«Όχι» στις εξορύξεις υδρογονανθράκων από το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου (εικόνες + video)

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 05 Οκτωβρίου 2019 09:59

«Όχι» στις εξορύξεις υδρογονανθράκων από το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου (εικόνες + video)

 

«Όχι» στις εξορύξεις υδρογονανθράκων από το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου, μετά την χθεσινοβραδυνή συνεδρίαση με ένα και μοναδικό θέμα, που έλαβε χώρα στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο Κέφαλος».

Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής 

Και οι δύο εισηγήσεις επί του θέματος, η μία από τον επικεφαλής της παράταξης «Κεφαλονιά Νησί για όλους» Αλέξανδρο Παντελειό και η άλλη από τον επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση Γιάννη Κουρούκλη, είχαν κοινή συνισταμένη ότι τάσσονταν κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων.

Ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος στην τοποθέτησή του, τάχθηκε εναντίων των εξορύξεων, μάλιστα τόνισε ότι καλό θα ήταν να βγει μία ομόφωνη απόφαση και πρότεινε στους δημοτικούς να ψηφίσουν την εισήγηση του κ. Παντελειού επί του θέματος (στο τέλος του άρθρου μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την εισήγηση).

https://www.youtube.com/watch?v=ERAePGHpnR0

Και όντως κατά την ψηφοφορία πέρασε η πρόταση του κ. Αλέξανδρου Παντελειού με 10 ψήφους υπέρ, έναντι 9 ψήφων της πρότασης του Γιάννη Κουρούκλη της Λαϊκής Συσπείρωσης .

"Παρών"  ψήφησε ο πρώην Δήμαρχος Κεφαλονιάς και επικεφαλής παράταξης «Ισχυρή Κεφαλονιά» Αλέξανδρος Παρίσης, ενώ ο αντιδήμαρχος Γιώργος Τσιλιμιδός ψήφισε την δική του πρόταση η οποία ήταν «ναι» στις εξορύξεις αρκεί να τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις ασφάλειας και οι προδιαγραφές .

Στην αίθουσα βρέθηκαν και μέλη της «Ανοικτής Συνέλευσης κατά των εξορύξεων» και μίλησε η Ελένη Αθανασοπούλου.

Παρακάτω θα διαβάσετε αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις

Γιάννης Κουρούκλης (επικεφαλής Λαϊκή Συσπείρωση) : «Είμαστε αντίθετοι σε αυτές τις συμβάσεις παραχώρησης για τις έρευνες υδρογονανθράκων, γιατί κάθε όμιλος που επενδύει στους υδρογονάνθρακες έχει σκοπό το κέρδος και όχι το όφελος των λαϊκών αναγκών. Δεν θα εξασφαλιστούν φθηνά καύσιμα. Υπάρχουν υψηλά ποσοστά ενεργειακής φτώχειας . Η λαϊκή οικογένεια δεν θα κερδίσει τίποτα από όλο αυτό και θα κλαπεί ένα πολύτιμο ενεργειακό απόθεμα. Θα αντιμετωπιστεί το περιβάλλον ως χαβούζα που θα χτυπήσει το τουριστικό προϊόν και την αλιεία. Ο λαός της Κεφαλονιάς δεν πρέπει να αποδειχτεί τις συμβάσεις παραχώρησης» .

Αλέξανδρος Παντελειός (Κεφαλονιά Νησί για όλους), καυτηρίασε αρχικά την κριτική του Γιάννη Κουρούκλη στην πρότασή της παράταξής του στις Υδρογονάνθρακες και τόνισε πως τάσσεται απέναντι στις εξορύξεις. (Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την εισήγηση της πρότασης που πλειοψήφησε στο δημοτικό συμβούλιο Αργοστολίου).

Ελένη Αθανασοπούλου από την Ανοικτή Συνέλευση ενάντια στην εξόρυξη των Υδρογονανθράκων : «Η εξόρυξη δεν συμφέρει. θα καταστρέψει την φύση , την γη και την θάλασσα. Αφουγκραστείτε τους κατοίκους και ταχθείτε κατά των εξορύξεων και στηρίξτε τον αγώνα. Λέμε ναι στην ζωή όχι στην καταστροφή». Παράλληλα Ζήτησαν ομόφωνο ψήφισμα και σύγκλιση των τριών δημοτικών συμβουλίων της Κεφαλονιάς

Παναγής Βλάχος ως εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ: «Το κόμμα μας δεν είναι κατά των εξορύξεων, όμως ειδικά για την Κεφαλονιά πρέπει να αντισταθούμε. Βρισκόμαστε σε σεισμογενή περιοχή. Δεν πας να κάνεις εξορύξεις σε τόσο μεγάλο βάθος σε μία σεισμογενή περιοχή. Ο τουρισμός θα επηρεαστεί. Η θαλάσσια πανίδα θα επηρεαστεί».

Μίλησαν επίσης ο Γεράσιμος Βαλεντής εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου , ο οποίος και αυτός με την σειρά του διατράνωσε την αντίθεσή του για τις εξορύξεις.

Αλέξανδρος Παρίσης: «Να γίνουν διαμαρτυρίες στο υπουργείο. Όλοι είμαστε αντίθετοι, αλλά ήδη είναι αργά».

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Τσιλιμιδός εξέφρασε όπως είπε την προσωπική του άποψη επί του θέματος : «Πρέπει να προχωρήσει το στάδιο διερευνητικών διεργασιών για να έχουμε ασφαλή εκτίμηση για το αν πρέπει να συνεχιστεί αυτή η ιστορία. Θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα αν τους υδρογονάνθρακες θα πρέπει να τους εισάγουμε ή να τους παράγουμε. Υπάρχουν κίνδυνοι από τις εξορύξεις, όμως υπάρχουν χιλιάδες τέτοιες γεωτρήσεις ανά τον κόσμο. Υπάρχει σε ότι και να κάνουμε ένα ρίσκο, μειώνονται όμως με την τήρηση των προδιαγραφών και η ενδελεχής επίβλεψή του δημιουργεί έναν δείκτη ασφαλείας. Υπάρχει εθνικό όφελος και περιφερειακό όφελος από τις εξορύξεις με νέες θέσεις εργασίας. Δεν είμαι αντίθετος να τολμήσουμε στις γεωτρήσεις».

Νίκος Ανουσάκης «Ισχυρή Κεφαλονιά» : Πρέπει να βγει μία ομόφωνη απόφαση τριμελής επιτροπή από τρεις δημάρχους περιφερειάρχη και βουλευτή να πάει σε Υπουργεία και να πιέσει καταστάσεις ενάντια των εξορύξεων.

Η κα Τραυλού εκ μέρους των πολιτών: «Μονο για την σεισμικότητα, δεν θα έπρεπε να το συζητάμε»

Σταύρος Αντύπας: «Υπάρχει μεγάλο ρίσκο με το να γίνουν οι εξορύξεις στο Ιόνιο που θα το πληρώσει η κοινωνία της Κεφαλονιάς».

Μάκης Φόρτες (επικεφαλής παράταξης Για την Επόμενη Μέρα) : «Η ουσία του θέματος είναι πως δεν δαιμονοποιούμε, αλλά ούτε και να θεοποιούμε την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας μας. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, όχι όμως ξεπουλώντας ότι έχουμε και δεν έχουμε».

Σταυρός Γρηγορόπουλος (Λαίκή Συσπείρωση): «Πρέπει να μας απαντήσουν ποια είναι η αιτία που το φάρμακο γίνεται φαρμάκι, και τι γίνεται για την κλιματική αλλαγή. Η λαϊκή οργάνωση πρέπει και πάλι να συμμετάσχει το μαζικό κίνημα ώστε να σταματήσει αυτή την εξέλιξη».

Άγγελος Κωνσταντάκης (Ισχυρή Κεφαλονιά) : «πρέπει να φύγουμε από εδώ με ομόφωνο ψήφισμα κατά των εξορύξεων .

Σπύρος Πεφάνης (Για την Επόμενη Μέρα): με τις εξορύξεις, χάνεται ο κόσμο και χάνεται ο λαός.

Μίλησαν επίσης ο αντιδήμαρχος Σπύρος Σαμούρης, ο Νίκος Κουρκουμέλης και ο Σταυρος Σπαθής, όλοι τάχθηκαν ενάντια στις εξορύξεις.

Η πρόταση που πέρασε έτσι όπως εκφράστηκε από την παράταξη Κεφαλονιά Νησί για όλους και τον Αλέξανδρο Παντελειό έχει ως εξής:

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αργοστολίου τάσσεται απέναντι στις εξορύξεις για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων τα οποία βρίσκονται στο χώρο μας, καθώς τα οφέλη για την τοπική κοινωνία και την εθνική οικονομία είναι δυσανάλογα μικρά σε σχέση με τους κινδύνους για το φυσικό περιβάλλον και κατά συνέπεια για το τουριστικό προϊόν και την οικονομία του τόπου μας.

Αποφασίζουμε:

1. Συμμετοχή και συνδρομή του Δήμου Αργοστολίου στις κινητοποιήσεις ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων.
Σε συνεργασία με οργανώσεις και συλλογικότητες που ήδη αντιδρούν στις εξορύξεις στην Κεφαλονιά αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, μπορούμε να ανατρέψουμε όσα σήμερα φαντάζουν προαποφασισμένα και τελεσίδικα.

Συγκεκριμένα αποφασίζουμε:


· Να επιδοθεί η παρούσα απόφαση του Δ.Σ. σε όλους τους αρμόδιους φορείς (Βουλευτή, Περιφέρεια, Επιμελητήρια, Συλλόγους κλπ) από τον ίδιο το Δήμαρχο και να ζητηθεί η επίσημη τοποθέτησή τους.
· Να αποσταλεί έγγραφο προς το Υ.Π.ΕΝ. με το οποίο να κοινοποιείται η παρούσα απόφαση και να ζητείται η ακύρωση των συμβάσεων παραχώρησης για έρευνα και εκμετάλλευση που αφορούν τα οικόπεδα του Ιονίου.
· Να συμμετέχει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος περιβάλλοντος στις δράσεις της Ανοιχτής Συνέλευσης Κεφαλονιάς και Ιθάκης κατά των υδρογονανθράκων.
· Να πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση όλων των Δημοτικών Συμβουλίων των νέων Δήμων της Κεφαλονιάς με στόχο την ψήφιση μια κοινής πρότασης κατά των εξορύξεων.
· Να ζητηθεί η σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα.
· Να συσταθεί ομάδα νομικών από το Δήμο, σε συνεργασία με τους άλλους Δήμους ή/και την Περιφέρεια, που θα διερευνήσουν πιθανές Νομικές διεξόδους.
· Να τοποθετηθεί σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου ενημερωτικό υλικό σχετικά με τις επιπτώσεις των εξορύξεων στον τόπο μας, και παράλληλα να διατίθεται το ψήφισμα της Ανοιχτής Συνέλευσης κατά των εξορύξεων προς υπογραφή από τους δημότες.

· Να διοργανώσει ο Δήμος, σε συνεργασία με φορείς (Επιμελητήριο, ΤΕΕ κλπ) ένα ανεξάρτητο συνέδριο για τις επιπτώσεις των εξορύξεων υδρογονανθράκων, με πρόσκληση διεθνώς αναγνωρισμένων επιστημόνων.

2. Οργανωμένος έλεγχος της ποιότητας των υδάτων

Να λαμβάνονται τακτικά δείγματα νερού από όλες τις παραλίες του Δήμου και τα αποτελέσματα των αναλύσεων να καταγράφονται σε μια ανοιχτή βάση δεδομένων.
Με αυτόν τον τρόπο, θα έχουμε σαφή καταγραφή της σημερινής ποιότητας των υδάτων και ένα μέτρο σύγκρισης και εκτίμησης για οποιασδήποτε μορφής ρύπανση προκληθεί στο μέλλον, ανεξαρτήτως ύπαρξης εξορυκτικής δραστηριότητας.

Ως ισχυρή δέσμευση για όλα τα παραπάνω, ο Δήμαρχος Αργοστολίου να υπογράψει το Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και της Ενέργεια, μια πρωτοβουλία που ενώνει χιλιάδες φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης που δεσμεύονται οικειοθελώς να υλοποιήσουν τους στόχους της Ε.Ε. για το κλίμα και την ενέργεια.

Στόχος είναι η επιτάχυνση της απεξάρτησης από τις πηγές εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η ενίσχυση της ικανότητας προσαρμογής στις αναπόφευκτες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η παροχή πρόσβασης σε ασφαλή, βιώσιμη και οικονομικά προσιτή ενέργεια για τους πολίτες.

Το περιβάλλον είναι ό,τι πιο σημαντικό θα κληρονομήσουμε στα παιδιά μας και δεν θα επιτρέψουμε να τεθεί σε κίνδυνο. Δεσμευόμαστε να δώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια του INKEFALONIA.GR

DSC 0777DSC 0779DSC 0780DSC 0781DSC 0782DSC 0785DSC 0787DSC 0789DSC 0793DSC 0795DSC 0796DSC 0800DSC 0801DSC 0802DSC 0803DSC 0805DSC 0809DSC 0816DSC 0818DSC 0819DSC 0823DSC 0825DSC 0827DSC 0828DSC 0831DSC 0832DSC 0833DSC 0834DSC 0835

 




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ