Δημοτικό Συμβούλιο : Προσπάθησαν αλλά το «μαύρο» παραμένει

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012 15:31

Δημοτικό Συμβούλιο : Προσπάθησαν αλλά το «μαύρο» παραμένει

Του Χρήστου Λαμπράκη

Ξεκίνησε χθες , λίγο μετά τις 6 η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με 9 θέματα ημερήσιας διάταξης τα οποία ξεκίνησαν να συζητούνται και χωρίς καν να ολοκληρωθούν γύρω στις 10 καθώς προηγήθηκε η συζήτηση δυο εκτός ημερησίας διάταξης θεμάτων.

Το πρώτο αφορούσε την επιβολή διακοπής  λειτουργίας των τοπικών τηλεοπτικών σταθμών «Planet» και «Kefalinia Channel» από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και το δεύτερο την  γνωστοποίηση της λίστας των εργαζομένων των Δήμων που δεν προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ.

Κλείσιμο τηλεοπτικών σταθμών

Οι δημοτικοί σύμβουλοι αν και βρίσκονταν σε σύμπνοια, καθώς όλοι όσοι έλαβαν το λόγο στάθηκαν στην ανάγκη λειτουργίας των τοπικών τηλεοπτικών σταθμών δεν κατάφεραν να εκφραστούν ενιαία καθώς στο τραπέζι έπεσαν δυο προτάσεις με αποτέλεσμα την αδυναμία ύπαρξης αυξημένης πλειοψηφίας

Στο Δημοτικό Συμβούλιο παρευρέθηκαν οι ιδιοκτήτες των τοπικών σταθμών κ. Βαγγέλης Παπαναστασάτος από το «Planet» και Νίκος Λυκούδης από το «Kefalinia Channel».

Ο κ. Παπαναστασάτος στην τοποθέτηση του αφού στηλίτευσε τις συνθήκες σύλληψης, άφησε αιχμές για τη στάση της Δημοτικής Αρχής στο εν λόγω θέμα.

Βαγγέλης Παπαναστασάτος – Planet  : Γιατί δεν εμπόδισε ο Δήμος το κλείσιμο των σταθμών

«Γιατί δεν μάθατε το τι θα συνέβαινε στην Κεφαλονιά , και πως δεν το φρενάρατε, γιατί δεν σταθήκατε δίπλα σε δυο συμπολίτες σας, που ξέρετε ότι δεν είναι τυχοδιώκτες και κλέφτες, από την πρώτη στιγμή, και φέρνετε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από 17 ημέρες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαναστασάτος, απευθυνόμενος στο Δήμαρχο Κεφαλονιάς  κ  Παρίση.

Νίκος Λυκούδης -  Kefalinia Channel

Στη συνέχεια ο  κ. Λυκούδης, ιδιοκτήτης του  «Kefalinia Channel» στη σύντομη παρέμβασή του αφού συμφώνησε με τις τοποθετήσεις του κ. Παπαναστασάτου κατέκρινε  και αυτός με τη σειρά του τις συνθήκες σύλληψης.

Στη συνέχεια , στην ενότητα των τοποθετήσεων το λόγο έλαβαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι , με την κ. Κουταλά να παίρνει πρώτη το λόγο.

Στην τοποθέτηση της η κ. Κουταλά χαρακτήρισε ως μείζον πολιτικό θέμα το κλείσιμο των σταθμών και επισήμανε την ανάγκη το Συμβούλιο να πάρει μια ξεκάθαρη θέση.

Αλέξανδρος Παρίσης : Η Κεφαλονιά δεν ήταν στο χάρτη συχνοτήτων – αιχμές για τον τότε Υπουργό Τάσο Μαντέλη

Στη συνέχεια ο κ. Δήμαρχος στην τοποθέτηση του, απευθυνόμενος στον κ. Παπαναστασάτο υποστήριξε ότι κακώς κατηγορείται η Δημοτική Αρχή για το θέμα του κλεισίματος των σταθμών.  «Μέχρι το 2003 Κεφαλονιά και Λευκάδα δεν ήταν στο χάρτη συχνοτήτων  , θα μπορούσε να έχει ενταχθεί και η Κεφαλονιά. Τότε ήταν ο Μαντέλης Υπουργός Συγκοινωνιών και άφησαν απ΄ έξω την Κεφαλονιά. Λόγω της εισόδου της ψηφιακής τηλεόρασης έως τώρα έχουν κλείσει 19 σταθμοί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησε η παρέμβαση του κ. Αποστολάτου ο οποίος εξήρε την προσφορά των τηλεοπτικών σταθμών στην τοπική κοινωνία. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ Ρασσιάς ο οποίος χαρακτήρισε το κλείσιμο ως ατόπημα.

Ο κ. Γρηγορόπουλος υποστήριξε ότι η πίεση στον Τύπο είναι  ένα γενικευμένο φαινόμενο και ότι υπάρχει μια συνολική  προσπάθεια χειραγώγησης των ΜΜΕ ώστε ο λαός να μην σηκώσει κεφάλι.

Ο κ. Αραβαντινός κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή για την σχέση της με τον τύπο κατακρίνοντας την  ότι δεν επιδιώκει την προβολή των Δημοτικών Συμβουλίων.

Ο κ. Βανδώρος με τη σειρά του ζήτησε την επαναλειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών ενώ ο κ. Κουρούκλης μίλησε για ξεκαθάρισμα στον τομέα την τοπικής ενημέρωσης και υποστήριξε ότι μεγάλοι επιχειρηματίες επιδιώκουν τον έλεγχο της ενημέρωσης.

Ο κ. Καμπίτσης πρότεινε να γίνει αγώνας ώστε να επαναλειτουργήσουν νόμιμα και οι 3 τηλεοπτικοί σταθμοί ενώ ο κ. Ρουχωτάς χαρακτήρισε χλιαρή τη στάση της Δημοτικής Αρχής.

Ο κ. Ανουσάκης υποστήριξε ότι οι αναφορές της αντιπολίτευσης σε συμφέροντα που κρύβονται πίσω από το κλείσιμο των τηλεοπτικών σταθμών είναι αόριστες ενώ τόνισε ότι στους πρώην Δήμους Κεφαλονιάς υπήρχε μικρή προβολή των Δημοτικών Συμβουλίων.

Ο κ. Σαββαόγλου καυτηρίασε το γεγονός ότι δεν προχωρούν τα θέματα του Δήμου στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων ενώ και αυτός άφησε αιχμές για την στάση των τοπικών αρχόντων της εποχής στο θέμα της διεκδίκησης  συχνοτήτων για την Κεφαλονιά.

Τέλος ο κ. Βαγιωνίτης στάθηκε και αυτός στη σημασία των τοπικών σταθμών στην κοινωνία.

Κόντρα Ανουσάκη - Σαμούρη :

ds14112

Κόντρα σημειώθηκε ανάμεσα στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νίκο Ανουσάκη και τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Σπύρο Σαμούρη, για το θέμα των τηλεοπτικών μεταδόσεων των συνεδριάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων του πρώην Δήμου Αργοστολίου.

Επίκεντρο της διαμάχης ήταν το ποιος  πλήρωνε τα τηλεοπτικά συνεργεία.

Οι προτάσεις

Η δωρεάν νομική υποστήριξη στους ιδιοκτήτες των σταθμών προσφέρθηκε  από τον  κ. Κουρούκλη ενώ Μάρκος Κοτσιλίνης και Λαϊκή συσπείρωση, στο ίδιο πνεύμα  , πρότειναν να γίνεται μετάδοση των Δημοτικών Συμβουλίων μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου , να καταδικαστεί  ο τρόπος κλεισίματος και να επαναλειτουργήσουν οι σταθμοί με την ανοχή του κράτους.

Ο  Δήμαρχος Κεφαλονιάς κ. Παρίσης πρότεινε να γίνουν ενέργειες για το άνοιγμα των σταθμών  και να καταδικαστεί η πολιτική της τότε Κυβέρνησης  που αγνόησε την Κεφαλονιά από το χάρτη συχνοτήτων.  Παράλληλα , να καταδικαστούν οι μέθοδοι  του αυτόφωρου και να διεκδηκηθούν 3 συχνότητες για την Κεφαλονιά.

 Η πρόταση του Δημάρχου έλαβε 19 ψήφους , όμως λόγω του ότι το θέμα ήταν εκτός ημερησίας διάταξης δεν  μπόρεσε να παρθεί απόφαση καθώς απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία.

Στη συνέχεια συζητήθηκε το θέμα που έχει προκύψει μετά από την Κυβερνητική απόφαση για απόλυση / διαθεσιμότητα / αργία ;  των εργαζομένων που δεν έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ και ανήκουν στην κατηγορία ΔΕ. Η πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων, 19 τον αριθμό, τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι όλοι οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες ανάγκες  και ότι δεν πρέπει να αποσταλεί η λίστα εργαζομένων.  Παράλληλα , ο κ . Παρίσης και άλλοι σύμβουλοι υποστήριξαν ότι ο Δήμος πρέπει να ακολουθήσει  την απόφαση της ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ , το ανώτατο όργανο όλων των Δημάρχων, για μη γνωστοποίηση της λίστας των εργαζομένων στην κεντρική Κυβέρνηση.

Λόγω της ανυπαρξιας  αυξημένης πλειοψηφίας, και σε αυτό θέμα δεν πάρθηκε απόφαση, απλώς καταγράφηκαν οι απόψεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Δείτε το μεγαλύτερο μέρος της χθεσινής συνεδρίασης σε VIDEO

 


Watch live streaming video from inkefalonia at livestream.com
Watch live streaming video from inkefalonia at livestream.com



ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250