Ο Σωτήρης Κουρής για την Παγκόσμια Eβδομάδα Μητρικού Θηλασμού:1-7 Νοεμβρίου 2012

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2012 14:30

Ο Σωτήρης Κουρής για την Παγκόσμια Eβδομάδα Μητρικού Θηλασμού:1-7   Νοεμβρίου 2012

Από το 1996 στην χώρα μας έχει καθιερωθεί η πρώτη εβδομάδα του Νοέμβρη ως Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού. Το θέμα της φετινής Εβδομάδας είναι: "ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ- Εορτασμός των 10 χρόνων της διεθνούς στρατηγικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της UNICEF για τη διατροφή των βρεφών και των μικρών παιδιών."


Πριν από 20 χρόνια, η Παγκόσμια Συμμαχία Δράσης για τον Θηλασμό (WABA) προώθησε την πρώτη διαφημιστική καμπάνια σχετικά με την παγκόσμια εβδομάδα θηλασμού με θέμα τα μαιευτήρια που είναι φιλικά προς τα βρέφη. Στο μεταξύ όλοι έχουν αναγνωρίσει τα οφέλη του μητρικού θηλασμού: ο θηλασμός παρέχει θρεπτικές ουσίες και πλήθος στοιχείων προληπτικής υγείας για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά και είναι επίσης πολύ σημαντικός για τις μητέρες γιατί βοηθά στην απώλεια βάρους μετά τη γέννα ,προστατεύει από το καρκίνο του μαστού και πολλές άλλες ασθένειες.

Έρευνες από διεθνείς οργανισμούς για το 2011 αναφέρουν ωστόσο, ότι μόνο το 32,6% από τα 136,7 εκατομμύρια μωρά που γεννήθηκαν το 2011 παγκοσμίως θήλασαν αποκλειστικά στους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους. Επίσης έρευνα σε 40 χώρες έδειξε ότι οι περισσότερες από αυτές τις χώρες δεν είχαν αποτελεσματικές πρακτικές, με προϋπολογισμό που να επαρκεί για να εφαρμοσθούν οι εισηγήσεις της διατροφής των νεογνών και των μικρών παιδιών. Για να καταφέρουμε να αυξήσουμε τα ποσοστά θηλασμού, είναι σημαντικό να γίνει εκτίμηση της κατάστασης και να εφαρμοστούν προγράμματα που θα προάγουν τον μητρικό θηλασμό.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ




00 inkefalonia general ad 300X250