Αντίθετο στη συγχώνευση ή κατάργηση του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 04 Νοεμβρίου 2012 21:25

Αντίθετο στη συγχώνευση ή κατάργηση του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων

Η συγχώνευση του Μαντζαβινάτειου Γενικού Νοσοκομείου Ληξουρίου απασχόλησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, κατά τη συνεδρίασή του το Σάββατο 3 Νοεμβρίου.

Εισηγητής του θέματος ήταν ο Περιφερειακός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Δημήτρης Μαντζουράτος, ο οποίος πρότεινε στο σώμα να εγκρίνει το ψήφισμα που κατέθεσε, εκ μέρους της παράταξής του.

Τελικά το σώμα, κατά πλειοψηφία, ενέκρινε την πρόταση που κατέθεσε για το ίδιο θέμα, ο Περιφερειάρχης, Σπυρίδων Σπύρου, όπως συμπληρώθηκε από τις προτάσεις του Περιφερειακού Συμβούλου επικεφαλής της «Επτανησιακής Αναγέννησης» Γιώργου Καλούδη και του Περιφερειακού Συμβούλου του συνδυασμού «Ιόνιο Αρχιπέλαγος», Διονύση Γεωργάτου.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο, σύμφωνα με την απόφαση, είναι κάθετα αντίθετο με την κατάργηση ή συγχώνευση του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου, που, ως κληροδότημα, προστατεύεται και νομοθετικά. Είναι αντισυνταγματική η συγχώνευση γιατί έχει χαρακτήρα κληροδοτήματος. Η προοπτική συγχώνευσης είναι παράνομη και στερείται ηθικής.

Το ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το Μαντζαβινάτειο

Το Π.Σ. είναι αντίθετο με τις καταργήσεις νοσοκομειακών μονάδων, που προωθούνται αυτήν την περίοδο στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) από την συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, στο πλαίσιο της εφαρμογής της δανειακής σύμβασης και των μνημονίων. Η αλλαγή του ρόλου τους, με ταυτόχρονη μετακίνηση του προσωπικού μεταξύ των νοσοκομείων για να καλυφθούν τα δραματικά κενά, θα επιδεινώσει παραπέρα τις ήδη υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας.
Η κατάργηση ή συγχώνευση του Μαντζαβινάτειου όχι μόνο θα επιδεινώσει τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, ιδιαίτερα στην Παλλική, αλλά θα οξύνει παραπέρα την άσχημη κατάσταση στο Γ.Ν.Ν. Αργοστολίου που ήδη αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα από τις ελλείψεις σε προσωπικό, λειτουργικές δαπάνες και μέσα όπως π.χ. το μη πλήρως οργανωμένο ΕΚΑΒ.
Η συγχώνευση τελικά δεν θα αφορά μόνο τις διοικήσεις των Νοσοκομείων αλλά όλες τις λειτουργικές δραστηριότητες του Νοσοκομείου, που σημαίνει απλά την παραπέρα υποβάθμισή του σε Ιατρικό, Νοσηλευτικό και Βοηθητικό προσωπικό, μέχρι και την κατάργησή του ή την μετατροπή του σε κέντρο Υγείας.
Προτείνουμε:
1. Να μην γίνει καμία συγχώνευση του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου και κανενός άλλου δημόσιου νοσοκομείου ή κατάργηση κρεβατιών, κλινικών, εργαστηρίων , Κέντρων Υγείας κ.α, γιατί οδηγούν στη συρρίκνωση των δημόσιων υποδομών και στη μείωση του προσωπικού, ενώ ο λαός έχει ανάγκη το αντίθετο, την ανάπτυξη και την αναβάθμισή τους.
2. Ανάπτυξη και στελέχωση με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες στο Μαντζαβινάτειο, στο Γ.Ν.Ν. Αργοστολίου και στα Κ. Υγείας του νομού. Στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό για δωρεάν παροχή υπηρεσιών σε όλους, ιδιαίτερα στους άπορους και τους μετανάστες.
3. Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων, των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας
4. Κατάργηση των πληρωμών για εισιτήρια, συμμετοχής σε ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες.
5. Κρατική χρηματοδότηση για την εξασφάλιση της συνέχισης και αναβάθμισης των υπηρεσιών «Βοήθεια στο Σπίτι», με δωρεάν παροχή σε όσους ηλικιωμένους και κατ' οίκον νοσηλεία χωρίς περιορισμούς.
6. Κρατική χρηματοδότηση για την εξασφάλιση της δωρεάν φιλοξενίας στους οίκους ευγηρίας και της νοσηλείας σε νοσηλευτικές, ψυχιατρικές και προνοιακές δημόσιες μονάδες, με κατάργηση της εισφοράς από την παρακράτηση μέρους της σύνταξης των ηλικιωμένων.