8 Μαρτίου: Τιμούμε τους αγώνες των γυναικών και του φεμινιστικού κινήματος

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 09 Μαρτίου 2019 09:53

8 Μαρτίου: Τιμούμε τους αγώνες των γυναικών και του φεμινιστικού κινήματος

Ανακοίνωση της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την 8η Μαρτίου

Στις 8 του Μάρτη τιμούμε τους αγώνες των γυναικών και του φεμινιστικού κινήματος για τα πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά δικαιώματα των γυναικών. Τιμούμε τις σουφραζέτες, τις εργάτριες, τις ακτιβίστριες και συνδικαλίστριες και τον αγώνα που ξεκίνησε του Μάρτη του 1857, όταν εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας διαδήλωναν στους δρόμους της Νέας Υόρκης, διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μικρότερο ωράριο και ίσα μεροκάματα με τους άνδρες.

Από τότε οι γυναίκες κατέκτησαν πολλά, κυρίως στο επίπεδο των αλλαγών στη νομοθεσία, αλλά  είναι και πολλά αυτά που πρέπει να κατακτηθούν, κυρίως στο επίπεδο αλλαγής συνειδήσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η όξυνση της βίας κατά των γυναικών, όπως μαρτυρά η σειρά γυναικοκτονιών τη χρονιά που πέρασε. Κι ακόμη καλά κρατεί ο σεξισμός, που απειλεί τα δικαιώματα των γυναικών στο χώρο της εργασίας, της δημόσιας έκφρασης και της συμμετοχής στα κοινά, στη σφαίρα της καθημερινότητας.

 Με τις διαρκείς προσπάθειες όλων μας, τη συσπείρωση των δυνάμεών μας στα Ιόνια Νησιά, με  τη λήψη συλλογικών και ατομικών πρωτοβουλιών υπέρ της ισότητας και την ευαισθητοποίηση γύρω από τα ζητήματα των έμφυλων ανισοτήτων, χαράζουμε την πορεία για ένα πιο δίκαιο μέλλον, χωρίς τον αποκλεισμό του μισού πληθυσμού.

Αγωνιζόμαστε από θέση αρχής για  την  εφαρμογή της ουσιαστικής ισότητας στην πράξη, καθώς τη θεωρούμε  θεμέλιο της κοινωνικής συνοχής, της ειρήνης, της δικαιοσύνης, του πολιτισμού και της Δημοκρατίας μας.




00 inkefalonia general ad 300X250