Κατάμεστη η αίθουσα του Επιμελητηρίου Κέρκυρας στον απολογισμό έργων και δράσεων από τον Περιφερειάρχη

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019 09:40

Κατάμεστη η αίθουσα του Επιμελητηρίου Κέρκυρας στον απολογισμό έργων και δράσεων από τον Περιφερειάρχη

Θεόδωρος Γαλιατσάτος: «Με καθαρή ματιά συνεχίζουμε να χαράσσουμε μαζί με το λαό το μέλλον των νησιών μας. Για να γίνει ο τόπος μας Ελκυστικός προορισμός και Βιώσιμος τόπος»

Στην κατάμεστη αίθουσα του Επιμελητηρίου Κέρκυρας πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, ο απολογισμός έργων και δράσεων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για το 2018, από τον Περιφερειάρχη Θεόδωρο Γαλιατσάτο.

Ο Θ. Γαλιατσάτος υπενθύμισε ότι κάθε χρονιά έκανε απολογισμό, ότι δεν παρέλειψε ούτε μια φορά να κάνει αυτοκριτική, να ενημερώσει για τα έργα και τις δράσεις της ΠΙΝ και να λογοδοτήσει. Ο σημερινός απολογισμός, είπε, «λαμβάνει χώρα στο τελευταίο έτος της θητείας της Περιφερειακής Αρχής για την περίοδο 2014 – 2019. Μια περιφερειακή θητεία για την οποία, οι συνεργάτες μου κι εγώ, καταβάλλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια να παράγουμε θετικό έργο, να αποκαταστήσουμε ανισότητες του παρελθόντος, να απαλείψουμε τα κακώς κείμενα προηγούμενων χρόνων, να ανακουφίσουμε τις ανάγκες των ασθενέστερων, να βάλουμε ένα λιθαράκι για την ανάπτυξη και την ευημερία των νησιών μας».

Και συνέχισε: «Υπήρξαν στιγμές περηφάνιας, στιγμές ικανοποίησης αλλά και στιγμές έντασης ή και πίκρας. Δεν υπήρξε όμως, ούτε μια στιγμή που να απομακρυνθούμε από τους πολίτες, από τις πραγματικές ανάγκες και τις αγωνίες τους.

Γι’ αυτό, με καθαρή ματιά συνεχίζουμε να χαράσσουμε μαζί με το λαό το μέλλον των νησιών μας κι είμαστε σίγουροι ότι οι συμπολίτες μας έχουν εκτιμήσει την συνέπεια λόγων και έργων, την εργατικότητα, την εντιμότητα και την αποτελεσματικότητα».

Ο κ. Γαλιατσάτος υπεραμύνθηκε του έργου του, υπογραμμίζοντας ότι οι πολίτες έχουν εκτιμήσει «ότι με την παρούσα περιφερειακή αρχή, έργα που λίμναζαν επί σειρά ετών, ολοκληρώθηκαν ή εκτελούνται με ταχείς ρυθμούς και με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις. Έργα που συμβάλλουν στην ανάπτυξη, την οικονομία, τη δημόσια υγεία, τον πολιτισμό και την καθημερινότητα στα νησιά μας. Έργα που είχαν απενταχθεί από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή και με σκληρή δουλειά καταφέραμε όχι μόνο να επανεντάξουμε για χρηματοδότηση, αλλά και να αποδώσουμε προς χρήση στους συμπολίτες μας. Κι άλλα που εμείς οραματιστήκαμε, σχεδιάσαμε και χρηματοδοτούμε. Εκατοντάδες μεγάλα και μικρά έργα αναπτυξιακής πνοής και εξυπηρέτησης των πολιτών μέσα σε μία μόλις αυτοδιοικητική θητεία.

 Έχουν εκτιμήσει ότι κερδίσαμε πίσω την χαμένη μας αυτοπεποίθηση και την περηφάνια μας και συνεχίζουμε μια ανοδική πορεία ανάπτυξης στην οικονομία, τον τουρισμό, την απορρόφηση πόρων. Τα στοιχεία της τουριστικής ανάπτυξης στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων μας κατατάσσουν στους πρωταθλητές της χώρας, το ίδιο και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που μας εντάσσουν στις πρώτες θέσεις του ΑΕΠ και στην τελευταία θέση ποσοστού ανεργίας.

Κι ακόμη: Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων που παραλάβαμε ευρισκόμενη στην τελευταία θέση απορρόφησης και αξιοποίησης κοινοτικών πόρων κι ιδίως του προγράμματος ΕΣΠΑ, έχει εκτοξευτεί στις πρώτες θέσεις, υπερκαλύπτοντας τον εθνικό στόχο και τον μέσο όρο των 13 Περιφερειών. Στοιχεία επίσημα, που ακόμη και ο πλέον κακόπιστος δεν μπορεί να αμφισβητήσει, και τα οποία καταδεικνύουν ότι “το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω”.

 Έχουν εκτιμήσει ότι πάνω και πέρα από όλα θέσαμε το άνθρωπο στο επίκεντρο της αυτοδιοικητικής μας θητείας κι όχι τους αριθμούς. Δώσαμε απλόχερα την βοήθειά μας σε φορείς, σωματεία, συλλογικότητες και πολίτες που μας είχαν ανάγκη.

Χρηματοδοτήσαμε γενναία κοινωνικές δομές για τους μη έχοντες και τους αδύναμους, τα παιδιά και τις μητέρες, τις οικογένειες, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την υγεία και την παιδεία. Με σταθερά βήματα και χωρίς τυμπανοκρουσίες στηρίξαμε όλους όσοι είχαν ανάγκη τη βοήθειά μας, εξασφαλίσαμε σταθερή ροή χρηματοδότησης των δομών απεξάρτησης, ιδρύσαμε και λειτουργήσαμε νέους κοινωνικούς πυρήνες, δώσαμε ελπίδα και αξιοπρέπεια σε εκατοντάδες συμπολίτες μας.

Γι’ αυτά και για πολλά άλλα -μικρά και μεγαλύτερα έργα και δράσεις- στεκόμαστε σήμερα ενώπιόν σας. Γιατί ως γέννημα – θρέμμα του λαού των Ιονίων Νήσων, είμαστε εδώ πάντα κι όχι ευκαιριακά, γνώστες των προβλημάτων του τόπου μας και αγωνιστές -μαζί με όλους τους ενεργούς πολίτες- για ένα καλύτερο αύριο.

Γιατί λογοδοτούμε μόνο στο λαό κι όχι σε πολιτικά ή κομματικά γραφεία, οικονομικά ή άλλα συμφέροντα. Γιατί μπορούμε με “καθαρά” ΄χέρια και ήσυχη συνείδηση να σας κοιτάξουμε στα μάτια και να δηλώσουμε “παρόντες”. Μαζί στους νέους αγώνες και στις νέες προκλήσεις για την Περιφέρειά μας. Για να ισχύσει το ζητούμενο, για να γίνει ο τόπος μας "Ελκυστικός Προορισμός και Βιώσιμος Τόπος"

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων αναφέρθηκε καταρχήν στα έργα που έχει εντάξει στο ΕΣΠΑ καθώς και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή εκτελούνται. Έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, συνολικού ποσού 161.783.647,65ευρώ, σε όλα τα νησιά, δράσεις και ευρωπαϊκά προγράμματα εδαφικής συνεργασίας και ακόμη 158.343,085 ευρώ για έργα που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ο κ. Γαλιατσάτος τέλος αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στον Αναπτυξιακό Νόμο και τα επενδυτικά σχέδια που έτυχαν επιχορήγησης.

«Αυτό που υπάρχει σήμερα και κατατίθεται ως η συνεισαφορά μας στο αναπτυξιακό μελλον των νησιών του Ιονίου ειναι το ότι πλέον των 300 δημοσίων έργων και πλέον των 280 ιδιωτικών χρηματοδοντούνται και εκτελούνται με πόρους της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η τουριστική οικονομία και οι δράσεις προβολής των νησιών αποτέλεσαν ξεχωριστικό κεφάλαιο στον απολογισμό του κ. Γαλιατσάτου, ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα στην τοπική οικονομία, την διαρκώς αυξητική τάση στις αφίξεις τουριστών, την αύξηση του ΑΕΠ στα Ιόνια νησιά και τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Ακόμη ένας ισχυρός πυλώνας της περιφερειακής αρχής είναι η Κοινωνική Πολιτική, είπε ο Περιφερειάρχης, με ίδρυση και λειτουργία δεκάδων δομών σε όλα τα νησιά για τα ΑμΕΑ, τις οικογένειες, τα παιδιά, τους Ρομά, τους μη έχοντες, τις γυναίκες θύματα βίας, τους άνεργους και τους έχοντες ανάγκη απεξάρτησης. Η «Ιόνια Συμμαχία κατά της Φτώχειας» που εδραιώσαμε έγινε βάλσαμο για τους κατοίκους των νησιών μας και στέρεα βάση συνεργασίας με την κοινωνία, που σταθερά μεγαλώνει, δήλωσε.

Ο Περιφερειάρχης επίσης αναφέρθηκε:

- Στον πρωτογενή τομέα με τη δημιουργία και λειτουργία της «Αγροδιατροφικής Σύμπραξης» και τη προβολή των τοπικών προϊόντων με συμμετοχή σε εκθέσεις και ειδικές δράσεις, τα προγράμματα «έξυπνης εξιδείκευσης», το πρόγραμμα Leader  και στη στήριξη των αγροτών

-Στο θεσμικό σχεδιασμό με την έγκριση Στρατηγικού Επιχειρησιακού Προγράμματος, Κοινωνικής Οικονομίας, ιδιαιτερότητας του νησιωτικού χώρου, του διεθνούς ρόλου της ΠΙΝ, του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), Επιχειρηματικού Πάρκου Κέρκυρας, Επιχειρησιακού Σχεδίου Τουριστικής Προβολής, Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου κλπ.

-Στη διαχείριση των απορριμμάτων και το ρόλο της ΠΙΝ με τα εκατομμύρια που έχει θέσει η ΠΙΝ στη διάθεση των Δήμων και την επιπλέον βοήθεια που έχει παράσχει για να ξεπεραστούν δυσκολίες: «Η ΠΙΝ έχει κάνει τα αδύνατα δυνατά για να εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις. Επιτέλους πρέπει οι Δήμοι και αρμόδιοι φορείς να προβούν στις απαραίτητες δράσεις και να αξιοποιήσουν, στο μέγιστο βαθμό, τη βοήθεια που απλόχερα τους δίνουμε», είπε χαρακτηριστικά.

-Στους αγώνες που έχουν δοθεί μαζί με την κοινωνία και τις κινηματικές δράσεις εναντίον της διείσδυσης του φασιστικού φαινομένου στη δημόσια ζωή της χώρας καθώς και στις ιδιωτικοποιήσεις των κοινοχρήστων πραγμάτων της περιοχής και της χώρας.   

- Στη νησιωτική πολιτική με την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, ενός παγίου αιτήματος των νησιωτών. Κι ακόμη οι πρωτοβουλίες κατά της αύξησης των λιμενικών τελών στην γραμμή Κέρκυρα – Ηγουμενίτσα (κόντρα στις προθέσεις των Οργανισμών Λιμένων), η –για πρώτη φορά – ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του Ιονίου και τα υδατοδρόμια που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και τέλος μικρές και μεγάλες δράσεις και έργα για τα μικρά νησιά.

- Στη θωράκιση των νησιών έναντι πλημμυρών, σεισμών, πυρκαγιών και κατολισθήσεων με έργα ανακούφισης και αντιμετώπισης αλλά και με δράσεις Πολιτικής Προστασίας, συχνές και μεγάλες ασκήσεις ετοιμότητας και στενής συνεργασίας με εκπαιδευτικά ιδρύματα και ειδικούς επιστήμονες. Η περιφερειακή αρχή ήταν από την πρώτη στιγμή και συενχώς κοντά στους πληγέντες από φυσικές καταστροφές σε όλα τα νησιά που επλήγησαν.

- Στις γενναίες χρηματοδοτήσεις πολιστικών και αθλητικών δράσεων, κατασκευή γηπέδων, θέσπιση αθλητικών τουρνουά και πολιτιστικών φεστιβάλ, συνεργασίες και ανάδειξη της ντόπιας ερασιτεχνικής δημιουργίας και, πολύ περισσότερο, μεγάλα και άκρως απαραίτητα έργα πολιτισμού σε όλα τα νησιά. Και τέλος στις δράσεις εξωστρέφειας και μεγάλες διοργανώσεις που διαφήμισαν με τον καλύτερο τρόπο την ΠΙΝ σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και στη συμμετοχή μας σε μεγάλα Φόρα και διεθνείς οργανισμούς και κέντρα λήψης αποφάσεων.

Στον Απολογισμό της ΠΙΝ παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος, οι βουλευτές Φωτεινή Βάκη και Κώστας Παυλίδης, ο διοικητής περιφερειακών υπηρεσιών Πυροσβεστικής Ανδρέας Ρίζος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας Μαρία Μουζακίτη, ο αντιδήμαρχος Νίκος Κορακιανίτης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κέρκυρας Νίκος Τρίαντος, ο πρόεδρος του ΟΛΚΕ Σπύρος Στεφανίδης, ο πρόεδρος Γονέων – Κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία «Μέλισσα» Σπύρος Ζουμπουλίδης, ο πρόεδρος του ΕΑΚ Κέρκυρας Γιάννης Μακαντάνης, η πρ. Αντιδήμαρχος Χρ. Τόμπρου, ο πρόξενος της Σερβίας Σπ. Μάστορας, εκπρόσωποι πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων και πλήθος κόσμου.   

(Ολόκληρος ο απολογισμός είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα της ΠΙΝ pin.gov.gr)

DSC 4011DSC 4011DSC 4011DSC 4011DSC 4011