Κίνηση Πολιτών «Κεφαλονιά, νησί για όλους»: Η διάσπαση του Δήμου οφείλει να οδηγεί την Κεφαλονιά σε ένα καλύτερο μέλλον

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 05 Μαρτίου 2019 00:01

Κίνηση Πολιτών «Κεφαλονιά, νησί για όλους»: Η διάσπαση του Δήμου οφείλει να οδηγεί την Κεφαλονιά σε ένα καλύτερο μέλλον

Η Κίνηση Πολιτών «Κεφαλονιά, νησί για όλους», έχει πάρει σαφή θέση υπέρ της διάσπασης του Δήμου Κεφαλονιάς σε 3 δήμους 

Ο Α’ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών πρόκειται να λάβει χώρα την 26η Μαίου 2019, μαζί με τις Ευρωεκλογές. Σύμφωνα με τον Ν. 4455/2018, άρθρο 9, παρ. 2, «με την επιφύλαξη ειδικότερων ρυθμίσεων, η προεκλογική περίοδος αρχίζει δύο (2) μήνες πριν την ημερομηνία των εκλογών.» Αυτό σημαίνει ότι στις 26 Μαρτίου, δηλαδή τον άλλο μήνα, ξεκινά η προεκλογική περίοδος! Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές υπολείπονται 108 ημέρες για τις εκλογές.

Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 10, παρ. 5 του ίδιου νόμου, προκειμένου να γίνει μεταδημότευση, για την υποβολή υποψηφιότητας στους νέους δήμους που προκύπτουν από συνένωση δήμων και κοινοτήτων (εκτιμούμε ότι κατ’ επέκταση θα ισχύει το ίδιο για τη διάσπαση), η εγγραφή γίνεται στα δημοτολόγια του νέου δήμου έως την 1η Απριλίου 2019.

Από τα παραπάνω γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι ο χρόνος που θα απομείνει από τη στιγμή που αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα η διάσπαση του Δήμου Κεφαλονιάς (και των άλλων Δήμων υπό συζήτηση) είναι εξαιρετικά λίγος. Πέρα από το ότι είναι ελάχιστο το διάστημα που δίδεται στις δημοτικές παρατάξεις για να προετοιμάσουν την προεκλογική τους παρουσία, είναι και επικίνδυνα στενά τα χρονικά πλαίσια για να διεκπεραιωθούν οι αναγκαίες διαδικασίες μεταδημοτεύσεων που θα προκύψουν.

Αδυνατούμε να αντιληφθούμε, ποια είναι τα θέματα που διαχειρίζεται το Υπουργείο και τα οποία δεν κατόρθωσε να επιλύσει σε διάστημα τόσων μηνών. Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι που χρονοτρίβησαν οι υπεύθυνοι κατά τη διαχείριση του μείζονος ζητήματος της διάσπασης των Δήμων; Αν το θέμα είναι ο διαχωρισμός των χρεών γιατί το Υπουργείο δεν προχωράει σε μια γενναία μείωση ή και παραγραφή του εναπομείναντος χρέους του Δήμου Κεφαλονιάς ώστε οι νέοι Δήμοι να ξεκινήσουν χωρίς βαρίδια; Αν το πρόβλημα είναι το θέμα των υπαλλήλων γιατί η διάσπαση δεν πριμοδοτείται με έναν επαρκή διορισμό νέων υπαλλήλων που έτσι και αλλιώς είναι αναγκαία και στη σημερινή κατάσταση;

Σε κάθε περίπτωση είναι άποψη της Κίνησης πολιτών «Κεφαλονιά, νησί για όλους» ότι ενδεχόμενη διάσπαση θα πρέπει να συνοδεύεται και από εξασφαλισμένη βιωσιμότητα των νέων Δήμων σε όλα τα επίπεδα.

Η Κίνηση Πολιτών «Κεφαλονιά, νησί για όλους», έχει πάρει σαφή θέση υπέρ της διάσπασης του Δήμου Κεφαλονιάς σε 3 δήμους από την αρχή σχεδόν της δημόσιας παρουσίας μας. Αυτό το κάναμε σεβόμενοι την αναμφισβήτητη λαϊκή απαίτηση που έχει εκφραστεί από τους πολίτες της Κεφαλονιάς. Όμως, έχοντας φτάσει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, οφείλουμε να προειδοποιήσουμε όλους τους υπεύθυνους για τη λήψη αυτής της απόφασης, ότι στο χρονικό σημείο αυτό, η διάσπαση ενδέχεται να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα τόσο στην εκλογική διαδικασία όσο και στην ομαλή μετάβαση και λειτουργία των νέων Δήμων. Ας μην ξεχνάμε ότι η κουβέντα για ενδεχόμενη διάσπαση γίνεται για περισσότερο από έναν χρόνο. Για εμάς το μέλλον του νησιού μας βρίσκεται πάνω από κάθε εκλογική σκοπιμότητα και αποτέλεσμα. Η διάσπαση του Δήμου Κεφαλονιάς δεν αποτελεί πανάκεια εάν δεν οδηγεί αποδεδειγμένα σε ένα καλύτερο μέλλον για την Κεφαλονιά.

Καλούμε τον Υπουργό και όλους τους εμπλεκόμενους στις συζητήσεις να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες άμεσα και με γενναιότητα ώστε οι εκλογές να λάβουν χώρα στο αναμενόμενο πλαίσιο κανονικότητας και η λειτουργία των μελλοντικών Δήμων να είναι εξασφαλισμένη. Δυστυχώς η συζήτηση που θα έπρεπε να γίνεται αυτή τη στιγμή από όλες τις Δημοτικές παρατάξεις για το μέλλον του νησιού μας καταθέτοντας προτάσεις, έχει επισκιαστεί από την αέναη προσμονή της ενδεχόμενης διάσπασης. Αυτό όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει ο καθένας δεν λειτουργεί υπέρ των πολιτών της Κεφαλονιάς.

Όχι άλλη «διαβούλευση» σε κλειστές επιτροπές.

Όχι άλλα εμπόδια στη συμμετοχή στα κοινά.

 

Κίνηση Πολιτών «Κεφαλονιά, νησί για όλους»