«Μπάχαλο» στο Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς για την υγεία! (video)

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 04 Φεβρουαρίου 2019 10:43

«Μπάχαλο» στο Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς για την υγεία! (video)

Έξι ώρες συνεδρίαση – ακούστηκαν πολλές αλήθειες,  αλλά κάποια στιγμή χάθηκε ο έλεγχος και η ουσία της συζήτησης με προσωπικές επιθέσεις και κομματικές αντιπαραθέσεις 

Το καλό επίπεδο συζήτησης με το οποίο ξεκίνησε το Δημοτικό Συμβούλιο με τις τοποθετήσεις των γιατρών του Νοσοκομείου και τις... πικρές αλήθειες που είπαν αυτοί για την κατάσταση της Υγείας στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, δεν συνεχίστηκε και το «μπάχαλο» που προκλήθηκε στην συζήτηση ήταν και έντονο και άσχημο! 

Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής 

Με προσωπικές επιθέσεις με φωνές, με διενέξεις, κάποια στιγμή η συνεδρίαση έχασε τον … δρόμο της και αντί να συζητείται το θέμα της υγείας μπήκε στην κουβέντα το χωροταξικό και σε πόσους δήμους θα σπάσει ο Δήμος Κεφαλονιάς, με «βομβαρδισμό» ερωτήσεων προς την βουλευτή Κεφαλονιάς Αφροδίτη Θεοπεφτάτου που έδωσε το «παρών» στην συνεδρίαση.

Μάλιστα, κάποιοι δημοτική σύμβουλοι μίλησαν για… τραυματική εμπειρία από την συζήτηση, η οποία κράτησε … έξι ώρες! Και οι περισσότεροι έφυγαν απο την συνεδρίαση χωρίς να πάρουν σαφείς απαντήσεις για τον αν και πότε θα βελτιωθεί η κατάσταση... 

Παρακάτω θα διαβάσετε αποσπάσματα από όλες τις τοποθετήσεις που ακούστηκαν

Η αρχή έγινε με την Κίνηση Πολιτών Σάμης, με τον κ. Μονιά, ο οποίος αναφέρθηκε για το Κέντρο Υγείας Σάμης «Ελλείψεις, ελλείψεις και πάλι ελλείψεις…. Να διεκδικήσουμε που θα είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα…» ήταν τα λόγια του.

Σοφία Ζαφειράτου Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλονιάς και Ιθάκης: «Οι προϋπολογισμοί για την υγεία μειώνονται κάθε χρόνο σε ένα ποσοστό. Ο προϋπολογισμός για την υγεία δεν θα έπρεπε να είναι μέσα στα μνημόνια κάτι που δεν έχει ακόμα εισακουστεί. Η πολιτεία με τους ελάχιστους ιατρούς που διαθέτει προσπαθεί να καλύψει προβλήματα. Επίσης η κα Ζαφειράτου αναφέρθηκε στα ΤΟΜΥ και τους Οικογενειακούς Γιατρούς, που «δεν έχουν υλοποιηθεί με το κράτος να βρίσκεται σε αδιέξοδο…». Υπάρχουν επικίνδυνοι χειρισμοί από την 6η ΥΠΕ Υποτίθεται ότι είμαστε στο 2019 αλλά είμαστε πολύ πίσω στον τομέα της Υγείας και οι επιπτώσεις στον κόσμο θα είναι τεράστιες.

https://www.youtube.com/watch?v=j-VSPObsqWA

https://www.youtube.com/watch?v=04u4jlZ6NfM

 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=8qqOVj32_So

Επίσης εθιξε το θέμα των διακομιδών, των ανύπαρκτων κινήτρων των γιατρών για να πάνε στα νησιά. «Υπήρχε 10 μέρες διασωληνωμένη ασθενής στο νοσοκομείο γιατί δεν την έπαιρνε κανείς» ήταν τα λόγια της . «Ζητάμε να μονιμοποιηθούν οι επικουρικοί γιατροί, ζητάμε να στελεχωθεί η ΜΑΦ του Νοσοκομείου. Και σε μικρότερα νησιά υπάρχουν ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας), ζητάμε τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών , ζητάμε να ενισχυθεί το τμήμα Αιμοδοσίας.

Σαν δήμος σας προτείνουμε να κάνετε μία μέριμνα για την στέγαση του υγειονομικού προσωπικού. Αν υπάρχουν ακίνητα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν . θα μπορούσε να επιδοτηθεί το κόστος μετακινήσεων μη Κεφαλονιτών ιατρών από και προς το νησί. Ας τους καλύψουμε κάποια έξοδα. Ζητάμε ορισμό θεματικού αντιδημάρχου με μοναδική αρμοδιότητα την υγεία. Να κινηθεί και ο κόσμος της Κεφαλονιάς με ένα πάνδημο ακομμάτιστο συλλαλητήριο».

Ο Διοικητής του Κέντρου Υγείας Ιθάκης κ. Γεώργιος Παξινός έθιξε τα πρόβλημα εφημεριών στην Ιθάκη. «Λίγοι οι γιατροί για να καλύψουν τα περιστατικά. Αν και καρδιολόγος καλύπτω όλα τα περιστατικά. Η Ιθάκη θα πρέπει μία προτεραιότητα στην κάλυψη των αγροτικών γιατρών. Παίρνουμε τηλέφωνο στην 6η ΥΠΕ και δεν το σηκώνει κανείς… Το ακτινολογικό λειτουργεί χωρίς άδεια…»

Ο Δήμαρχος Ιθάκης κ. Διονύσης Στανίτσας τόνισε: «Τα τελευταία 4 χρόνια που είμαι δήμαρχος έχουμε αντιμετωπίσει πάρα πολλά προβλήματα στο Κέντρο Υγείας του Νησιού. Και ως δήμου έχουμε χαλάσει πολλά χρήματα για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που προκύπτουν και αυτά είναι και κτηριακά… Οι λύσεις δεν είναι μόνο τα ψηφίσματα, πρέπει να πάμε με μία επιτροπή να πάμε στο Υπουργείο Υγείας και να βρούμε λύσεις».
Ένταση προκλήθηκε με τους υπεύθυνους της 6ης ΥΠΕ… ήθελαν να τοποθετηθούν και φύγουν για να προλάβουν το απαγορευτικό. Τελικά μετά τις αντιδράσεις έμειναν ως το τέλος της συνεδρίασης. Και αποκλείστηκαν στην Κεφαλονιά!

Παναγιώτης Νικολόπουλος Διοικητής 6ης ΥΠΕ : «Το 2014 διαλύθηκε όποιο σύστημα Υγείας υπήρχε… και στην Κεφαλονιά είχαμε μη ανταπόκριση θέσεων που είχαμε για το Νοσοκομείο. Έχει προκηρυχτεί 3 φορές η θέση παθολογικής και κανένας παθολόγος δεν έρχεται στην Κεφαλονιά. Είναι πρόβλημα ότι οι αποδοχές των ιατρών παραμένουν χαμηλές. Πρέπει να μπουν θέματα περισσότερων οικονομικών κινήτρων. Αλλάζει η διαδικασία και τα κριτήρια για τις άγονες θέσεις ιατρών σε Νοσοκομεία. Η ΜΕΘ δεν ξέρω αν χρειάζεται ως ΜΕΘ. Όντως μπορούν να λειτουργήσουν κάποια κρεβάτια ως ΜΑΦ. Στην Κεφαλονιά δεν είχαμε κανένα ενδιαφέρον από νοσηλευτικό προσωπικό. Το θέμα της Ψυχιατρικής, έχουμε τους δυο ψυχιάτρους στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας . Ήδη ένας ψυχίατρος έρχεται στο Νοσοκομείο το επόμενο διάστημα. Για το θέμα της ψυχιατρικής είμαι πιο αισιόδοξος από το θέμα της ΜΕΘ για να αρχίσει να λειτουργεί».

Ο κ. Χρήστος Παυλάτος, διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς τόνισε από την πλευρά του: «Η κατάσταση με τις εφημερίες ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες δεν βγαίνει και δεν μπορεί να προχωρήσει. Θα πρέπει να λειτουργήσουν και οι υπόλοιπες μονάδες της Σάμης και του Ληξουρίου. Αν γίνουν τα ΤΕΠ θα μπορούν να αποσυμφωρίσουν τις κλινικές, θα πρέπει οι διακομιδές να μεθοδευτούν διαφορετικά και να λυθούν. Θα πρέπει το ΕΚΑΒ να έχουν δικούς τους ιατρούς μέσα στα ασθενοφόρα και όχι να φεύγουν μαζί οι γιατροί του Νοσοκομείου. Θα πρέπει και οι άλλες ειδικότητες που λείπουν να καλυφθούν και να προσληφθούν. Υπάρχουν μεγάλες ανάγκες και από άλλες ειδικότητες. Υπάρχει πρόβλημα και με το Νοσηλευτικό προσωπικό. Το κτηριακό πρόβλημα είναι σημαντικό με την παλιά πτέρυγα να έχει σοβαρά προβλήματα που άλλα φαίνονται και άλλα δεν φαίνονται. Και θα πρέπει να προχωρήσει και η δωρεά Βεργωτή».

Ο κ. Ιωάννης Φισφής εκπρόσωπος των γιατρών στο Νοσοκομείο Κεφαλονιάς, επεσήμανε: «Αν δεν υπάρχει σωστή λειτουργία του Νοσοκομείου στο Αργοστόλι, δεν υπάρχει υγεία στο νησί. Τα προβλήματα στο Νοσοκομείο, είναι πολλά και λειτουργεί χάρη στις προσπάθειες ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Είναι μία κατάσταση εκρηκτική με μεγάλη υποστελέχωση στο ιατρικό προσωπικό. Δεν βγαίνουν προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού στο νησί. Κανείς δεν μπορεί να έρθει με προκηρύξεις θέσεων ενός και δύο χρόνων. Οι γιατροί θέλουν να έρθουν στην Κεφαλονιά αρκεί να έχουν θέσεις εργασίας. Πρέπει το Υπουργείο να δώσει λύση και να δώσει κίνητρα οικονομικά, χρονικά και επιστημονικά. Αν βγουν οι θέσεις σωστές θα έρθουν και οι γιατροί». Αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα της υποστελέχωσης και στο κτηριακό… «Έπρεπε αυτά τα ζητήματανα έχουν λυθεί… Αν θέλουμε υγεία πρέπει να στηρίξουμε την υγεία στην Κεφαλονιά και όχι το νησί να γίνεται τόπος μεταφόρτωσης περιστατικών για την Πάτρα, την Αθήνα και άλλων Νοσοκομείων ανά την Ελλάδα». 

Ο κ. Βαγγέλης Γιαννάτος διευθυντής μονάδας τεχνητού νεφρού Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς : «Το νοσηλευτικό προσωπικό πάσχει βαρέως. Δεν είμαι ο μόνο γιατρός που είμαι σε αυτή την κατάσταση. Δεν ξέρουμε αν θα την βγάλουμε καθαρή το καλοκαίρι που έρχεται. Δεν υπάρχει κανένας να συμμερίζεται και να ακούει το πρόβλημα. Ο διοικητής δεν προάγει την καλή λειτουργία του νοσοκομείου. Αυτή την στιγμή είμαι παράνομος γιατί έχω παραβιάσει όλους τους κανόνες ασφαλείας, γιατί δεν θέλω να διώξω κανέναν άρρωστο».

Η κα Βάσω Βουτσινά, εκπρόσωπος Εργαζομένων Νοσοκομείου Κεφαλονιάς: «Υπάρχουν δομές στην υγεία που δεν λειτουργούν, όπως το Μαντζαβινάτειο, η Δωρεά Βεργωτή με την ΜΕΘ και τα αγροτικά Ιατρεία. Οι άνθρωποι που θα χάσουν την ζωή τους εξαιτίας των κλειστών δομών υγείας είναι άνθρωποι σαν όλους μας και όχι απλά αριθμοί που καταγράφονται».

Σπύρος Καμπίτσης από το Εργατικό Κέντρο: « Ολοι γνωρίζουμε την τραγική κατάσταση της υγείας σε Κεφαλονιά και Ιθάκη που καθημερινά γίνεται και χειρότερη. Δεν μπορεί η υγεία να είναι θέμα φιλότιμου. Κάντε επιτέλους κάτι».

Δημήτρης Μαντζουράτος Εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ: «Η συζήτηση αυτή αποτελεί ένα χαστούκι ότι έχει επέλθει η κανονικότητα και τα μνημόνια τελείωσαν. Τα προβλήματα στην υγεία, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εμείς μιλάμε για αποκλειστικά δημόσια υγεία που θα δίνει ίσα δικαιώματα σε όλους να ζήσουν. Υπάρχει στρατηγική ευθύνη για όλα αυτά που συμβαίνουν… Να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου και όχι επικουρικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων».

Νίκος Βιβλάκης διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς: « Στην Κεφαλονιά ήμουν εγώ που έφερα το ΕΚΑΒ και σώζει ζωές. Με λένε «μαύρο πρόβατο», αλλά το «μαύρο πρόβατο» είναι χρήσιμο για να μας λέει τις πικρές αλήθειες. Έχουμε αποτύχει σε προκηρύξεις θέσεων για τους λόγους που έχουμε πει. Υπάρχει πρόβλημα με τους Παθολόγους. Οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια. Μας λείπουν πάρα πολλά άτομα… Κυματίζει μία σημαία στο Νοσοκομείο και στέκεται και κυματίζει ψηλά από αυτούς που εργάζονται εκεί μέσα».

Ηλίας Φραγκισκάτος εκπρόσωπος ιατρικού συλλόγου στον Πανελλήνιο Σύλλογο αφιέρωσε στον αείμνηστο Σπύρο Λυκιαρδόπουλο την σημερινή συνεδρίασηκαι τόνισε τα προβλήματα που υπάρχουν στην υγεία.

Δημήτρης Κωστακιώτης, υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ: «Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στο Μαντζαβινάτειο θα πρέπει να λειτουργήσει ως Νοσοκομειακή Μονάδα. Δεν είναι αλήθεια ότι δεν απαντάμε στα τηλέφωνα. Το τηλέφωνο το δικό μου και του διοικητή είναι όλη μέρα ανοικτό και να βρεθεί ένας που να μου πει ότι με πήρε και δεν απάντησα. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε ειδικευόμενους γιατρούς γενικότερα στην Ελλάδα και προσπαθούμε να το καλύψουμε με τους αγροτικούς γιατρούς και τους οπλίτες γιατρούς. Το ζήτημα λύνεται με σωστό συντονισμό. Έχουμε κάνει πολλά λάθη, αλλά δεν έχουμε κακή πρόθεση».

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου Βουλευτής Κεφαλονιάς: «Τα τελευταία χρόνια πολύς κόσμος αποχώρησε από το Νοσοκομείο. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε για 10 χρόνια καθόλου προσλήψεις. Δεν δέχομαι ότι μειώνονται τα χρήματα για την υγεία. Η υγεία είναι το πιο σημαντικό και πάνω σε αυτό πάτησαν πάρα πολλοί για να κλέψουν το δημόσιο χρήμα. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι ένα νοικοκύρεμα. Χρειάζονται συστηματικές μόνιμες προσλήψεις για να καλύψουμε τα κενά στην υγεία».

Τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων

Διονύσης Αραβαντινός, δημοτικός σύμβουλος μείζονος αντιπολίτευσης»: «Η υγεία στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Κεφαλονιά είναι μονίμως ασθενής. Η υγεία δεν είναι τράπουλα. Πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα. Και το Μαντζαβινάτειο και το Κέντρο Υγείας και το Γενικό Νοσοκομείο θα πρέπει να λειτουργούν το ίδιο αξιόπιστα. Πρέπει να στελεχωθεί ο Μαντζαβινάτειο και όχι να έρχονται οι υπεύθυνοι της 6ης ΥΠΕ να μας ρωτούν για τα προβλήματα που θα έπρεπε κανονικά οι ίδιοι να τα γνωρίζουν και να τα λύνουν. Για μένα ήταν τραυματική εμπειρία αυτή η συζήτηση, γιατί από τους υπευθύνους δεν πήρα καμία απάντηση. Δεν μπορεί ως Δημοτική Αρχή να εξιλεωθείτε που εδώ και 9 χρόνια από όταν πήρατε το τιμόνι και 5 χρόνια από τους σεισμούς, είναι η πρώτη φορά που θυμηθήκατε να συζητήσετε τα κεφαλαιώδη θέματα της υγείας ».

Βασίλης Ρουχωτάς, επικεφαλής ελάσσονος αντιπολίτευσης : «Ζητώ από την βουλευτή και τους υπευθύνους της 6ης ΥΠΕ να στηρίξουν όλες τις δομές υγείας της Κεφαλονιάς. Όλοι μαζί φροντίστε να το λύσετε».

Μάκης Δημητράτος επικεφαλής «Ριζοσπάστες Ξανά» : «Η υγεία καρκινοβατεί επειδή έχει δαπάνες».

Γιάννης Κουρούκλης, Λαϊκή Συσπείρωση: « Εξοικονομείτε κονδύλια από όλες τις κοινωνικές ανάγκες από την υγεία και δίνονται όλα αυτά ως κοινωνικές παροχές. Η χώρα μας είναι πρώτη σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Είναι ευχάριστο που αναδεικνύονται τα προβλήματα της υγείας και το δημοτικό συμβούλιο δεν έμεινε αδιάφορο».

Ηλίας Παρίσης, ΦΙΚΟ: «Η κρατική δαπάνη για την υγεία μειώνεται συνέχεια για τον νομό».

Ανδρέας Ζαπάντης δημοτικός σύμβουλος ελάσσονος αντιπολίτευσης : «Έγινε μία πάρα πολύ σημαντική συζήτηση. Πρέπει το επόμενο διάστημα να απαιτήσουμε πίεση για επιτάχυνση των διαδικασιών στελέχωσης. Μην μείνουμε όμως μόνο στο ψήφισμα»

Γιώργος Τζωρτζάτος: Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος: «Οντως υπάρχουν ελλείψεις. Δεν παραδειγματιζόμαστε από άλλους δήμους της Ελλάδας για το πώς κινούνται και τι κάνουν;».

Σπύρος Σαμούρης δημοτικός σύμβουλος ελάσσονος αντιπολίτευσης: «Απαιτώ όλα εκείνα τα εχέγγυα για μιας υψηλής ποιότητας ζωής στον τόπο που επέλεξα να ζω εγώ οι οικογένεια μου και οι κάτοικοι του νησιού».

Νίκος Ανουσάκης, πρόεδρος ΔΕΥΑΚ: « Η κα Θεοπεφτάτου είναι μια παλιά βουλευτής και από το 2014 είχε πεδίο δόξης λαμπρό, όμως άλλα θέματα είχε η ατζέντα της και δεν ασχολήθηκε με την υγεία. Αν είχε ασχοληθεί θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα. Δεν νομίζω ότι θα βοηθήσει αυτή η κουβέντα. Είναι μόνο παρηγοριά στον άρρωστο».

Άγγελος Κωνσταντάκης, πρόεδρος ΚΕΔΗΚΕ: «Η Υγεία στην Κεφαλονιά νοσεί. Τις τελευταίες Κυριακές βρέθηκε στο Νοσοκομείο που είχαν τραυματιστεί κάποιοι ποδοσφαιριστές και είδα τραγικές καταστάσεις στο Νοσοκομείο. Οι γιατροί πρέπει να είναι οι πιο απελπισμένοι. Σηκώστε τα μανίκια και διεκδικήστε».

Αποφασίστηκε, τις επόμενες ημέρες και κατόπιν συνεννόησης με τον δήμαρχο τους επικεφαλείς των παρατάξεων και την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου κα Ζαφειράτου, να βγει ένα ψήφισμα.
Την πρόταση καταψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση που θα καταθέσει δικό της ψήφισμα.

DSC 0052DSC 0053DSC 0054DSC 0055DSC 0057DSC 0059DSC 0060DSC 0061DSC 0062DSC 0064DSC 0065DSC 0066DSC 0067DSC 0068

pavl2

DSC 0070DSC 0071DSC 0072DSC 0074DSC 0076DSC 0078DSC 0079DSC 0080DSC 0081

 




00 inkefalonia general ad 300X250