Συζήτηση και λήψη απόφαση στο Δ.Σ. για το κτιριακό πρόβλημα του ΓΕΛ Ληξουρίου

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2018 09:51

Συζήτηση και λήψη απόφαση στο Δ.Σ. για το κτιριακό πρόβλημα του ΓΕΛ Ληξουρίου

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΠΡΟΣ    : Πρόεδρο ΔΣ Κεφαλονιάς κ. Σταυρ.- Γερ. Αλυσανδράτο

ΚΟΙΝ/ΣΗ: Δήμαρχο Κεφαλονιάς κ. Αλ. Παρίση

ΘΕΜΑ   : «ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΣΤΟ ΔΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΙΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΓΕΛ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ

          κ. Πρόεδρε,

Με βάση την επιστολή της σχολικής κοινότητας του ΓΕΛ Ληξουρίου που είδε το φως της δημοσιότητας σχετικά με το κτιριολογικό πρόβλημα του σχολείου και κοινοποιήθηκε και στην παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, σας καλούμε λόγω της επείγουσας κατάστασης να απασχολήσει  το θέμα το αυριανό Δ.Σ., ως κατεπείγον και εκτός ημερήσιας διάταξης.

Με βάση το πνεύμα της συγκεκριμένης επιστολής και ενόψει της έναρξης των διαδικασιών δημοπράτησης για επισκευή των σεισμόπληκτων σχολείων επαναφέρουμε το πρόβλημα της σχολικής στέγης όσον αφορά το ΓΕΛ Ληξουρίου.

Μέσα και από τις πρόσφατες και μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις ένα από τα αιτήματα του λαϊκού κινήματος (ΕΛΜΕ-ΚΙ, ΕΚΚΙ, Μαθητές, Ένωση και συλλόγους Γονέων ) που αναδείχτηκε, εκτός των άλλων, ήταν να μην φιλοξενηθούν ξανά μαθητές και εκπαιδευτικοί σε τρία συγκεκριμένα, τσακισμένα από τους σεισμούς του 2014, σχολεία μεταξύ των οποίων και το ΓΕΛ Ληξουρίου, ακόμη και αν αυτά επισκευαστούν. Οι λόγοι που επιβάλλουν την μη χρήση τους για σχολική στέγη είναι πολλοί και σοβαροί και ίσχυαν και πριν ακόμη από τους σεισμούς, πολύ δε περισσότερο μετά από αυτούς. Είναι κτίρια σεισμόπληκτα και ακατάλληλα,  ανεπαρκή και παρωχημένα που βρίσκονται σε κορεσμένες πολεοδομικά και οικιστικά περιοχές, με ασφυκτικά περιθώρια κίνησης των μαθητών και των Μέσων μεταφοράς, αυξάνοντας τους διάφορους κινδύνους. Δεν έχουν τους στοιχειώδεις κατάλληλους χώρους και εγκαταστάσεις για σύγχρονη εκπαιδευτική διαδικασία (αθλητικές εγκαταστάσεις, αίθουσες εκδηλώσεων, κλπ), ενώ η επισκευή τους τώρα είναι προσαρμοσμένη στην λογική κόστους – οφέλους και δεν προβλέπει όσα απαιτεί ο σύγχρονος αντισεισμικός κανονισμός αλλά ο ΚΑΝΕΠΕ.

        Ειδικότερα υπενθυμίζουμε για το ΓΕΛ Ληξουρίου ότι οι ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. το είχαν εντάξει στην κατηγορία Δ στην πρώτη τους εκτίμηση δηλαδή κατεδαφιστέο και στη συνέχεια η δεύτερη αυτοψία, χωρίς να γίνουν παρεμβάσεις στο κτίριο, το κατέταξε στην κατηγορία Γ «επισκευάσιμο»!!! Γενικότερα δεν παρέχει κανένα εχέγγυο ασφαλούς και απρόσκοπτης εκπαιδευτικής διαδικασίας και βρίσκεται σε κατάσταση εγκατάλειψης.

       Σε αντίθεση με τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις της Δ. Αρχής και του κ. Δήμαρχου, ότι δεν θα μπούνε ξανά μαθητές στα σχολεία αυτά (παλιό 2ο -3ο γυμνάσιο Αργοστολίου και ΓΕΛ Ληξουρίου)  διαπιστώνουμε ότι παρότι η Δ.Αρχή με το ιδιοκτησιακό πρόσχημα παρενέβη ώστε να μην συνεχιστεί η διαδικασία της δημοπράτησης για το συγκρότημα του 2ου -3ου γυμνάσιου Αργοστολίου όπως διεκδικούσε η ΕΛΜΕΚΙ και το μαθητικό και γονεικό κίνημα, για να μην πιεστούν μετά την επισκευή μαθητές και καθηγητές να φιλοξενηθούν πάλι μέσα σε αυτά τα ακατάλληλα κτίρια, δεν έγινε το ίδιο (να εξαιρεθούν δηλαδή τα τρία τσακισμένα κτίρια  που στεγαζόταν το  ΓΕΛ Ληξουρίου χωρίς άλλα προσχήματα παρά μόνο  της  ανάγκης της ασφάλειας των μαθητών,) από την κατά τα άλλα αναγκαία διαδικασία της δημοπράτησης και της επισκευής του Γυμνασίου Ληξουρίου που πρέπει οπωσδήποτε και επειγόντως να προχωρήσει.

       Θεωρούμε ότι μετά από 5 χρόνια  σε «κοντέινερ» που βρίσκονται πάνω στη θάλασσα με πολλά  προβλήματα καθημερινά και με μια εικόνα παρακμής, αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα  για τον Λαό και ταυτόχρονα υποχρέωση της Κράτους να κατασκευαστεί με προτεραιότητα ένα νέο Σχολικό συγκρότημα για το ΓΕΛ με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές που να καλύπτει τις σύγχρονες  ανάγκες.  Επειδή ο Δήμος ως φορέας είναι υποχρεωμένος να κάνει την σχετική αίτηση κατασκευής προς τις ΚΤΥΠ για το σχολείο αυτό και για άλλα τέσσερα ακόμη που έχει καθυστερήσει πολλά χρόνια τώρα, σας καλούμε επιτέλους να ολοκληρώσετε πάραυτα αυτές τις διαδικασίες ώστε να δρομολογηθεί άμεσα η κατασκευή νέου Γ. Λυκείου Ληξουρίου.

 Για όλα τα παραπάνω

ΖΗΤΑΜΕ:

Να μπει ως προ ημερησίας διάταξης το θέμα στο Δ.Σ. που έχει προγραμματισθεί για τις 28-11-2018 και να υιοθετήσει το παρακάτω πλαίσιο απόφασης που έχει υιοθετηθεί και από τους άλλους φορείς.

1] Να λάβει απόφαση το Δ.Σ. του Δήμου Κεφαλονιάς (ως Προϊσταμένη Αρχή) του έργου των Επισκευών των Σχολείων μέσω της ΚΤΥΠ, να αποσυνδέσει το ΛΥΚΕΙΟ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ από τον τίτλο αλλά και το έργο της αποκατάστασης του γυμνασίου Ληξουρίου διαδικασία που πρέπει  να συνεχιστεί προκειμένου το γυμνάσιο Ληξουρίου να φιλοξενηθεί επιτέλους στις δικές του εγκαταστάσεις.

2] Να πάρει σχετική απόφαση το Δ.Σ. και να ζητήσει από την ΠΙΝ να ιεραρχήσει ως πρώτη προτεραιότητας έργο της την ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ  ΣΤΟ ΛΗΞΟΥΡΙ και να δεσμευτεί ότι θα διαθέσει τους αναγκαίους πόρους.

Να κάνετε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να γίνει από την πλευρά σας η αίτηση για την κατασκευή νέου ΓΕΛ Ληξουρίου και των τεσσάρων ακόμη που είναι αιτήματα της σχολικής κοινότητας (2ου και 3ου γυμνάσιου Αργοστολίου, Πάστρας  και Μεσοβουνίων)

Αργοστόλι 26 Νοέμβρη 2018

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Νίκος Γκισγκίνης, Γιάννης Κουρούκλης




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250