Ηλ. Μπεριάτος: «Διατηρητέο Δημοτικό Σχολείο Ληξουρίου - Το σήριαλ συνεχίζεται»

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012 12:43

Ηλ. Μπεριάτος: «Διατηρητέο Δημοτικό Σχολείο Ληξουρίου - Το σήριαλ συνεχίζεται»

Δυστυχώς το σήριαλ με το Διατηρητέο κτίριο του δημοτικού σχολείου Ληξουρίου συνεχίζεται. Από πρόσφατο δελτίο τύπου του Δήμου Κεφαλονιάς ανακοινώθηκε με πολύ στόμφo ότι... «συνελήφθη, μελετήθηκε, εντάχθηκε και δημοπρατείται» προσεχώς (6 Νοεμβρίου) το έργο της «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΟΨΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ ΕΡΓΟΥ ΘΟΥΚΙΔΙΔΗ ΒΑΛΕΝΤΗ" (μάθαμε επιτέλους και τον Θουκυδίδη Βαλεντή- κάτι είναι κι' αυτό!..).

Το πρόβλημα όμως είναι ότι και πάλι γίνονται προχειρότητες. Απλώς τώρα και ύστερα από την τότε παρέμβαση και κριτική μας.. προστέθηκαν και οι μισές ή μάλλον μερικές στατικές ενισχύσεις... και διπλασιάστηκαν οι πιστώσεις που όμως εξακολουθούν να είναι κάτω από το ένα τρίτο (!) των απαιτουμένων για το κτίριο αυτό..

Αλλά, αυτό το ειδικής μορφής έργο δεν μπορεί να υλοποιηθεί και να λειτουργήσει με τέτοιες μεθόδους. Χρειάζεται ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. Και οι πιστώσεις που απαιτούνται υπήρχαν και υπάρχουν στο περιφερειακό πρόγραμμα αλλά και στο ΥΠΕΚΑ (λόγω διατηρητέου). Απλώς δεν μπήκε ποτέ το έργο σε προτεραιότητα. Πριν από ένα και πλέον χρόνο είχα προτείνει την ένταξή του (μαζί με το έργο της επέκτασης της Κοργιαλενείου βιβλιοθήκης) στο ΕΣΠΑ διότι είναι πολύ πιο ώριμο από άλλα που προτάθηκαν από το δήμο και την περιφέρεια. Δυστυχώς άλλες ήσαν οι επιλογές των διοικούντων.

Για την ιστορία του θέματος υπενθυμίζω μερικά από αυτά που τόνιζα πριν από μερικούς μήνες (24 Απριλίου 2012) και τα οποία παραμένουν επίκαιρα:

[Κατά στη διάρκεια της θητείας μου ως Γ. Γραμματέας ΥΠΕΧΩΔΕ (1998-2001) το σχολείο κηρύχθηκε Διατηρητέο] ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΗΚΕ από το Υπουργείο η εκπόνηση της αρχιτεκτονικής και στατικής μελέτης του κτιρίου που ανατέθηκε στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο... και του οποίου η αποκατάσταση αποτελεί όχι μόνο διάσωση μιας ιστορικής κληρονομιάς του τόπου αλλά κυρίως απόδοση στην πόλη μιας απαραίτητης υποδομής κατάλληλης για εκπαιδευτική, πολιτιστική ... χρήση και για το οποίο υπάρχει από χρόνια μελέτη (και μάλιστα πρόσφατα επικαιροποιημένη από την τεχνική υπηρεσία) πλην όμως.... δεν υπάρχει καμία σοβαρή μέριμνα για αξιοποίηση της υποδομής αυτής. Πριν από μερικούς μήνες επανέφερα το θέμα... τονίζοντας την σημασία του και ζητώντας την άμεση ένταξή του, ως ώριμου έργου, στο περιφερειακό πρόγραμμα που είχε επαρκείς πιστώσεις για την πλήρη -και όχι λειψή- χρηματοδότηση του..

Πρόσφατα πληροφορήθηκα... ότι ο δήμος αποφάσισε να επισκευάσει το κτίριο.... Ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν: Με τι προϋπολογισμό θα γίνουν αυτά; Με τις όψεις μόνο θα ασχοληθούμε; Δεν πρέπει να ξεκινήσουμε από τη δομή του κτιρίου; Εσωτερικά πότε θα χρησιμοποιηθεί; Δεν θα πρέπει να γίνουν πρώτα και ΠΡΙΝ ΑΠ' ΟΛΑ οι απαραίτητες ενέργειες για τον έλεγχο και την ενίσχυση της στατικής του επάρκειας; Πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση; Θα προχωρήσουμε... χωρίς προγραμματισμό, με 'πασαλείμματα' και προχειρότητες....; Είναι επομένως ανάγκη ο δήμος, ή όποιος άλλος αρμόδιος, να δει επιτέλους το έργο αυτό με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα, τόσο απέναντι στην ιστορική πόλη του Ληξουρίου όσο και απέναντι στο ιστορικό κτίριο που σχεδιάστηκε από τον πρωτοπόρο Κεφαλλονίτη αρχιτέκτονα Θ. Βαλεντή...

Τέλος δηλώνω ότι αν χρειαστεί, σε επόμενη παρέμβασή μου, θα αναφέρω την ΠΛΗΡΗ ΕΞΙΣΤΟΡΗΣΗ της υπόθεσης αυτής και τις περιπέτειες του κτιρίου, για να γίνει επί τέλους κατανοητή η σημασία του έργου αλλά και οι λόγοι της καθυστέρησης υλοποίησής του.

Ελπίζω ο δήμος και η περιφέρεια να αποφασίσουν επιτέλους να κάνουν αυτό που πρέπει : ένα σωστό και ολοκληρωμένο έργο! Πράγμα το οποίο είναι εφικτό αρκεί κάποιοι από τους διοικούντες να ασχοληθούν σοβαρά με συνέπεια και συνέχεια. Και για όσο διάστημα χρειαστεί.




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250