Περιοδεία του Αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Φοντάνα στα νησιά του Ιονίου

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018 11:40

Περιοδεία του Αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Φοντάνα στα νησιά του Ιονίου

Του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα και Εξωστρέφειας, ενόψει της Γενικής Συνέλευσης της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

Διαδοχικές συναντήσεις σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά πραγματοποίησε από τις 10-15 Σεπτεμβρίου 2018 ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Εξωστρέφειας Γιάννης Φοντάνας.

Στόχος των συναντήσεων ήταν η καλύτερη προετοιμασία της Γενικής Συνέλευσης της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Ιονίων Νήσων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα στις 25 Σεπτεμβρίου 2018, αλλά και ο συντονισμός των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη για την υποβολή προτάσεων, στα πλαίσια του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και άλλων συγχρηματοδοτούμενων έργων αυτή την περίοδο, κυρίως από φορείς – μέλη της Σύμπραξης.

Στη Ζάκυνθο ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Εξωστρέφειας από κοινού με τον περιφερειακό σύμβουλο, αντιπρόεδρο της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης και πρόεδρο του «Δικτύου» Ζακύνθου, υπεύθυνου για την υλοποίηση του προγράμματος Leader στο νησί, Τζώρτζη Σιγούρο πραγματοποίησαν συναντήσεις με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, και αντιπρόεδρο του «Δικτύου» Ζακύνθου Νικόλαο Τσίπηρα, καθώς επίσης και με τον Αντιδήμαρχο και πρόεδρο του Συνεταιρισμού Ζακύνθου Αντώνη Αντίοχο.

Στην Κεφαλονιά ο κ.Φοντάνας συνεργάστηκε με τον πρόεδρο της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Ιονίων Νήσων, καθηγητή του ΤΕΙ Παύλο Μπουχάγιαρ, με τον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς και πρόεδρο του Δικτύου Συνεργασίας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ΠΕ Κεφαλληνίας-Ιθάκης δήμων Κεφαλληνίας-Ιθάκης Παναγή Δρακουλόγκωνα, με τον πρόεδρο του Ενιαίου Αγροτικού Συνεταιρισμού Κεφαλονιάς-Ιθάκης Αντώνη Καλαφάτη, ενώ συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος με τον δήμαρχο Κεφαλονιάς Αλέξανδρο Παρίση.

Εξάλλου στο πλαίσιο των επαφών του ο κ.Φοντάνας επισκέφθηκε τον Φορέα Διαχείρισης του Αίνου, όπου έγινε εκτενής συζήτηση με τη συμμετοχή της προέδρου του Φορέα Γεωργίας Καμάρη, ομότιμης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Πατρών και επιστημονικών στελεχών του Φορέα, καθώς και τις εγκαταστάσεις της Πρακτικής Γεωργικής Σχολής Π.Βαλιάνου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Εξωστρέφειας και ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής συζήτησαν με εκπροσώπους της διοίκησης και των εργαζομένων ζητήματα που αφορούν τη Σχολή, την προοπτική συμμετοχής στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη, καθώς και την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων και του έμπειρου προσωπικού, στα πλαίσια του σχεδιασμού της ΠΙΝ (τράπεζα σπόρων, κα.).

Κοινά συμπεράσματα από τις απόψεις και τις εκτιμήσεις όλων των συναντήσεων είναι:

-Η προσπάθεια συνένωσης των δυνάμεων της Περιφέρειας, στα πλαίσια της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και αναμένεται η προσχώρηση και άλλων φορέων στο επόμενο διάστημα.

-Τα πρώτα βήματα ήταν αργά και επιφυλακτικά. Το περιοριστικό νομοθετικό πλαίσιο και η καθυστέρηση έναρξης των χρηματοδοτικών εργαλείων (πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα κα.) έπαιξε σημαντικά αρνητικό ρόλο.

-Η επιτάχυνση των προσπαθειών από την πλευρά των φορέων είναι επιτακτική. Πρέπει όμως να συνοδεύεται από κοινές προσπάθειες και συμπράξεις περισσότερων φορέων σε όσα σχεδιάζονται και στις προτάσεις που θα υποβληθούν προς χρηματοδότηση. Η υπέρβαση της λογικής ο καθένας για τον εαυτό του είναι ακόμη δύσκολη αλλά απολύτως αναγκαία.

 




00 inkefalonia general ad 300X250