Ελπίδα Κατσαϊτη: «Μερικά πράγματα δεν θέλουν λεφτά, θέλουν διάθεση για δουλειά και αυτή δεν υπάρχει»

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017 11:09

Ελπίδα Κατσαϊτη: «Μερικά πράγματα δεν θέλουν λεφτά, θέλουν διάθεση για δουλειά και αυτή δεν υπάρχει»

Μία μέρα πλέον απέμεινε για το δημοτικό συμβούλιο που για πρώτη φορά θα γίνει στο Ληξούρι (Τρίτη 2 Οκτωβρίου ζωντανή μετάδοση από το inkefalonia.gr στις 5.30 μ.μ.), αποκλειστικά με προβλήματα που αντιμετωπίζει η Παλλική.Τα προβλήματα είναι πολλά και ίσως τούτο το σημαντικό δημοτικό συμβούλιο να αποτελέσει το εφαλτήριο για την επίλυσή τους. Συνέντευξη στον Γιώργο Χαλαβαζή Το inkefalonia.gr επικοινώνησε με την δημοτική σύμβουλο από την Παλλική την κα Ελπίδα Κατσαϊτη, η οποία επεσήμανε τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ληξούρι από τη στιγμή που εφαρμόστηκε ο Καλλικράτης.

Εθιξε πολλά προβλήματα η κα Κατσαϊτη. Προβλήματα στην επιχειρηματικότητα, στον τουρισμό, στους δρόμους, στον πολιτισμό, το θέμα ερήμωσης που αντιμετωπίζει το Ληξούρι και αναμένεται και αύριο να τα θίξει στο δημοτικό συμβούλιο.

Διαβάστε τι μας είπε

- Εγκατάλειψη στην περιοχή


«Για μένα το βασικότερο πρόβλημα είναι η εγκατάλειψη. Είναι κάτι καινούργιο για την περιοχή η ερήμωση και η εγκατάλειψη. Βγαίνεις στο δρόμο και λυπάσαι να βλέπεις μαγαζιά στον κεντρικό ιστό Γρηγορίου Λαμπράκη άδεια. Λυπάσαι να βλέπεις μαγαζιά να κλείνουν. Εγώ ήμουν τραπεζικός και γνωρίζω καλά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος στο Ληξούρι. Ο Καλλικράτης έφερε για την Παλλική πολύ μεγάλο πλήγμα γιατί έφυγαν πολλές υπηρεσίες. Ο δήμαρχος δεν έκανε προσπάθεια να κρατήσει κάποιες υπηρεσίες στην περιοχή έτσι ώστε να μην υπάρχει αυτή η ερήμωση που παρατηρείται τώρα.
Θα μπορούσε να στεγάσει κάποια υπηρεσία του δήμου στο Ληξούρι έτσι ώστε κάποιοι άνθρωποι να μείνουν στο Ληξούρι και να υπάρχει ζωντάνια. Τώρα για το παραμικρό πρόβλημα ο κόσμος πρέπει να πηγαίνει στο Αργοστόλι.

Εγώ θυμάμαι το Ληξούρι γεμάτο κόσμο και τώρα είναι μία περιοχή νεκρή. Έφυγε η εφορία, η πολεοδομία, λένε ότι θα γίνει το ίδιο και για το ΙΚΑ, υπάρχουν διαμαρτυρίες για το Νοσοκομείο, αν και υποσχέθηκαν ότι αυτό δεν θα κλείσει. Εγώ προσωπικά ήθελα να πάρω ένα διπλότυπο και αναγκάστηκα να φύγω από το Ληξούρι για να πάω στο Αργοστόλι για να το πάρω. Πολλές φορές η αξία αυτού που είναι να αγοράσουμε είναι μικρότερη από τα μεταφορικά.

Είναι δυστυχώς εγκλωβισμένος ο κόσμος στο Ληξούρι. Η τοπική αγορά έχει μαραζώσει γιατί ο κόσμος κάνει τα ψώνια στο Αργοστόλι, καθώς περνάει απέναντι για να κάνει τη δουλειά του. Υπάρχουν λεφτά που δεν μένουν μέσα στο Ληξούρι. Αυτό έχει απογοητεύσει τον κόσμο. Υπάρχει επίσης πρόβλημα με το θέμα τουρισμού. Η Παλλική είναι η πρώτη που αδειάζει και η τελευταία που γεμίζει.

- Για τον τουρισμό στην Παλλική που χωλαίνει
«Ναι να έρθει ο κόσμος και ο τουρίστας στο Ληξούρι. Αν ερχόταν ο κόσμος να πάει να δει τι; Το μουσείο που δεν υπάρχει; Θα πρέπει να μπει σε λεωφορείο και να δει τα Κηπούρια, τις παραλίες, την Ιακωβάτειο. Όμως δυστυχώς δεν έχει τα εχέγγυα για ολοκληρωμένο τουρ, γιατί δεν υπάρχει αξιοποίηση κάποιων περιοχών.
Παράλληλα, πέρσι είχαμε ξεκινήσει με τον κύριο Στρίντζη και συνεδριάζαμε, μαζί και με άλλους ανθρώπους όπως τον Μάκη Τουμάση και τον Μάκη Γαλανό και είχαμε μία ολοκληρωμένη πρόταση για τα σημεία που πρέπει να αξιοποιηθούν στο Ληξούρι ώστε να γίνει τουριστικός προορισμός, αλλά τίποτα από αυτά που είχαμε προτείνει δεν έγινε ακόμα.
Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που έφυγα από την επιτροπή τουρισμού, γιατί ενώ εγώ έλεγα να γίνουν πράγματα, δεν έγινε απολύτως τίποτα.

- Δρόμοι και σήμανση
Οι δρόμοι και η σήμανση τους είναι ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα. Τα σήματα στους δρόμους είναι πρόβλημα. Μπορεί να φτάσεις σε μία παραλία, αλλά είναι δύσκολο να γυρίσεις γιατί δεν υπάρχει σήμανση. Παρόλα αυτά ξεκίνησα εγώ μέσα στα πλαίσια των συζητήσεων και έφτιαξα 8 σελίδες κατάσταση πάνω στην οποία απεικονιζόταν η κάθε πινακίδα και σε ποιο σημείο να τοποθετηθεί. Αυτά τα έδωσα στη Περιφέρεια και στο Δήμο. Στην Περιφέρεια μίλησε με τις υπηρεσίες και πρέπει να ετοιμάζονται, στο δήμο αμφιβάλω αν έχουν κρατήσει ακόμα το χαρτί! Μάλιστα όταν ο δήμαρχος είδε το χαρτί γύρισε και είπε «να τέτοιους ανθρώπους θα ήθελα» δείχνοντας ότι του άρεσε πάρα πολύ.
Στους δρόμους η κατάσταση δεν έχει αλλάξει. Όπως ήταν τα πράγματα, έτσι έμειναν .

- Προβλήματα στις παραλίες και στο λιμάνι

«Οι παραλίες και αυτές αντιμετωπίζουν προβλήματα, καθώς δεν υπάρχουν ούτε ντουζιέρες, ούτε χημικές τουαλέτες, ούτε τίποτα. Και αυτό συμβαίνει σε μεγάλες παραλίες όπως το Ξί και οι Πετανοί. Και γι αυτό ακόμα είχα κάνει πρόταση όπως δημοπρατούνται οι παραλίες, να δημοπρατηθεί και αυτό. Θα μπορούσαν να υπάρχουν τουαλέτες στις παραλίες και με κέρμα να τις εκμεταλλεύονται. Από ολιγωρία και αδιαφορία χάσαμε τη γαλάζια σημαία στο ΞΙ.

Υπάρχουν και άλλα προβλήματα, όπως η περιοχής τον Άγιο Σπυρίδωνα που είναι χαλασμένη όλη η παραλία και τώρα το χειμώνα θα πάρει και τον δρόμο. Υπάρχει πρόβλημα στο λιμάνι που θα πρέπει να πέσουν πλωτές εξέδρες να γίνει σημείο συγκέντρωσης σκαφών που θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής. Πιστεύω μερικά πράγματα δεν θέλουν πολλά λεφτά, θέλουν διάθεση για δουλειά. Και αυτή η διάθεση δυστυχώς λείπει.

Το ενυδρείο που είναι μια ιδέα του δήμαρχου, θα γίνει σ το χώρο κάτω από το λιμεναρχείο και ίσως να φέρει κάποιο κόσμο στο Ληξούρι. Είναι ένα θετικό βήμα, ωστόσο το ψήφισα τότε στο Λιμενικό Ταμείο με την προϋπόθεση να βρεθεί χώρος σε κεντρικό σημείο που θα δοθεί στους επαγγελματίες της περιοχής, προκειμένου να ενημερώνεται ο τουρίστας για το που θα πάει και τι θα δει.

Έχουμε τον Λασκαράτο, αλλά δυστυχώς ο,τι έχει σχέση με τον Λασκαράτο είναι αναξιοποίητο. Δεν θα μπορέσαμε όλο το έργο από τις προσωπικότητες των τεχνών και των γραμμάτων που έχει βγάλει το Ληξούρι, να μαζευτεί σε ένα μουσείο τιμώντας έτσι την μνήμη και την προσφορά τους στην περιοχή . Υπάρχει τρομερό υλικό αναξιοποίητο, αλλά δυστυχώς μας λείπει η οργάνωση».


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250