ΔΗΜΟΣ: Τήρηση κανόνων καθαριότητας

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 18 Απριλίου 2018 16:37

ΔΗΜΟΣ: Τήρηση κανόνων καθαριότητας

Ενημέρωση

Τήρηση κανόνων καθαριότητας

Ο Δήμος Κεφαλλονιάς όπως κάθε χρόνο, με την έναρξη της τουριστικής περιόδου κάνει έκκληση στους πολίτες, ιδιαίτερα στους επαγγελματίες τουριστικών επιχειρήσεων με αυξημένο όγκο απορριμμάτων για την τήρηση όλων των κανόνων καθαριότητας. 

Επισημαίνουμε ότι απαγορεύεται αυστηρά η απόρριψη παντός είδους απορριμμάτων έξω και γύρω από τους κάδους καθαριότητας και ανακύκλωσης.

Τα οσαδήποτε φορτηγά, μηχανήματα και προσωπικό και αν είχε ο Δήμος, δεν επαρκούν, αφού μόλις καθαριστεί ο κάθε χώρος ΑΜΕΣΑ επαναλαμβάνεται η ρύπανση του.

Απαγορεύεται να τοποθετούνται μέσα στις σακούλες απορριμμάτων σίδερα, πέτρες , μπάζα, γενικά οικοδομικά υλικά, ηλεκτρικές συσκευές, διάφορα αντικείμενα, λίπη –έλαια και γενικά ότι δημιουργεί προβλήματα στα συνεργεία και καταστρέφει τα μηχανήματα αποκομιδής.

Τα ανωτέρω υλικά πρέπει ξεχωριστά να τοποθετούνται στα αντίστοιχα σημεία ανακύκλωσης. Ήδη, υπάρχουν κατάλληλοι χώροι και σημεία για το σκοπό αυτό και οργανώνονται και άλλα, για τα οποία μπορούν οι Πολίτες να έρχονται σε συνεννόηση με τις Υπηρεσίες καθαριότητας (Δ/νση Καθαριότητας και ΕΔΑΚΙ ΟΤΑ Α.Ε) .

Όπως έχουμε επανειλημμένα  ενημερώσει υπόλοιπα κοπής - κλαδέματος δένδρων, θάμνων, κλαδιά κ.α, η ποσότητα των οποίων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2 κυβικά (το ήμισυ της καρότσας μικρού φορτηγού ενός τόνου), συσκευάζονται σε ελαφρά δεμάτια, δεμένα με ανθεκτικό σχοινί ή σύρμα για την εύκολη φόρτωση τους, ενώ για τον χρόνο προσωρινής εναπόθεσης τους ακολουθείται η διαδικασία για τα ογκώδη αντικείμενα, η οποία γίνεται μόνο κατόπιν συνεννόησης με την Υπηρεσία Καθαριότητας.

Απαγορεύεται στα Φορτηγά Ι.Χ και Δ.Χ κλπ να αδειάζουν πάσης φύσεως απορρίμματα μπάζα κλπ σε δρόμους, πλατείες, ποταμούς, ρέματα, δασικούς και γενικότερα υπαίθριους χώρους (ΚΑΝ.άρθρο 14-3). Τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό πρόστιμα κυμαίνονται από 200 έως 1.000€ με διπλασιασμό σε περίπτωση υποτροπής.

Η Καθαριότητα και η προστασία του Περιβάλλοντος είναι υγεία, είναι πολιτισμός, είναι υπόθεση όλων μας.

Ο Α/Δήμαρχος Καθημερινότητας

Σπυρίδων Ματιάτος