Ηλίας Μπεριάτος: Μήνυμα για την Ευρωπαϊκή Ημέρα “Πόλεις χωρίς αυτοκίνητα”

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2012 09:40

Μήνυμα για την Ευρωπαϊκή Ημέρα -22 Σεπτεμβρίου"Πόλεις χωρίς αυτοκίνητα"(car free cities) Για δεύτερη χρονιά η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ήταν απούσα από την Ευρωπαϊκή Ημέρα "Πόλεις χωρίς αυτοκίνητα" σαν να μην υπήρχαν προβλήματα κυκλοφορίας στις πόλεις και κωμοπόλεις των νησιών μας ή σαν να είχαν λυθεί από την πολιτική που ακολουθεί η περιφερειακή αρχή ή και οι τοπικές αρχές.

Δυστυχώς η πολιτισμένη και βιώσιμη κινητικότητα στις επαρχιακές μας πόλεις, που αποτελεί από καιρό σημαντικό ευρωπαϊκό στόχο για την ποιότητα ζωής, είναι ακόμα κάτι το οποίο δεν έχει παγιωθεί στην συνείδηση των περιφερειακών και τοπικών ιθυνόντων. Διότι απαιτεί συνεχή και συνεπή προσπάθεια και αγώνα και κατά συνέπεια ισχυρή πολιτική στόχευση. Έτσι οι πόλεις και οι οικισμοί μας είναι ελάχιστα φιλικοί στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες τους, οι οποίοι βιώνουν τόσο στην τουριστική όσο και στη χειμερινή περίοδο τις συνέπειες της έλλειψης ορθολογικού σχεδιασμού και διαχείρισης των μετακινήσεων στον δημόσιο χώρο.

Η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση (αν και θα μπορούσαν να κάνουν πολλά λόγω αρμοδιοτήτων) αδυνατούν να ελέγξουν την κατάσταση και να επιβάλλουν τα αναγκαία εκείνα μέτρα – πολλά από τα οποία δεν χρειάζονται μεγάλους οικονομικούς πόρους- ώστε να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής και εργασίας των πολιτών.

Το ακανθώδες πρόβλημα της στάθμευσης ων ΙΧ αυτοκινήτων, η βελτίωση της δημόσιας συγκοινωνίας, η ουσιαστική προώθηση και ένταξη του ποδηλάτου στον πολεοδομικό ιστό, η μείωση του θορύβου, η σωστή διαχείριση των ελεύθερων ανοικτών χώρων σε σχέση με τις πεζοδρομήσεις και την συνολική λειτουργία της πόλης, αποτελούν ακόμα άπιαστους στόχους με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι όσο ο συστηματικός πολεοδομικός σχεδιασμός θα παραμένει για την ηγεσία της αυτοδιοίκησης -περιφερειακής και τοπικής - τριτεύων στόχος και κυρίως, όσο ο πολίτης- καταναλωτής του χώρου και του περιβάλλοντος παραμένει αδρανής δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική πρόοδος στο πεδίο αυτό. Ελπίζουμε ότι η επιδείνωση των κυκλοφοριακών συνθηκών θα φέρει τη ζητούμενη αφύπνιση των πολιτικών παραγόντων που διαχειρίζονται -ελέω λαού- το μέλλον των νησιών μας




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ