Αφροδίτη Θεοπεφτάτου: «Συμπεράσματα από το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Ιονίων Νήσων»

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2017 14:04

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου: «Συμπεράσματα από το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Ιονίων Νήσων»

«Συμπεράσματα από το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Ιονίων Νήσων»

                Ολοκληρώθηκε χθες στην Κέρκυρα το 7ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Ιονίων Νήσων με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και αιρετών εκπροσώπων των νησιών μας που τους δόθηκε για πρώτη φόρα η δυνατότητα, παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των περισσότερων Υπουργών, να θέσουν τα προβλήματά τους στον τόπο τους. Υλοποιήθηκαν μία σειρά από συζητήσεις, διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις γύρω από θέματα τόσο του εθνικού σχεδιασμού όσο και τοπικής ιδιαιτερότητας της Περιφέρειάς μας.

                Υπάρχει λοιπόν από χθες κατατεθειμένος, και μάλιστα από τα πλέον επίσημα χείλη, ένας «οδικός χάρτης» για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα, αλλά και συγκεκριμένες δεσμεύσεις πάνω σε ειδικά θέματα της επικαιρότητας αλλά και διαχρονικών στρεβλώσεων. Έτσι λοιπόν, και πάνω στα θέματα που αφορούν ιδιαίτερα τα νησιά μας, ξεκαθαρίζεται από την ομιλία του ίδιου του Πρωθυπουργού ότι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο οφείλει να αγκαλιάσει με τις δομές του όλα τα νησιά και όχι μόνο την Κέρκυρα. Παράλληλα, σταχυολογούμε τα εξής σημεία :

  • Οι περιοχές Natura θα παραμείνουν άθικτες από τα έργα και τις δραστηριότητες του προγράμματος.
  • Ολοκλήρωση στο 1ο τρίμηνο του 2018 των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας(επικαιροποιημένα).
  • Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Επιχειρηματικότητα, την Ανταγωνιστηκότητα και την Καινοτομία έχουν κατατεθεί πάνω από 300 προτάσεις με προϋπολογισμό 37 εκ. €
  • Το 2017 εγκρίθηκαν 17 έργα από εθνικούς πόρους για το οδικό δίκτυο, το περιβάλλον, την επισκευή κτιρίων.
  • Σε αντίθεση με τους σχεδιασμούς της προηγούμενης κυβέρνησης για τη «μικρή ΔΕΗ», η παραγωγική βάση της μένει ανέπαφη, με μοναδική εξαίρεση ένα τμήμα των λιγνιτικών μονάδων, στο οποίο, έτσι κι αλλιώς, θα πρέπει σταδιακά να υπάρξει αποεπένδυση, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου της Επιχείρησης για στροφή προς τις Α.Π.Ε..
  • Η ΔΕΗ διατηρεί τον αδιαμφισβήτητο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της και παραμένει ο βασικός πυλώνας της αγοράς ενέργειας υπό το νέο θεσμικό περιβάλλον
  • Συμφωνήθηκε με τους Θεσμούς η εξαίρεση δύο σημαντικών κλάδων απ’ την εφαρμογή του κανόνα προσλήψεων-αποχωρήσεων 1 προς 4 : ο κλάδος των συμβασιούχων στην καθαριότητα και ο κλάδος των Πυροσβεστών 5ετούς Θητείας. Είναι 2.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι θα βγουν απ’ το άδικο καθεστώς της εργασιακής ανασφάλειας.
  • Δεν ισχύει η προπαγάνδα των τελευταίων ημερών που αφορά στις κατασχέσεις λαϊκών σπιτιών. Με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο προστατεύεται πλήρως η πρώτη κατοικία υπερχρεωμένων νοικοκυριών για οφειλές μέχρι 200.000 € και ακίνητα αξίας μέχρι 280.000€.
  • Καλύπτεται παραπάνω από το 70% του συνόλου των ακινήτων ενώ δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών.

Στο Συνέδριο η Βουλευτής των νησιών μας, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, είχε την ευκαιρία να παρέμβει στην τελική διαμόρφωση των προτάσεων και να τοποθετηθεί κατά τη διάρκεια του συνεδρίου σε θέματα που αφορούν την Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Στις συνεδρίες και των δύο ημερών, μεταξύ άλλων, έθεσε την «ατζέντα» για τη δουλειά που υπάρχει μπροστά μας σε συγκεκριμένους τομείς όπως :

  • Την αναγνώριση του μειονεκτήματος της νησιωτικότητας και στα Ιόνια Νησιά, καθώς και των προβλημάτων που απορρέουν από αυτήν, όπως η στελέχωση σχολείων, νοσοκομείων και των δημόσιων υπηρεσιών.
  • Αποδέχτηκε κατ’ αρχήν τη συγχώνευση του Ιόνιου Πανεπιστήμιου και ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων και την πρόταση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων κ. Γαβρόγλου, προκειμένου να προχωρήσει η συζήτηση μεταξύ των μελών ΔΕΠ της Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών σπουδών και του Τμήματος Τεχνολογίας ΄Ήχου και Μουσικών Οργάνων για τη δημιουργία τριών συναφών Τμημάτων : δύο στην Κέρκυρα και ενός στο Ληξούρι.
  • Πρότεινε παρεμβάσεις-αλλαγές στη νομοθεσία περί αιγιαλού και παραλίας.
  • Πρότεινε αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των δασών και δασικών εκτάσεων των Ιονίων Νήσων.
  • Ζήτησε επίσπευση της αποκατάστασης σεισμοπλήκτων και ιδιαίτερα δημοσίων κτιρίων και ιστορικών μνημείων.
  • Αναζήτησε τρόπους χρηματοδότησης επισκευής και ανάδειξης Οδυσσειακού Κέντρου Ιθάκης.

Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2017

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου

Βουλευτής Κεφαλληνίας-Ιθάκης

Γραμματέας Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α.


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ