Απάντηση Περιφερειάρχη στον Μάκη Φόρτε για επίσκεψη Χ. Φούχτελ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 06 Σεπτεμβρίου 2012 11:47

Απάντηση Περιφερειάρχη στον Μάκη Φόρτε για επίσκεψη Χ. Φούχτελ

Σπ. Σπύρου: «Δεν πωλούνται τα ασημικά της Περιφέρειας» Απαντώντας ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, στο άρθρο του Γερ. Φόρτε, Περιφερειακού Συμβούλου της «Επτανησιακής Αναγέννησης», με τίτλο: «Η ΠΙΝ «βάζει λουκέτο» την ώρα που... την επισκέπτεται για επενδύσεις ο Γερμανός «Υπουργός της Ελλάδας», αναφέρει:

Οφείλω να αποσαφηνίσω τα πράγματα σχετικά με την επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εργασίας της Γερμανίας, Χανς Γιόχαν Φούχτελ, γιατί διακρίνω μια επιχείρηση διαστρέβλωσης της αλήθειας και προσπάθεια αλλοίωσης της πραγματικότητας, εστιαζόμενη στην συνομωσιολογία.

«Δεν πωλούνται τα ασημικά της Περιφέρειας» και πολύ περισσότερο δεν θα είναι ο Σπύρου που θα τα πουλήσει. Δεν επιτρέπω υπαινιγμούς οι οποίοι τεχνηέντως επιχειρούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις, κατασκευάζοντας «υπερπατριώτες» και λιγότερο πατριώτες ή επιλήσμονες.


Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για την πατρίδα μας, που δοκιμάζεται η κοινωνική συνοχή και η ενότητα της κοινωνίας, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να δηλητηριάζεται η κοινή γνώμη με πληροφορίες που απέχουν πόρρω από την πραγματικότητα.
Η επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εργασίας της Γερμανίας και των συνεργατών του εντάσσεται στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και του μνημονίου που έχουν υπογράψει τα δύο κράτη- μέλη του υπερεθνικού οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος μας η ανάπτυξη διμερών σχέσεων
Στόχος αυτής της συνεργασίας είναι η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και η προώθηση συνεργασιών σε κοινούς τομείς της παραγωγικής δραστηριότητας και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας.


Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, εκ του θεσμικού της ρόλου, οφείλει να δράττει όλες τις ευκαιρίες που της παρουσιάζονται, με στόχο την αξιοποίησή τους προς όφελος του τόπου και της κοινωνίας μας.
Δεν κατανοώ τις φωνές που παρουσιάζονται, επιεικώς επιφυλακτικές και ενίοτε αρνητικά ακραίες και διαστρεβλωτικές, στο διάλογο μεταξύ δύο ισότιμων θεσμικών παραγόντων, που ανήκουν στη μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια.


Αν κάποιοι έχουν διαφορετική άποψη για τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή επιθυμούν την αποχώρησή της, αυτό είναι ένα άλλο θέμα συζήτησης.
Όσο βρισκόμαστε όμως εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουμε, με όρους ισοτιμίας, να συνεργαζόμαστε με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη, με πνεύμα καλής θέλησης και με διάθεση που εδράζεται στις αρχές της αμοιβαιότητας.

Να αποβάλλουμε τα σύνδρομα υποτέλειας

Οφείλουμε να αποβάλλουμε τα σύνδρομα της υποτέλειας ή των φτωχών συγγενών και να συνυπάρξουμε με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ισότιμα, ενεργά και εποικοδομητικά, όπως αρμόζει σε ένα έθνος, που έχει διδάξει τη Δημοκρατία και έχει διακριθεί για τα επιτεύγματά του στο πέρασμα των αιώνων.
Αναγνωρίζω ότι τα δύο τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα καχυποψίας και απαξίωσης, ανάμεσα στους δύο λαούς, η οποία όμως δεν οδηγεί πουθενά.
Αυτό το πέπλο καχυποψίας που σκεπάζει τις σχέσεις των δύο χωρών θα πρέπει, μέσα από τις κοινές προσπάθειες συνεργασίας, να απαλειφθεί.


Έρχεται η στιγμή που πρέπει να αποφασίσεις «με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις». Εφ' όσον είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλουμε να συνεργαζόμαστε με όλους τους εταίρους μας και τα κράτη μέλη.
Είναι πραγματικά σχήμα οξύμωρο, από τη μία να κάνουμε προσπάθειες προσέλκυσης τουριστών από τη Γερμανία, προσδοκώντας οφέλη για τον τουρισμό μας και την οικονομία του τόπου μας και από την άλλη, να είμαστε αντίθετοι και αρνητικοί στην προοπτική οποιασδήποτε συνεργασίας.


Είναι, επίσης, μια λαθεμένη αμυντική στάση και λειτουργία, όταν μπορείς να ωφεληθείς σε θέματα τεχνογνωσίας για την αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως τα απορρίμματα, η ανακύκλωση ή η ενέργεια, τομείς στους οποίους αντικειμενικά η Γερμανία βρίσκεται σε κορυφαίο επίπεδο εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, να το αρνείσαι.
Αναγνωρίζω τις επιφυλάξεις που εδράζονται στο κλίμα της καχυποψίας που έχει εδραιωθεί τα τελευταία χρόνια και δέχομαι επίσης τον προβληματισμό για τις προθέσεις, απόρροια της καχυποψίας αλλά είμαι απολύτως σίγουρος για τις δικές μας προθέσεις.


Σε αυτές τις συζητήσεις, οι οποίες γίνονται στο φως και με την συμμετοχή θεσμικών παραγόντων του επιχειρηματικού, του εμπορικού, του βιοτεχνικού και του πολιτιστικού κόσμου του τόπου μας, δεν αποφασίζει ένας. Δεν κάθονται στο τραπέζι ο ισχυρός και ο αδύναμος, κάθονται στο τραπέζι δυο ισότιμα μέλη της Ε.Ε και εάν κάτι δεν μας αρέσει, δεν προχωρά.

Δεν κλείνουμε τις πόρτες σε ευκαιρίες

Και βεβαίως δεν τίθεται θέμα να «πουλήσει» κανείς τίποτα. Άλλωστε το Περιφερειακό μας Συμβούλιο, το ανώτερο πολιτικό όργανο της Περιφέρειας μας, σε μια από τις τελευταίες τους συνεδριάσεις, έχει πάρει σαφή θέση. Να την υπενθυμίσω: «Το Περιφερειακό Συμβούλιο, εκπροσωπώντας τον λαό των Ιονίων Νησιών, εκφράζει την αντίθεση του στην όποια προσπάθεια εκποίησης των αεροδρομίων, των λιμανιών και της δημόσιας περιουσίας των Επτανήσων, π.χ Ερημίτης». Εγώ, ως θεματοφύλακας του ανώτερου θεσμικού οργάνου, οφείλω να προασπίσω αυτή την απόφαση.


Είναι εύκολο να αρνείσαι, να μηδενίζεις, να κλείνεις την πόρτα στις ευκαιρίες, να αφορίζεις, έτσι όμως οδηγείσαι στην απομόνωση και στο περιθώριο. Αντιθέτως είναι δύσκολο αλλά εποικοδομητικό να ανταποκρίνεσαι θετικά στις προκλήσεις, να αγωνίζεσαι, να διεκδικείς και να κερδίζεις τόσο τις ευκαιρίες που σου παρουσιάζονται, όσο και τον σεβασμό φίλων και αντιπάλων.
Αυτή είναι η θετική στάση και προσέγγιση και αυτή πρέπει να είναι η επιλογή μας, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα μας.




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250