Σκάνδαλο στον Δήμο – Μεγάλες ευθύνες της Δημοτικής Αρχής για το " άγνωστο" τεράστιο ακίνητο στο Ξυλόκαστρο (video)

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 01 Σεπτεμβρίου 2017 20:15

Σκάνδαλο στον Δήμο – Μεγάλες ευθύνες της Δημοτικής Αρχής για το " άγνωστο" τεράστιο ακίνητο στο Ξυλόκαστρο (video)

Πρόταση αντιπολίτευσης για παρέμβαση του εισαγγελέα στην υπόθεση

Ένα θέμα που θα πρέπει άμεσα να απασχολήσει ακόμα και τον εισαγγελέα, ήρθε αναπάντεχα χθες στο δημοτικό συμβούλιο Κεφαλονιάς.

Ένα ζήτημα, σοβαρό, για το οποίο η Δημοτική Αρχή, σύρθηκε να το συζητήσει μετά από τις πιέσεις που άσκησε η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης του Θεόφιλου Μιχαλάτου, ο οποίος ζήτησε ενημέρωση για το θέμα που δημοσιεύτηκε σε τοπικά Μέσα της Κεφαλονιάς.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής 

Πρόκειται για το ζήτημα με το «τεράστιο» σε αξία ακίνητο στο Ξυλόκαστρο. Ένα ακίνητο στο οποίο περιλαμβάνεται ένα τετράστερο Ξενοδοχείο και παράλληλα η ιστορική βίλα του διάσημου έλληνα ποιητή Άγγελου Σικελιανού, ένα μοναδικής αρχιτεκτονικής τεχνοτροπίας οικοδόμημα του 20ου αιώνα, ανεκτίμητης αξίας.

O αείμνηστος Σπύρος Τυπάλδος, ο οποίος είχε στην κατοχή του την ιδιοκτησία προσέφερε το 1987 τη πλειοψηφία των μετοχών στον πρώην Δήμο Παλικής.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στο Σώμα ο αναπληρωτής δήμαρχος Διονύσης Λυκούδης,: «Ο αείμνηστος Σπύρος Τυπάλδος άφησε στην διαθήκη του τις 14.500 μετοχές στον πρώην δήμο Ληξουρίου. Ο δήμος είχε την κυριότητα και την επικαρπία η κα Σουζάνα Τυπάλδου. Από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, το ποσοστό των μετοχών του Δήμου από το 75%, έχει πέσει πλέον το 25%. Υπάρχουν διάφορα νομικά θέματα που ακόμα δεν έχουν λυθεί. Στην απογραφή του 2011 δεν υπήρχε πουθενά αυτό το ακίνητο και ενεμφανίσθη τον Μάρτιο του 2016 όταν απεβίωσε η Σουζάνα Τυπάλδου και μετά από ερώτηση της Αποκεντρωμένης. Υπάρχουν ευθύνες, όταν το 2006 έγινε η πρώτη αύξηση του μετοχικού Κεφαλαίου. Το δικαστήριο γα την υπόθεση είναι να γίνε στις 22 Σεπτεμβρίου στην Πάτρα» ήταν τα λόγια του κ. Λυκούδη.

«Γιατί δεν έγινε ενημέρωση στο Σώμα όταν ο δήμος Κεφαλονιάς έμαθε για την ύπαρξη του ακινήτου;»

Όμως εδώ, εύλογα τίθενται ερωτήματα, τα οποία τα έβαλε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος.
«Γιατί δεν έγινε η ενημέρωση στο Σώμα τον Μάρτιο του 2016 όταν και μάθατε για το ακίνητο; Γιατί αυτή η υπόθεση δεν πήγε στον εισαγγελέα πριν από δύο χρόνια; Υπάρχουν άλλα ακίνητα που ο δήμος δεν τα έχει υπόψη του και μπορεί να τα χάσει;» ήταν τα ερωτήματά του τα οποία δεν βρήκαν σαφή απάντηση από την Δημοτική Αρχή.

Έχει συναντηθεί ο Δήμος Κεφαλονιάς με τον κληρονόμο Λεωνίδα Τυπάλδο;

Και επίσης ένα ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί, είναι εάν ο Δήμος Κεφαλονιάς, έχει συναντηθεί με τον κληρονόμο και διαχειριστή αυτή την στιγμή του ακινήτου Λεωνίδα Τυπάλδο.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος έκανε σαφές πως στην υπόθεση πρέπει να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος και αν είναι εφικτό να παρέμβει και ο εισαγγελέας.

«Είχα ζητήσει τα προηγούμενα χρόνια να γίνει κάποια συζήτηση για τα ακίνητα. Να δούμε τι ακίνητα έχει ο δήμος στην κατοχή του. Ενδεχομένως να υπάρχουν ακίνητα που δεν έχουν καταγραφεί... Σας βαρύνει η άρνηση σας στο να συζητήσουμε για την περιουσία του Δήμου Κεφαλονιάς. Η διοίκηση έχει μία συνέχεια και έχετε και εσείς ευθύνη από το 2011 μέχρι και σήμερα. Το κύριο είναι για μένα στην θητεία σας, είτε από αμέλεια, είτε από αδιαφορία να μην ζημιώθηκε ο δήμος έστω και ένα ευρώ. Εχετέ ευθύνη που δεν ψάξατε και δεν είδατε το ακίνητο. Θα έπρεπε όλες τις ενέργειες αυτές που κάνει τώρα ο Δήμος Κεφαλονιάς, να τις είχε κάνει 18 μήνες πριν, γιατί θα είχαμε το πόρισμα στα χέρια σας. Έχουμε χάσει 18 μήνες σε αυτή την υπόθεση...».

H συζήτηση από την αντιπολίτευση εστιάστηκε γιατί η Δημοτική Αρχή δεν έκανε γνωστό στο σώμα το ζήτημα αυτό, από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε η ίδια... ενώ ακούστηκαν φωνές κυρίως από τον Βασίλη Ρουχωτά, ότι η Δημοτική Αρχή γνώριζε για την ύπαρξη αυτού του ακινήτου και δεν έκανε κάποια ενέργεια...
Από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή, κατηγόρησε τον Βασίλη Ρουχωτά, ότι γνώριζε την ύπαρξη του ακινήτου από την θητεία του ως πρώην δήμαρχος Παλικής, αλλά ποτέ δεν το πέρασε στην απογραφή.

Ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης Σπύρος Σαμούρης τόνισε : «Αύριο πρέπει να πάρετε τον φάκελο και να τον πάτε στον εισαγγελέα για να δούμε ποιοι ευθύνονται και αν ευθύνονται... Πώς ένα θέμα από το 1993 δεν έχει εγγραφεί στον Δημο Κεφαλονιάς... πρέπει να συνεχιστούν οι ενέργειες που έχουν γίνει...»

Αραβαντινός: «Δεν πείθετε κανέναν ότι δεν γνωρίζατε αυτή την περιουσία»

Από την πλευρά του ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Διονύσης Αραβαντινός τόνισε: «Αντί η Δημοτική Αρχή να απολογείται για την ανικανότητά της να καταγράψει τα ακίνητα που ανήκουν σε εκείνη, έρχεται και κατηγορεί τους προηγούμενους... όλο αυτό είναι τα παραμύθια των αδελφών ... Γκριμ!

Για να δούμε τι δεν είδατε εδώ και χρόνια... ξέρατε ότι υπάρχει μία περιουσία. Επί 30 χρόνια παιζόταν αυτό το έργο και δεν είχατε πάρει μυρωδιά... εσείς είσαστε στο τιμόνι του δήμου από το 2011 με ευθύνες... μην προσποιείστε τα θύματα... δεν πείθετε κανέναν ότι δεν γνωρίζατε αυτή την περιουσία, άρα είστε επικίνδυνοι να διαχειριστείτε τα συμφέροντα του Δήμου...».

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Γκισγκίνης, εστίασε στο γεγονός ότι : «Έχει στηθεί ένα σκηνικό, ενορχηστρωμένο και μεθοδευμένο...».

Ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης Ανδρέας Ζαπάντης δήλωσε: «Από το 2011 που έγιναν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου γιατί δεν είχατε ενημέρωση; Είναι αστείο να γίνονται προσπάθειες να αποδοθούν ευθύνες στον Βασίλη Ρουχωτά. Δεν είναι θέμα για ξεκαθάρισμα λογαριασμών, είναι θέμα για να προσδιορίσουμε ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν ώστε να μπορέσει να διεκδικηθεί και να κερδηθεί από τον δήμο Κεφαλονιάς, αυτό το ακίνητο».

Οι προτάσεις

Πρόταση μείζονος αντιπολίτευσης Θεόφιλου Μιχαλάτου: «Να προχωρήσει η ελεγκτική εταιρία και να αναζητηθεί η βοήθεια από τον εισαγγελέα προς όφελος του δήμου Κεφαλονιάς...»

Πρόταση πλειοψηφίας: «Να γίνει έλεγχος από την εταιρία. Δεδομένης της ομολογίας του κ. Ρουχωτά ότι ως πρ. δήμαρχος Παλλικής γνώριζε το περιουσιακό στοιχείο και δεν ειχε καταγράφει πουθενά, να ζητήσουμε εισαγγελική έρευνα στον πρώην δήμο Παλλικής και με υπαιτιότητα ποιών δεν έγινε αυτή η καταγραφή....»

Πρόταση Σπύρου Σαμούρη: «Να διερευνηθούν οι ευθύνες της δημοτικής αρχής από το 2011 και έπειτα...»

Πρόταση Λαϊκής Συσπείρωσης: «Το μείζον δεν είναι το νομικό, ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο που πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος του λαού και στο πλαίσιο αυτό συμφωνούμε η κατοχύρωσή του να διεκδικηθεί δικαστικά».

Πέρασε η πρόταση της πλειοψηφίας.

Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου διεκόπη και θα συνεχιστεί σήμερα το απόγευμα στις 7μ.μ.