Η Λαϊκή Συσπείρωση για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2017 11:59

Η Λαϊκή Συσπείρωση για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων

«Η κατάσταση με τις πυρκαγιές και μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών τους» ένα απο τα θέματα που συζητήθηκαν 

Στη συνεδρίαση του Π.Σ.Ι.Ν. το Σάββατο 26/8/17 ήταν βασικό θέμα συζήτησης «η κατάσταση με τις πυρκαγιές και μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών τους» που είχαν προτείνει οι Περιφερειακοί σύμβουλοι της ΛΑ.ΣΥ. και είχαν καταθέσει σχετική εισήγηση.

Ο Περιφερειάρχης και η πλειοψηφία αρνήθηκαν να ψηφίσουν τα μέτρα που πρότεινε η εισήγηση της ΛΑ.ΣΥ. και έφτιαξαν μια απόφαση ανώδυνη για την κυβέρνηση με την οποία εκλιπαρούν για κάποια κονδύλια για αντιπλημμυρική προστασία, και όλα αυτά ενώ είχε ξεσπάσει η τελευταία μεγάλη πυρκαγιά στη Ζάκυνθο... Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του περιφερειακού συμβούλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ, Γ. Σιγούρου, που είπε «Οι πυρκαγιές δεν είναι πάντα κακές.

Μπορεί να καθαρίζουν και το έδαφος. Μπορεί να επεκτείνονται λιοστάσια».

Στη συνεδρίαση του Σαββάτου δόθηκαν και οι απαντήσεις στις επερωτήσεις που είχε καταθέσει η ΛΑ.ΣΥ. Συνοπτικά οι απαντήσεις της Περιφερειακής Αρχής είναι οι εξής:

1. Για τις μεγάλες ελλείψεις στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας της Κεφαλονιάς και Ιθάκης απάντησαν:
«Έχουμε ζητήσει προσλήψεις προσωπικού από τον Υπουργό λόγω του σεισμόπληκτου των δύο νησιών αλλά δεν έχουμε εισακουσθεί. Σαν περιφέρεια ενισχύουμε με μηνιαίο επίδομα έξι αγροτικούς γιατρούς και τους επικουρικούς. Θα επισκευάσουμε το Μαντζαβινάτειο με 1,65 εκατομμύρια ευρώ από την προσφορά της περιφέρειας Αττικής. Θα αγοράσουμε δύο ασθενοφόρα. Επίκειται ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Αργοστολίου».

2. Για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των παιδιών:
Παραδέχτηκαν ότι το υπάρχον σύστημα προληπτικών εξετάσεων και εμβολιασμού δεν ανταποκρίνεται στην κάλυψη των αναγκών και γι’ αυτό έχουν παρακαλέσει το Κ.Υ. και τα Νοσοκομεία να διαθέτουν περισσότερο προσωπικό και να ζητήσουν να γίνονται δωρεάν όλες οι εξετάσεις.

3. Για την αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών από τους σεισμούς στην Κεφαλονιά απάντησαν:
«Για το έργο αποκατάστασης και προστασίας από τις βροχοπτώσεις υπήρχαν δύο προγραμματικές συμβάσεις με το αρμόδιο υπουργείο. Αυτές έληξαν χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα και το Υπουργείο ζήτησε να παραταθούν για 4 χρόνια... Η περιφέρεια αρνήθηκε να δεχτεί την παράταση και ζήτησε το υπόλοιπο του έργου να το πραγματοποιήσει η ίδια. Τελικά η Περιφέρεια συναίνεσε για παράταση.
Για την αποκατάσταση του Δημοτικού Οδικού δικτύου υπάρχει κονδύλι εννιά εκ. ευρώ αλλά το υπουργείο λέει ότι δε θα προχωρήσει αν δεν συμμετάσχει και το ίδιο. Για την αποκατάσταση του υδρευτικού δικτύου του Ληξουρίου υπάρχουν 2,4 εκ. ευρώ και 250.000 για παρεμβάσεις στο Λειβάδι Ληξουρίου. Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η μονάδα του Υπερίωνα με χρηματοδότηση 800 ευρώ για κάθε παιδί. Στη σκέψη μας είναι το ΕΠΑΛ Ληξουρίου και το Γυμνάσιο Αγ. Θέκλης να χρηματοδοτηθούν από τα πέντε εκατομμύρια που πρόσφερε η Περιφέρεια Αττικής. Για το σχολείο στον Αγ. Αντώνιο Ληξουρίου περιμένουμε τα πολεοδομικά σχέδια από το Δήμο».

4. Για την ένταξη όλων των παιδιών στις δομές της προσχολικής αγωγής είπαν:
«Φέτος έγιναν συνολικά 2328 αιτήσεις σε όλα τα Ιόνια Νησιά. Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσουμε πόσες έγιναν δεκτές. Καλύπτεται όλο το κόστος σίτισης σε όσες δομές μπορούν να την παρέχουν. Όπου δεν είναι δωρεάν τα τροφεία κοστίζουν στους γονείς 80 ευρώ το μήνα».

5. Για τον Κοινσπε ΡΟΤΑ Κεφαλονιάς:
«Την ευθύνη την έχει το Υπ. Υγείας. Πρόσφατα έγινε ΓΣ του Κοινσπε, δε μας ενημέρωσαν ούτε παραβρέθηκε εκπρόσωπος της Περιφέρειας. Στον Κοινσπε υπάρχουν πολλά ανοικτά ζητήματα, διαδικαστικά και νομικά. Είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε αρκεί να ξεκαθαρίσουν αυτά».

28/8/17

Γραφείο Τύπου

Λαϊκής Συσπείρωσης Ι.Ν.




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250