Λαϊκή Συσπείρωση: «Πλατύς Γιαλός» - Το περσινό «μολών λαβέ» του Δήμου Κεφαλονιάς έγινε συμφωνία με την ΕΤΑΔ και την κυβέρνηση για καταβολή μισθώματος!

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 02 Αυγούστου 2017 14:15

Λαϊκή Συσπείρωση: «Πλατύς Γιαλός» -  Το περσινό «μολών λαβέ» του Δήμου Κεφαλονιάς έγινε συμφωνία με την ΕΤΑΔ και την κυβέρνηση για καταβολή μισθώματος!

Ανακοίνωση από την Λαϊκή Συσπείρωση για τον Πλατύ Γιαλό 

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει την αποδοχή από το Δημοτικό Συμβούλιο της σύμβασης του Δήμου Κεφαλονιάς με την ΕΤΑΔ ΑΕ για την παραλία του «Πλατύ Γιαλού» στο Αργοστόλι. Από το 1985 έως το 2015 η παραλία αυτή είχε παραχωρηθεί άνευ ανταλλάγματος στο Δήμο, με αποτέλεσμα την χωρίς ιδιαίτερο κόστος προσβασιμότητα για το λαό της περιοχής και τους επισκέπτες. Πλέον, ο Δήμος Κεφαλονιάς θα καταβάλλει μίσθωμα 25.000 ευρώ τον χρόνο για τρία χρόνια, που θα αναπροσαρμόζεται κατ’ έτος σύμφωνα με όσα ισχύουν στις εμπορικές μισθώσεις.

Επιπλέον, θα καταβάλλει και το 20% των ακαθάριστων εσόδων από την εκμετάλλευση των «λουτρικών εγκαταστάσεων», ενώ επίσης θα κληθεί να καταβάλλει και ποσό 12.500 ευρώ για την «χρήση» της παραλίας από τον λαό της Κεφαλονιάς το 2016. Μια τέτοια επιλογή, προφανώς, θα δεθεί με τη μετακύληση του κόστους στους δημότες και θα έχει ως συνέπεια την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία της παραλίας και τα μεγαλύτερα εμπόδια στο δικαίωμα δωρεάν – απρόσκοπτης πρόσβασης στη θάλασσα.

Αποδεικνύεται πως οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για «έξοδο» στις αγορές είναι κάλπικοι για το λαό, αφού δεν του εξασφαλίζουν ούτε την «έξοδο» μέχρι τη θάλασσα της περιοχής του. Η νομοθετική θωράκιση της λειτουργίας της ΕΤΑΔ και μιας σειράς άλλων φορέων, ο τρόπος λειτουργίας των παραλιών, εντάσσονται στη γραμμή της ανταποδοτικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας για την καπιταλιστική ανάπτυξη. Η τοπική διοίκηση, η ΚΕΔΕ και η Δημοτική Αρχή Κεφαλονιάς (ΝΔ) βάζουν πλάτη στην πολιτική αυτή, αφού - άλλωστε - οι επιμέρους αντιπαραθέσεις δεν αναιρούν τη στρατηγική σύμπλευση.

Η περσινή «σύγκρουση» Δήμου – ΕΤΑΔ αφορούσε τους όρους υλοποίησης αυτής της στρατηγικής και το πώς δεν θα θιγούν (ή το πώς θα ευνοηθούν) συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Στο παιχνίδι αυτό, που δεν αφορά το λαό ο οποίος υφίσταται τις συνέπειες, στρατεύθηκε και το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου υπερψηφίζοντας την σύμβαση (η μείζονα αντιπολίτευση του Θ. Μιχαλάτου (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ) που «ερωτοτροπεί» με το ΣΥΡΙΖΑ, η πρώην επίσημη παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ(ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΕΣ ΞΑΝΑ) και ο ανεξαρτητοποιημένος σύμβουλος από τη Δημοτική Αρχή).

Η Λαϊκή Συσπείρωση εξέφρασε την αντίθεσή της στην παραπάνω πολιτική ιδιωτικοποίησης των παραλιών, όπως και στην εμπορευματοποίησή τους. Πραγματικά δεν αφορά το λαό το ποιος επιχειρηματίας (κράτος, δήμος ή ιδιώτης), «γειτνιάζων» ή «μακρινός», παλιός ή νέος, θα του κόβει το εισιτήριο. Τον νοιάζει να έχει απρόσκοπτη και ασφαλή πρόσβαση στις παραλίες και δωρεάν και χρήση όλων των λουτρικών εγκαταστάσεων και υπηρεσιών.

Γι’ αυτό καλούμε τον λαό της Κεφαλονιάς να πάρει ο ίδιος την υπόθεση στα χέρια του, να αξιοποιήσει την παρακαταθήκη των αγώνων που έχει ιστορικά για τον «Πλατύ Γιαλό», να ανατρέψει την σύμβαση Δήμου – ΕΤΑΔ.

Να αποτρέψει την ιδιωτικοποίηση αυτής ή και άλλων παραλιών, να παλέψει για ελεύθερες παραλίες, δωρεάν πρόσβαση και δωρεάν παροχή λουτρικών υπηρεσιών. Αιγιαλοί - παραλίες – περιοχές φυσικού κάλους – όλες οι προς «αξιοποίηση» εκτάσεις - να γίνουν λαϊκή περιουσία με αποκλειστικό σκοπό την εξυπηρέτηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.