«Όχι» υπό προϋποθέσεις από το Περιφερειακό Συμβούλιο για τους Υδρογονάνθρακες

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 30 Απριλίου 2017 17:54

«Όχι» υπό προϋποθέσεις από το Περιφερειακό Συμβούλιο για τους Υδρογονάνθρακες

Δεν εγκρίθηκε από το περιφερειακό η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων - «Ναι» από τον Δήμαρχο Κεφαλονιάς

Χρειάστηκαν περίπου επτά ώρες συζήτησης, ανταλλαγής απόψεων, ενημέρωσης από στελέχη κρατικών οργανισμών και τοποθετήσεων για το Περιφερειακό Συμβούλιο, όσον αφορά την υπόθεση έρευνας και εξόρυξης Υδρογονανθράκων στην περιοχή του Ιονίου.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής 

Τελικά και κατόπιν ψηφοφορίας, η πλειοψηφία του Σώματος, είπε όχι στην Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, εαν δεν εφαρμοστούν στο έπακρο οι προτάσεις που έθεσε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος.

"Ναι" από τον Δήμαρχο 

Βέβαια, πριν ξεκινήσει η εισήγηση του Περιφερειάρχη και οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων, τοποθετήθηκε επί του θέματος ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης, ο οποίος είπε «ναι» στην έρευνα και εκμετάλλευση των Υδρογονανθράκων.

«Ως δήμαρχος της Κεφαλονιάς λέω ναι...» ήταν τα πρώτα λόγια του και συνέχισε: «Τυγχάνει στο οικόπεδο η άντληση να γίνει από την Θάλασσα, αλλά θα χρειαστεί να τηρηθούν όλοι οι περιβαλλοντολογικοί όροι. Είναι κάτι καλό, αλλά χρειάζεται να πάρουμε μέτρα και ο,τι είναι να γίνει, να γίνει για το καλύτερο για την Κεφαλονιά».

DSC 0091

Ακολούθως, μιλησε ο Αρης Καραγιώργης Διευθυντής Ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) τονίζοντας όσον αφορά τους κινδύνους: «Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να γίνει ατύχημα, αλλά δεν μπορώ να σας υπογράφω αν θα γίνει ατύχημα... Ο Πρίνος που έχει γεωτρήσεις στην Ελλάδα εδώ και χρόνια αλλά δεν έχει γίνει κάποιο ατύχημα».

Ο Γιώργος Δρακάτος Αναπληρωτής Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, τοποθετήθηκε επί του θέματος λέγοντας πως: «Το θέμα της εξόρυξης μας αφορά άμεσα και δεν μπαίνουμε σε πολιτικά θέματα αν θα γίνει ή δεν θα γίνει. Αν όμως θέλετε μέγιστο βαθμό προστασίας, πρέπει να γίνουν δύο πράγματα.

DSC 0098

Να υπάρχουν μέσα στην ΣΜΠΕ λεπτομερής καταγραφή και αποτύπωση μικροζωνικής μελέτης, για την περιοχή που πρόκειται να εμπλακεί καθώς είμαστε σε μία σεισμογενή περιοχή. Επίσης, όταν ξεκινήσει η εγκατάσταση και όσα χρόνια και αν διαρκέσει να υπάρχει παρακολούθηση με επιπλέον σεισμολογικά όργανα και η στενή παρακολούθηση η οποία να σταματήσει όταν θα ολοκληρωθεί η εκμετάλλευση».

Τα πέντε σημεία που πρότεινε ο Περιφερειάρχης 

Στην εισήγησή του ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Θόδωρος Γαλιατσάτος, τόνισε πως: «Είναι υποτιμητικό μόνο να γνωμοδοτούμε ως Περιφερειακό Συμβούλιο. Πολλές φορές υπάρχει επιλεκτική επιλογή των αποφάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου κάνει ακόμα μεγαλύτερη την υποβάθμιση» είπε αρχικά και συνέχισε: 

«Υπάρχει αμφιβολία για την πληρότητα του φακέλου της μελέτης κατά την φάση έρευνας και λειτουργίας. Η προς κρίση μελέτη, έχει σοβαρές αδυναμίες, εντούτοις έχει ποιοτική βελτίωση από αυτήν του 2012. Αυτή η μελέτη κάνει αναφορά στα λεγόμενα οικόπεδα, τα οποία εκτίνονται από την Βόρεια Κέρκυρα, έως τον Λακωνικό κόλπο. Ως βασικά ζητούμενα είναι τα εξής: Η επίδραση στην οικονομία της περιοχής, αυτά δηλαδή που πρόκειται να συμβούν.

DSC 0088

Θα έπρεπε το ίδιο το Υπουργεία να έχει μία πρόνοια να προκαλεί και να οργανώνει τις συζητήσεις πριν φτάσουμε στο τελικό στάδιο που είναι περιορισμένου χρόνο, ώστε οι τοπικές κοινωνίες να έχουν την δυνατότητα να ακουστούν.

Έχει γίνει και συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και διατυπώθηκαν εκεί πολλές ερωτήσεις και έγιναν και ανοικτές συναντήσεις σε Κέρκυρα και Κεφαλονιά. Υπήρξε μία κινητοποίηση της κοινής γνώμης.

Παρά τις προσπάθειές μας καμία άλλη αρχή δεν κινητοποιήθηκε...

Στις διαβουλεύσεις επιβεβαιώθηκε ότι πρέπει να προστατευθεί το περιβάλλον, η οικονομία και οι τοπικές κοινωνίες στο Ιόνιο.

Κατανοούμε την σημαντικότητα που έχει όλο αυτό , αλλά ανησυχούμε για το πώς θα γίνει και αν θα είναι υπέρ των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών.

Υπάρχει ανάγκη να εμβαθύνουμε στις πιθανές επιπτώσεις και στο πως θα σταθούμε στις κρίσιμες στιγμές ενός ατυχήματος.

Έχουμε, λοιπόν, εντοπίσει πέντε σημεία που είναι κατά την γνώμη μας πρέπει να πάρουμε ουσιαστικές απαντήσεις...

1ο

Α) Ύπαρξη ολοκληρωμένων σχεδίων για την πρόληψη και αντιμετώπιση ατυχημάτων το περιβάλλον και την οικονομία της περιοχής.
Β) Να αποτελεί υποχρέωση του αναδόχου για την έρευνα, η αποζημίωση σε περίπτωση ατυχήματος και η αποκατάστασή τους.
Γ) Εμπλοκή τοπικού στοιχείου στον έλεγχο για την τήρηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

2o) Θέτουμε ζήτημα εγκατάσταση επιπλέων δικτύου σεισμογράφων. Παράλληλα, να μας δώσουν δεσμεύσεις ότι αυτή η επένδυση δεν θα επισπεύσει δραστηριότητες σεισμικών δράσεων.

3ο ) Αρτιότητα και πληρότητα της ΣΜΠΕ, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα

4ο) Να αποδοθούν τα αντισταθμιστικά στην αυτοδιοίκηση και να μην γίνουμε θύματα λογιστικών διαδικασιών του αναδόχου.

5o) Ύπαρξη και λειτουργία δημοσίου φορέα για τον σχεδιασμό.

Δεν λέμε ότι δεν πρέπει να προχωρήσει είμαστε υποχρεωμένοι να εκφράσουμε την ανησυχία μας και τις προτάσεις μας» κατέληξε στην εισήγησή του ο κ. Γαλιατσάτος.

Εν συνεχεία μίλησε ο κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, ο οποίος τοποθετήθηκε σε διαφορετική βάση, τονίζοντας παράλληλα ότι το μήνυμα που θα στείλετε ως Περιφερειακό Συμβούλιο αφορά την χώρα.

«Στείλτε μήνυμα στην πολιτική ηγεσία να το κάνει αυτό άξονες δράσης, στέλνοντας έτσι και ένα μήνυμα ουσίας» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αντιπρόεδρος Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων Σπύρος Μπέλλας εμφανίστηκε καθησυχαστικός και αυτός σχετικά με τους κινδύνους από τις σεισμικές έρευνες... τονίζοντας παράλληλα πως « μόνο με την γεώτρηση μπορεί να αποδειχθεί αν υπάρχει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο».

Ακολούθως, μιλησαν ο Δημήτρης Μαντζουράτος από το ΚΚΕ : «Μόνο μέσα από κεντρικό σχεδιασμό και με άλλο σύστημα μπορεί να γίνει αυτό. Με κάθε τρόπο θα αντιδράσουμε σε αυτή την επιλογή».

Ενώ τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων:

Σπύρος Σπύρου: «Δικαιολογημένη και η ανησυχία μας και η αμφιθυμία μας. Διεκδικούμε οφέλη αλλά υπάρχουν κίνδυνοι. Επειδή το «όχι» θα γίνει ναι θα ψηφίσω μόνο τις προϋποθέσεις...»

Γιώργος Τσιλιμιδός: «Ηρθε ένα θέμα με πολλές παλινωδίες... έχουμε ισχυρές ενδείξεις για τα πετρέλαια, αλλά ακόμα ακριβώς δεν έχουμε το τελικό συμπέρασμα αν μπορούμε να κάνουμε γεωτρήσεις... είμαι θετικός να εγκριθεί το ΣΜΠΕ, να μπουν όμως μέσα πολλές παρατηρήσεις όπως σεισμικά και σε κάθε φάση να έρχεται η αποτίμηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και σε άλλον φορέα».

DSC 0069

Γιώργος Καλούδης: «Γεωπολιτικά και γεωοικονομικά είναι μια καλή κίνηση... ωστόσο ο σεισμολόγος κ. Τσελέντης είπε πως επιβαρύνεται σεισμολογικά από τις σεισμικές έρευνες η περιοχή... Έτσι όπως έρχεται το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν μπορεί να ψηφιστεί...»

Θόδωρος Γουλής: «Είναι προσχηματική η διαβούλευση αφού το θέμα το φέρνετε εκ των υστέρων καθώς έχετε υπογράψει ως Κυβέρνηση με τις εταιρίες εκμετάλλευσης...» και Τάσος Σαλβάνος.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Παναγής Δρακουλόγκωνας στην τοποθέτησή του τόνισε : «Η δική μου αίσθηση και γνώση είναι πως το ελεγκτικό συνέδριο πριν προχωρήσει στον προσυμβατικό έλεγχο, θα πρέπει να έχει την εισήγηση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Το μήνυμα πρέπει να είναι ένα ηχηρό «όχι» της Περιφέρειας, ως μήνυμα της χώρας που προάγει και προστατεύει το εθνικό συμφέρον».

DSC 0081

Ακολούθως μίλησε ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς Σωτήρης Κουρής: «Ακούστηκαν μόνο γνωμοδοτικές προτάσεις, δυστυχώς η ψήφος μας δεν είναι αποφασιστική. Η υποβάθμιση των αποφάσεων και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την εκάστοτε κυβέρνηση είναι γεγονός. Η συζήτηση αυτή αν και πολύ ουσιαστική με υψηλού επιπέδου τοποθετήσεις, μπορεί και να πάει στον κάλαθο των αχρήστων. Δεν μπορούμε να αποφασίσουμε ένα «ναι» μπορούμε να ψάξουμε σε άλλα οικόπεδα όπως κάτω από την Κρητη με πολλαπλά οφέλη... πρέπει να είναι ένα «όχι» σε αυτή την υπόθεση...».

DSC 0076

Το θέμα έκλεισε ο Περιφερειάρχης κ. Γαλιατσάτος ο οποίος τόνισε: «Διαπιστώσαμε και την ετοιμότητα όλων των ομιλητών για να απαντήσουν επί της ουσίας ενός σοβαρού προβληματισμού που έχει αναπτυχθεί... σε κάθε περίπτωση κάθε άποψη που ακούστηκε είναι σεβαστή...

Τα όρια που θέτουμε είναι τα πέντε σημεία, που αν υλοποιηθούν θα είναι πολύ καλό...

Ευχόμαστε οι δεσμεύσεις που είπε ο κ. Βερροιόπουλος να υλοποιηθούν από την πλευρά της Κυβέρνησης...»

Στην πρότασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν ενέκρινε την ΣΜΠΕ, στην οποία απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μπουν οι πέντε όροι που ανάφερε αναλυτικά ο Περιφερειάρχης...

Η πρόταση του Περιφερειάρχη πέρασε με 17 ψήφους

3 ψήφους πήρε Πρόταση Τσιλιμιδού και Σαλβάνου
3 ψήφους η Πρόταση Κ. Γουλή και Καλούδη

Ενώ λευκό ψήφισε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Σπύρου

Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία.

DSC 0049DSC 0050DSC 0051DSC 0052DSC 0053DSC 0054DSC 0056DSC 0057DSC 0059DSC 0060DSC 0061DSC 0062DSC 0063DSC 0065DSC 0067DSC 0068DSC 0071DSC 0073DSC 0074DSC 0078DSC 0083DSC 0084DSC 0086DSC 0089DSC 0092DSC 0099DSC 0100DSC 0101




00 inkefalonia general ad 300X250