Συνέχεια στην κόντρα για την ανακύκλωση

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017 12:45

Συνέχεια στην κόντρα για την ανακύκλωση

Απάντηση του Σύριζα προς την ΕΔΑΚΙ για την ανακύκλωση


Όπου η απάντηση της Δημοτικής Αρχής (μέσω ΕΔΑΚΙ) δεν απαντά στα περισσότερα από τα ερωτήματά μας ενώ δημιουργεί και νέα»

            Διαβάσαμε με προσοχή την απάντηση της ΕΔΑΚΙ – την ειρωνεία δεν τη λαμβάνουμε υπόψη καθώς ο καθένας έχει το δικαίωμα να επιλέγει το δικό του ύφος και φυσικά να κρίνεται γι’ αυτό – η οποία καθόλου δεν καθησύχασε τις σκέψεις μας αλλά, αντιθέτως, ήρθε για να προσθέσει περαιτέρω ερωτηματικά τη στιγμή που δεν απάντησε ούτε στα μισά ερωτήματα απ’ όσα της θέσαμε.

            Ας ξεκινήσουμε όμως από το σχετικά ευχάριστο νέο που λέει, σύμφωνα πάντα με την εν λόγω απάντηση, ότι ο όγκος των απορριμμάτων μειώθηκε στο Χ.Υ.Τ.Υ. από 10 έως 13 τοις εκατό ετησίως(μικρή μείωση κατά την εκτίμησή μας και δυσανάλογη με αυτήν που προκύπτει στα σπίτια μας). Εφόσον λοιπόν μειώθηκε και πραγματικά χαιρόμαστε γι’ αυτό, ποια είναι η ανάλογη μείωση που έχει εφαρμόσει η Δημοτική Αρχή στα τέλη καθαριότητας που πληρώνουμε; Διότι είναι γνωστό πως οι μειώσεις στον όγκο των απορριμμάτων θα πρέπει να αποφέρουν και τις ανάλογες μειώσεις στο τιμολόγιο που πληρώνουμε για τα δημοτικά τέλη καθαριότητας. Πείτε μας με την ευκαιρία, ποιο είναι το ποσό που πληρώνει ο κεφαλλονίτης καταναλωτής για την ανακύκλωση και πως αυτό διαμορφώνεται μετά τις εν λόγω μειώσεις;

            Διαβάζουμε επίσης ότι στην Κεφαλονιά λειτουργούν δύο ρεύματα ανακύκλωσης(χαρτί-χαρτόνι και λοιπές συσκευασίες). Αφού λοιπόν λειτουργούν δύο ρεύματα τότε γιατί μπαίνουν όλα μαζί στο ίδιο απορριμματοφόρο και γίνεται η διαλογή τους αργότερα στην Πάτρα; Γιατί δε γίνεται η διαλογή στην Κεφαλονιά όπως θα μπορούσε; Μήπως γιατί ο Δήμος μας δεν εισπράττει χρήματα από την Ε.Ε.Α.Α.; Αλλά αφού αποδεικνύεται βάσει τιμολογίων το πόσες συσκευασίες εισάγονται στο νομό γιατί να μην εισπράττουμε καθόλου χρήματα;

            Απ’ όσο γνωρίζουμε, η Ε.Ε.Α.Α. εισπράττει τα ανταποδοτικά τέλη τα οποία διανέμει στους Δήμους για να υλοποιούν την ανακύκλωση. Για να το καταλάβει καλύτερα και ο κόσμος που μας διαβάζει, οι εταιρείες πληρώνουν για τις ανακυκλούμενες συσκευασίες που χρησιμοποιούν και η Ε.Ε.Α.Α. φροντίζει αυτά τα χρήματα να δίνονται στους Δήμους που κάνουν την ανακύκλωση. Μας λέτε ότι η Ε.Ε.Α.Α. σας έχει παραχωρήσει τρία απορριμματοφόρα αλλά δε μας λέτε πόσα χρήματα σας έχει δώσει από το 2008 που υπογράφηκε η σύμβαση… Σας έχει δώσει χρήματα η Ε.Ε.Α.Α., και αν ναι πόσα; Ανταποκρίνεται ο όγκος των ανακυκλούμενων υλικών στα χρήματα που εισπράττονται από την Ε.Ε.Α.Α.;  Μήπως η Κεφαλονιά τελικά είναι ένας σταθμός μεταφόρτωσης και τίποτα παραπάνω; Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έχετε προχωρήσει σε καμία δράση ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και προαγωγής της πρακτικής της ανακύκλωσης(σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι θεωρούμε ως ιδιαίτερα σημαντικό το να υλοποιούνται εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού και ειδικότερα των μαθητών. Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε τέτοιου είδους δράσεις και αν ναι πότε;)… Μήπως η σύμβαση στην οποία αναφέρεστε δεν είναι προς το συμφέρον των κεφαλλονιτών; Σας καλούμε να δημοσιοποιήσετε την εν λόγω σύμβαση προκειμένου όλοι οι Κεφαλλήνες να γνωρίζουν και να έχουν την πλήρη εικόνα του τι ακριβώς συμβαίνει τελικά με την ανακύκλωση στο Δήμο Κεφαλονιάς.

            Τα ερωτήματα που προκύπτουν απ’ την απάντηση της Ε.Δ.Α.Κ.Ι. Α.Ε. Ο.Τ.Α. είναι πολλά αλλά δεν είναι καθόλου αισιόδοξα ως προς το συμφέρον των πολιτών και του νησιού μας γενικότερα. Η ανακύκλωση αποτελεί μία ανάγκη για τον άνθρωπο και τη φύση που τον περιβάλει, και η Κεφαλονιά αξίζει μία τέλεια διαφορετική και οικολογική προσέγγιση στο θέμα αυτό. Οι άνθρωποι του Δήμου που βρίσκονται στις σχετικές θέσει θα πρέπει να αντιληφθούν το πνεύμα του νομοθέτη και να προστατεύσουν τόσο την όμορφη φύση μας όσο και τα έννομα συμφέροντά μας.

Αργοστόλι, 26/01/2017

Ο.Μ. ΚΡΑΝΑΙΑΣ του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

ΥΓ: Να σημειωθεί ότι ακόμη περιμένουμε από τη Δημοτική Αρχή απάντηση στην προηγούμενη ανακοίνωσή μας που αφορούσε την ανάγκη σύνταξης και εφαρμογής κυκλοφοριακής μελέτης στο Αργοστόλι μετά τη λειτουργία του νέου σχολικού συγκροτήματος στο Φαραώ. Μία απάντηση που πραγματικά δεν μπορεί να περιμένει!

***

Απάντηση στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ , στην οποία αφήνονταν αιχμές για τη διαχείριση των ανακυκλωμένων υλικών  εξέδωσε η ΕΔΑΚΙ.

Μας εξέπληξε με την ανακοίνωσή του ο «συριζα κραναίας» ότι η ανακύκλωση στην Κεφαλονιά είναι αμφιλεγόμενη υπόθεση.

Καταρχάς θα ήταν σκόπιμο πριν από κάθε ανακοίνωση – για την δημιουργία εντυπώσεων - να είχαν ζητηθεί από την επιχείρηση στοιχεία και αν αυτά δεν ήταν αληθή , τότε μόνο θα είχε το δικαίωμα κάποιος να αναφέρεται σε δήθεν «αμφιλεγόμενη υπόθεση» .

Συγκεκριμένα από 22/05/2008 η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε. είχε συνάψει σύμβαση συνεργασίας για την εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων συσκευασίας με την Διαδημοτική Επιχείρηση Καθαριότητας και Προστασίας Περιβάλλοντος Κεφαλονιάς που συνεχίζει να είναι σε υλοποίηση από την Ε.Δ.Α-Κ.Ι. Α.Ε Ο.Τ.Α. στα πλαίσια του Νόμου και της υπ΄αριθμ. 68728/824/1996 ΚΥΑ. Τα απόβλητα ( ανακυκλώσιμα υλικά ) που αποτελούν αντικείμενο συλλογής, μεταφοράς, διαλογής και αξιοποίησης είναι τα δημοτικά απόβλητα συσκευασίας σε 2 ρεύματα όπως χαρτί / χαρτόνι και λοιπές συσκευασίες για το λόγο αυτό υπάρχουν δύο διαφορετικοί κάδοι. Τα συλλεγμένα υλικά ( σε δύο ρεύματα) μεταφέρονται στο Χ.Υ.Τ.Υ. Κεφαλονιάς στον ΣΜΑΥ ( σταθμός μεταφόρτωσης ανακυκλώσιμων υλικών ) με λειτουργικό κόστος της Ε.Δ.Α-Κ.Ι. Α.Ε. Ο.Τ.Α. . παραλαμβάνονται από την Ε.Ε..Α.Α. και οδηγούνται σε περεταίρω διαλογή στο κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών με τον κατάλληλο εξοπλισμό ΚΔΑΥ Πάτρας ( κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών) - τα έξοδα καλύπτονται από την Ε.Ε.Α.Α. Για τον σκοπό αυτό η Ε.Ε.Α.Α. παραχώρησε στην Ε.Δ.Α-Κ.Ι. Α.Ε. Ο.Τ.Α. τρία (3) απορριμματοφόρα και κάδους ανακύκλωσης . Η μείωση του όγκου των απορριμμάτων στο Χ.Υ.Τ.Υ. είναι της τάξης 10 έως 13% ετησίως . Προκειμένου να μην αμφισβητηθούν τα αναφερόμενα παραθέτουμε ενδεικτικά μηνιαίες εκθέσεις ενημέρωσης από την μεταφορά των υλικών από το έτος 2013 έως το έτος 2016 . Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους κατοίκους της Κεφαλονάς αλλά και τους επισκέπτες που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της ανακύκλωσης δείχνοντας την αρχοντιά και τον πολιτισμό που τους διακρίνει συμβάλλοντας στην εθνική μας οικονομία αλλά και στο να παραμένει η «ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΚΑΘΑΡΟΤΕΡΟ ΝΗΣΙ» μακριά από κάθε σκοπιμότητα αλλά και από παραπολιτική.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Τα συνοδευτικά στοιχεία στην απάντηση της ΕΔΑΚΙ:

Απάντηση ΕΔΑΚΙ σε ΣΥΡΙΖΑ by Inkefalonia Portal on Scribd