Ηλίας Μπεριάτος: "Αναπτυξιακός προγραμματισμός χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό δεν γίνεται"

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2012 12:11

Ηλίας Μπεριάτος:  "Αναπτυξιακός προγραμματισμός χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό δεν γίνεται"

Την Πέμπτη 9 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας της ΠΙΝ και υπηρεσιακών παραγόντων και με θέμα: «Αναπτυξιακός Σχεδιασμός νέας Προγραμματικής περιόδου 2014- 2020». Καμία όμως κουβέντα δεν έγινε για την επιβαλλόμενη (από το νόμο) σύνδεση με τον χωροταξικό σχεδιασμό! Και αυτό ενώ είχε προηγηθεί στις 25 Ιουλίου, ενημέρωση της ηγεσίας της ΠΙΝ από τον μελετητή, για την αναθεώρηση του χωροταξικού πλαισίου Ιονίων Νήσων !...


Τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε πληθώρα εκδηλώσεων και συναντήσεων για πολλά και σοβαρά αναπτυξιακά ζητήματα: συνάντηση για το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης Μικρών Νησιών- ΟΣΑΜΝ), τα Ολοκληρωμένα Σχέδια Αστικής Ανάπτυξης –ΟΣΑΑ (άραγε το Ληξούρι δεν δικαιούται ένα τέτοιο σχέδιο αστικής ανάπτυξης;;), ημερίδα για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, ημερίδα για τις συγκοινωνίες, διαβούλευση για το Επιχειρησιακό Σχέδιο: «Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων», ημερίδα για το νέο ΕΣΠΑ και άλλα.
Σε καμία όμως περίπτωση και από κανέναν δεν έγινε αναφορά για την απαιτούμενη οργανική σύνδεση των παραπάνω με το χωροταξικό σχεδιασμό που είναι η αναγκαία συγκολλητική ύλη μεταξύ τους και η ικανή συνθήκη υλοποίησης τους. Όλα παρουσιάζονται αποσπασματικά και χωριστά χωρίς την 'οριζόντια ομπρέλα' της χωροταξίας για την οποία όλοι μιλούν αλλά λίγοι τολμούν να χρησιμοποιήσουν, ίσως γιατί θα σκοντάψουν πάνω στα τα ιερά ταμπού της κερδοσκοπίας και της εκμετάλλευσης της γης των νησιών μας από τα μικρά η μεγάλα συμφέροντα και φυσικά πάνω στο ... περιβόητο πολιτικό κόστος.
Δεν είναι ασφαλώς τυχαίο το γεγονός ότι σχεδόν ποτέ δεν συσχετίστηκαν τα εκάστοτε έργα και προγράμματα με τα υπάρχοντα θεσμοθετημένα σχέδια όλων των επιπέδων δηλαδή τα τοπικά χωροταξικά των δήμων (ΣΧΟΟΑΠ), τα Γενικά πολεοδομικά σχέδια, τις ειδικές χωροταξικές μελέτες και τέλος το ίδιο το περιφερειακό χωροταξικό που τώρα αναθεωρείται.


Μάλιστα το τελευταίο, θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί σε πολλά σημεία τα οποία θα συνεχίσουν πιθανότατα να υπάρχουν και στο αναθεωρημένο σχέδιο. Δεν χρειάζεται επομένως να περιμένουμε την έγκριση της αναθεώρησης για να δράσουμε χωροταξικά όταν μπροστά μας βρίσκονται τόσα σχέδια προς υλοποίηση. Πρέπει κάποτε να καταλάβουμε ότι χωρίς την άμεση και οργανική συσχέτιση των προγραμμάτων και έργων με τα χωροταξικά σχέδια , προγραμματίζουμε στο κενό, κτίζουμε κυριολεκτικά ..στην άμμο. Για παράδειγμα, μιλάμε συνεχώς για τα τοπικά προϊόντα που πρέπει προωθήσουμε για τον τουρισμό των νησιών μας... χωρίς όμως να προβλέπουμε τη γεωργική γη που χρειάζονται για να παραχθούν! Μόνο rooms to let ξέρουμε να φυτεύουμε παντού στην ύπαιθρο...


Θα πρέπει επομένως, οι διοικούντες τα νησιά μας, την περιφέρεια και τους δήμους, να αποφασίσουν αν θέλουν τελικά μια συνεκτική πολιτική σχεδιασμού του χώρου κι αν μπορούν να την 'παντρέψουν' με όλες τις παραπάνω δράσεις και τομεακές πολιτικές προς όφελος της ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος του τόπου μας. Αλλά αυτό μένει να αποδειχτεί στην πράξη. Μέχρι τότε το ΙΟΝΙΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ θα προσπαθήσει να ευαισθητοποιήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο και τους φορείς των νησιών προς την κατεύθυνση αυτή.

ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΡΙΑΤΟΣ