Θ. Γαλιατσάτος: «Χρήματα υπάρχουν. Προτάσεις και μελέτες χρειάζονται... » - Μαραθώνια συνέντευξη Τύπου, για Χάρακα, Παλική, Υδατορδρόμια,τουρισμό

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2016 18:12

Θ. Γαλιατσάτος: «Χρήματα υπάρχουν. Προτάσεις και μελέτες χρειάζονται... » - Μαραθώνια συνέντευξη Τύπου, για Χάρακα, Παλική, Υδατορδρόμια,τουρισμό

 Πολλές για άλλη μία φορά ειδήσεις, έβγαλε η... μαραθώνια (διήρκησε σχεδόν δύο ώρες) συνέντευξη Τύπου του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θόδωρου Γαλιατατσάτου, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγή Δρακουλόγκωνα και τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Σπύρο Γαλιατσάτο.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής

Και από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων που έδωσαν το παρών στην συνέντευξη, αλλά και από τις τοποθετήσεις των τριών ανδρών της Περιφέρειας, βγήκαν αρκετά πράγματα που σίγουρα θα συζητηθούν και θα σχολιαστούν...

Πιο συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης , κ. Θόδωρος Γαλιατσάτος αναφέρθηκε στην «Μεταφορά από 1/1/2017 της υπηρεσίας δημοσιονομικού ελέγχου, στις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας, όπως και στην ψήφιση περιφερειακού σχεδιασμού στερεών αποβλήτων, που θα επιτρέπει σε όλες τις διαχειριστικές ενότητες των 4 μεγαλύτερων νησιών να αναπτύξουν αυτό τον σχεδιασμό (όπως κομποστοποίηση κ.α.)».

Προχωρά η μελέτη για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση για την Παλική

Σημαντικό επίσης ήταν το γεγονός ότι ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε πως: «Αυτό που έχουμε εξαγγείλει εδώ και ένα χρόνο είναι πως θα υπάρχει μελέτη για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση για την Περιοχή της Παλικής. Βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε τελικό στάδιο και θα στα τέλη του Φλεβάρη του 2017, η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση στην θεωρητική της μορφή θα είναι έτοιμη».

«Με τα χρήματα από το νέο ΕΣΠΑ, η δαπάνη που μπορεί να αντληθεί είναι απεριόριστη. Το ζήτημα είναι μπορούμε να υποβάλουμε μελέτες και προτάσεις; Τα χρήματα υπάρχουν. Πραγματικά πρόκειται για μία μεγάλη στιγμή για την Παλική».

Το έργο περιλαμβάνει τρεις μεγάλους άξονες: Την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών για την αντισεισμική προστασία και έρευνα, την ενίσχυση της απασχόλησης , αλλά και την κατασκευή δομών και υποδομών όπως η παραλιακή Ληξουρίου, τον περιφερειακό, τα ΑΜΕΑ και προστασία από σεισμούς κλπ) .

«Έχουμε κάνει πολλά βήματα για τα Υδατορδρόμια»

Ο κ. Γαλιατσάτος, μίλησε και για τα σχεδιαζόμενα Υδατοδρόμια του Ιονίου, λέγοντας πως: «Έχει κάνει πολλά βήματα αυτή η διαδικασία. Κάνουμε βήματα σταθερά, αν και έχει καθυστερήσει αυτή η διαδικασία. Και εδώ οι χρηματοδοτήσεις είναι εξασφαλισμένες» ήταν τα λόγια του και έβγαλε ένα παράπονο: «Επί ένα χρόνο ζητάγαμε να μας απαντήσουν τα Λιμενικά Ταμεία, στην πρότασή μας “ελάτε να σας φτιάξουμε τα Υδατορδρόμια”».
«Προχωρούν αντιπλημμυρικά έργα και ο Πισαετός»

Όπως τόνισε, «Προχωρούν τα αντιπλημμυρικά έργα που είναι να γίνουν, όπως επίσης προχωράει και το έργο στον Πισαετό», επισημαίνοντας παράλληλα πως χρήματα από το ΕΣΠΑ θα πέσουν σε θέματα τουριστικής προβολής των Ιονίων, πολιτισμού, αλλά και αγροτοδιατροφής.

Επιτυχημένη επίσκεψη στην Ομογένεια

Όσον αφορά την επίσκεψή του στην ομογένεια ο κ. Γαλιατσατος, δήλωσε πως ήταν «απολύτως επιτυχημένη, καθώς τόσο οι ομογενείς από τον Καναδά, όσο και της Νέας Υόρκης μας υποδέχθηκαν με συγκίνηση και μας φιλοξένησαν άψογα. Παράλληλα έγινε όλες εκείνες οι επαφές και οι συναντήσεις με επιχειρηματίες που προτίθενται να στηρίξουν προϊόντα της Κεφαλονιάς».

Έγινε εκτενής αναφορά στον τουρισμό και στον γεγονός ότι τα Ιόνια ήταν φέτος πρωταθλητές του τουρισμού στον τομέα των αφίξεων σε όλη την Ελλάδα. «Υπάρχουν νησιά του Ιονίου, που βρίσκονται οριακά στο πόσους επισκέπτες μπορούν να φιλοξενήσουν. Οπότε πρέπει να κοιτάξουμε και τις υποδομές και την δημιουργία νέων τουριστικών καταλυμάτων και εγκαταστάσεων, αλλά και πως θα μεγαλώσουμε την τουριστική σεζόν» ήταν τα λόγια του Περιφερειάρχη.

DSC 0156DSC 0157DSC 0161

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού κ. Σπύρος Γαλιατσάτος, τόνισε πως : «Το Ιόνιο ήταν φέτος από τους μεγάλους πρωταγωνιστές στον τουρισμό και περιμένουμε ακόμα καλύτερα πράγματα στις αφίξεις και το 2017. Στόχος μας είναι να αμβλύνουμε την εποχικότητα στην Κεφαλονιά. Ο Τουρισμός είναι ο καταλύτης και για τους άλλους τομείς της οικονομίας».

Για τον Χάρακα μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Παναγής Δρακουλόγκωνας, ο οποίος τόνισε πως: «Βρισκόμαστε πλέον στο τελευταίο στάδιο του έργου και απομένουν μόνο να πέσει το οδόστρωμα της γέφυρας πριν παραδοθεί στην κυκλοφορία. Είχαμε πέρα από τα τεχνικά προβλήματα γιατί είναι ένα έργο δύσκολο και τεράστιες γραφειοκρατικές δυσκολίες τις οποίες καταφέραμε να ξεπεράσουμε» όπως όμως τόνισε «Η γραφειοκρατία συνεχίζει να αποτελεί κίνδυνο για το έργο».

"Είμαστε ενάντια στις ανεμογεννήτριες"

Παράλληλα, όσον αφορά τις ανεμογεννήτριες, ο κ. Δρακουλόγκωνας ξεκαθάρισε πως: «Εδώ και πολύ καιρό έχουμε πει ως περιφέρεια πως είμαστε αντίθετη στην εγκατάσταση έστω και μίας επιπλέον ανεμογεννήτριας στο νησί μας».

Στο Ληξούρι θα καταλήγει το «Ράλι Ιονίου»

Στην συνέντευξη Τύπου τονίστηκε επίσης φέτος η περιφέρεια θα στηρίξει το ράλι Ιονίου, που θα καταλήγει στο Ληξούρι!

Αντίθετοι στην Fraport – «Άνθρακας ο Θησαυρός»

Την αντίθεσή του όσον αφορά το θέμα της Fraport εξέφρασε και πάλι ο κ.Θόδωρος Γαλιατσάτος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι «Ανθρακας ο θησαυρός με την Fraport. Δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση. Έρχονται οι κρατικοί γερμανοί να ελέγξουν την οικονομία της χώρας ”.

Από την πλευρά του ο κ. Δρακουλόγκωνας τόνισε για το θέμα πως «το θέμα των απαλλοτριώσεων των εκτάσεων από την συγκεκριμένη εταιρία είναι ακόμα ανοικτό, διότι έχουν εξαγγείλει ότι θα γίνουν πολυκαταστήματα μέσα στα αεροδρόμια. Προφανώς δεν θα τα κάνουν μέσα στον αεροδιάδρομο αυτά, οπότε θα χρειαστεί να επεκτείνουν το αεροδρόμιο με κάποιες απαλλοτριώσεις».

Καταλήγοντας, στην συνέντευξη και μετά από σχετική ερώτηση γιατί έχουν «κολλήσει» τα έργα στην Παλική, τονίστηκε σε όλους τους τόνους και τον κ. Δρακουλόγκωνα και τον κ. Θόδωρο Γαλιατσάτο, πως την αποκλειστική ευθύνη για τις καθυστερήσεις την έχει η κυβέρνηση που υπήρχε το 2014 (Σαμαράς – Βενιζέλος), που δεν έδωσαν τα χρήματα και τα έργα να τα διαχειριστούν οι δήμοι και οι Περιφέρειες. Υπάρχουν σε αυτό το ζήτημα πολλές πολιτικές ευθύνες από τους Υπουργούς του 2014, που δεν έδωσαν άδεια να εκτελεστούν τα έργα από την τοπική αυτοδιοίκηση».

DSC 0164DSC 0167

 




00 inkefalonia general ad 300X250