Διονύσης Αραβαντινός: «Των μπαζών ο επίλογος… ελπίζω!»

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2016 15:59

Διονύσης Αραβαντινός: «Των μπαζών ο επίλογος… ελπίζω!»

Η απόφαση της Δημοτικής Αρχής να μεταφέρει στο Ληξούρι τα μπάζα που θα προκύψουν από τα έργα ανάπλασης της κεντρικής πλατείας του Αργοστολιού, της οδού Π. Βαλλιάνου και της λαχαναγοράς, έχει προκαλέσει μύριες αντιδράσεις.

5.000 και παρά πάνω κυβικά η με πιο απλά μαθηματικά περίπου 400 φορτηγά μπάζα, που μόνο αγνά βιολογικά προϊόντα δεν τα λες, θα μεταφερθούν για επεξεργασία στην περιοχή του σταδίου στον Αγ. Αντώνη, μετατρέποντας την σε χωματερή και νταμάρι.

Ποιος μας βεβαιώνει ότι, δίπλα στους χώρους άθλησης των παιδιών μας, μαζί με τα μπάζα δεν θα μεταφερθούν και επικίνδυνα για το περιβάλλον και την υγεία υλικά;

Η Δημοτική Αρχή θα μπορούσε να φιλοξενήσει τα μπάζα στο χώρο του ΧΥΤΑ στην Παλοστή. Κάτι τέτοιο απαιτούσε τρόπο και όχι κόπο, αν στο διάστημα από τον Μάη μέχρι και τον Σεπτέμβρη του 2016, που δεν εκτελούντο εργασίες στην πλατεία, φρόντιζε να εκδοθούν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις για εναπόθεση των μπάζων στο ΧΥΤΑ, με αλλαγή των περιβαλλοντικών του όρων.

Θα μπορούσε επίσης, όλο το παραπάνω διάστημα, να ψάχνει για κατάλληλο χώρο στην ευρύτερη περιοχή του Αργοστολιού (πχ παλιά λατομεία), εφαρμόζοντας έτσι την γνωστή στη διαχείριση των οικοδομικών αποβλήτων αρχή 'της εγγύτητας'.

Δυστυχώς, αυτή η Δημοτική Αρχή προτρέχει χωρίς να προβλέπει. Αποφασίζει χωρίς να προετοιμάζεται. Κομπορρημονεί χωρίς να σκέφτεται.

Με τις μέχρι σήμερα ενέργειές της το μόνο που έχει καταφέρει είναι να έχει -δίκαια- προεισπράξει από τους Παλικισιάνους το βραβείο της ανοιχτής παλάμης.

Επειδή, λοιπόν, το παραμύθι με τους 'Τρείς Μάγους με τα Μπάζα' περιέχει και κακό δράκο (όχι μόνο έναν) προτείνουμε στην Δημοτική Αρχή, την ύστατη έστω στιγμή, να επανεξετάσει με ρεαλισμό το ζήτημα, σεβόμενη τόσο τη νοημοσύνη όσο και την αξιοπρέπεια ολόκληρης της Παλικής και να στραφεί σε άλλες λύσεις:

Στον χώρο γύρω από τον ΧΥΤΑ υπάρχουν χωράφια που έναντι ευτελούς ποσού μπορεί να νοικιάσει και να ρίξει εκεί τα μπάζα της πλατείας, χωρίς να χρειάζεται τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων του ΧΥΤΑ και χωρίς να απαιτείται χρονοβόρα αδειοδότηση.
Ολες τις άδειες που πρέπει να βγάλει για τον χώρο του σταδίου στον Αγ. Αντώνη, μπορεί να τις βγάλει τώρα, γρήγορα και εύκολα, σε ένα αγροτεμάχιο δίπλα στο ΧΥΤΑ.

Η παράταξή της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ, εδώ και δύο μήνες ζητά επίμονα την σύγκληση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου για τα θέματα που έχουν δημιουργηθεί από τα έργα ανάπλασης της πλατείας του Αργοστολιού.
Εισπράξαμε όμως, την άρνηση της Δημοτικής Αρχής, η οποία με αυτή την τακτική το μόνο που κατορθώνει είναι να ναρκοθετεί την οικονομία του νησιού.

Καλούμε την Δημοτική Αρχή να υιοθετήσει την πρότασή μας, προκειμένου και τα έργα στο Αργοστόλι να ξεκινήσουν και στη ζωή της Παλικής να μην υπάρξουν άλλα - περισσότερα από όσα ήδη έχει- προβλήματα.

Ίσως τότε το παραμύθι με τους Μάγους επιστρέψει στην αρχική του εκδοχή (αυτή με τα δώρα).

Ληξούρι, 21.12. 2016

Αραβαντινός Διονύσης

Δημοτικός Σύμβουλος ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ