«Δεν …υπάρχει!» - “Βολές” από την αντιπολίτευση για το Τεχνικό Πρόγραμμα 2017, που είναι… ίδιο με του 2016 – Εγκαταλελειμμένα απο έργα τα χωριά της Κεφαλονιάς (video)

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016 12:46

«Δεν …υπάρχει!» - “Βολές” από την αντιπολίτευση για το Τεχνικό Πρόγραμμα 2017, που είναι… ίδιο με του 2016 – Εγκαταλελειμμένα απο έργα τα χωριά της Κεφαλονιάς (video)

Το Τεχνικό Πρόγραμμα για το έτος 2017 απασχόλησε την χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μόνο που όπως επισημάνθηκε δεόντως από την αντιπολίτευση πρόκειται για ένα... ξαναζεσταμένο φαγητό και ότι είναι σχεδόν ίδιο που παρουσιάστηκε και για το 2016.

Τουτέστιν, δεν έχει  γίνει τίποτε απολύτως τον χρόνο που διανύουμε, ενώ εμφανίζεται και εγκαταλειμμένη η περιφέρεια και τα χωριά... 

Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής

Την εισήγηση και παρουσίαση του θέματος, έκανε Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Σοφία Γαρμπή, κοστολογώντας το πρόγραμμα με ένα ποσό πάνω από τα 8 εκατομμύρια ευρώ, με την χρηματοδότησή του να προέρχεται κυρίως από διάφορους πόρους, όπως τη ΣΑΤΑ, ΕΣΠΑ, τις ΑΠΕ και το ΠΔΕ. Όμως, όπως χαρακτηριστικά τόνισε «με την ΣΑΤΑ να είναι ακόμη πιο περιορισμένη σε σχέση απομείνει μόνο ένα ποσό γύρω στις 400.000 ευρώ, το οποίο θα αποδοθεί στις κοινότητες και τις δημοτικές ενότητες για τα έργα τους!».

Θεόφιλος: «Δεν ... υπάρχει το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017»

Στην τοποθέτησή του επί του θέματος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θεόφιλος Μιχαλάτος τόνισε: «Δεν κάναμε ερωτήσεις στο τεχνικό πρόγραμμα γιατί έξι χρόνια τώρα, ο Δήμος Κεφαλονιάς δεν έχει τεχνικό πρόγραμμα. Είναι λυπηρό, που δεν έχουμε κάτσει να κάνουμε ένα τοπικό σχέδιο ανάπτυξης και με τα λίγα χρήματα που έχουμε να σχεδιάζουμε.

Δεν έχει προγραμματιστεί και γίνει κάτι από εσάς, ώστε να βοηθηθούν οι περιοχές της Κεφαλονιάς. Δεν υπάρχει ένας σχεδιασμός για το τεχνικό πρόγραμμα. Ο πρώην δήμος Σάμης που συμβάλει τα μέγιστα στα οικονομικά του Δήμου, δεν έχει βοηθηθεί καθόλου. Υπάρχει κάποιο σχέδιο να βοηθηθεί η περιοχή; Υπάρχει κάποιο σχέδιο να βοηθηθεί η Λειβαθώς, η Παλική, το Αργοστόλι;

Ερχόμαστε χωρίς να έχουμε σχεδιάσει και ψηφίζουμε ένα πρόγραμμα χωρίς προγραμματισμό , έχετε αφήσει ανάγκες που έχουν τα χωριά και ούτε ξέρετε ποιές είναι οι ανάγκες που έχουν τα χωριά και τις ανάγκες που έχουν οι πρόεδροι για να λειτουργούσουν εκεί...

Πέρα από την περιοχή των Ομαλών όλη η υπόλοιπη Κεφαλονιά είναι αφημένη στην τύχη της. Θα έπρεπε να έχετε έρθει να συζητήσουμε να βάλουμε στο πρόγραμμα , έργα ανάπτυξης να τα υλοποιήσουμε. Πανηγυρίζει η Δημοτική Αρχή ότι χτίζει το νέο Ληξούρι και το νέο Αργοστόλι με μελέτες που βρήκε από πριν. Το τεχνικό πρόγραμμα δεν υπάρχει. Μόνο μία αλαζονεία υπάρχει και σπασμωδικά κινήσεις από την Δημοτική Αρχή» ήταν τα λόγια του

Παρακάτω, ολόκληρη η τοποθέτησή του

https://www.youtube.com/watch?v=mvy_H5iCnwI

Δημητράτος: «Το τεχνικό πρόγραμμα... σέρνεται»

Από την πλευρά του ο Μάκης Δημητράτος, επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπάστες Ξανά» δήλωσε: «Το μέλλον διαγράφεται ζοφερό γιατί έχουμε να διαχειριστούμε ελάχιστα χρήματα. Καλούμαστε να δουλέψουμε πάνω σε έργα παλαιοτέρων εποχών. Το τεχνικό πρόγραμμα που παρουσιάζετε σήμερα... σέρνεται. Θα το καταψηφίσουμε...».

Κουρούκλης: «Είναι χαρακτηριστική η γύμνια του προγράμματος από έργα»

Ο Γιάννης Κουρούκλης από την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισε: «Σχεδιασμός υπάρχει, όμως με βάση την υποχρηματοδότηση δεν έχει έργα που να καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, που να καλύπτουν Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, έργα αντιπλημμυρικά, και αντισεισμικής θωράκισης. Είναι χαρακτηριστική η γύμνια του προγράμματος για αυτά τα έργα. Μόλις 12.000 ευρώ είναι ο προσεισμικός έλεγχος των κτιρίων. Έχετε υπολογίσει μόλις 10.000 ευρώ για την αντικεραυνική προστασία των σχολικών μονάδων».

Ηλίας Παρίσης: «Το 80% του προγράμματος ίδιο με το περσινό»

Ο επικεφαλής των ΦΙΚΟ Ηλίας Παρίση υποστήριξε : «Το 80% ότι περιλαμβανόταν πέρσι στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου, περιλαμβάνεται και φέτος. Επομένως, δεν έχει γίνει καμία εισήγηση για νέα έργα».

O αντιδήμαρχος Πυλάρου Μάκης Αλυσανδράτος, έκανε μία παραδοχή, πως δεν έχουν δρομολογηθεί σημαντικά έργα στην Περιφέρεια της Κεφαλονιάς: «Η περιφέρεια του νησιού και η Βόρεια Κεφαλονιά δεν έχει δρομολογημένα σημαντικά έργα, αυτό όμως δεν οφείλεται σε παράλειψη της Δημοτικής Αρχής. Πρέπει να γίνουν μεγάλα έργα και σε αυτές τις περιοχές. Υπάρχει ανάγκη για μεγάλα έργα . Η Αγία Ευφημία πρέπει να αποκτήσει βιολογικό καθαρισμό. Πρέπει το δημοτικό συμβούλιο να δώσει προσοχή στην περιφέρεια της Κεφαλονιάς».

Αραβαντινός: «Ξαναζεσταμένο φαγητό το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017»

Ο Διονύσης Αραβαντινός από την δημοτική παράταξη «Ανεξάρτητη Ενωμένη Κεφαλονιά» έκανε λόγο για ... ξαναζεσταμένο φαγητό:

«Ήταν μία έμμεση ομολογία του κ. Αλυσανδράτου, ότι αυτή η Δημοτική αρχή δεν έχει κάνει τίποτα για την περιφέρεια. Από το 2011 μέχρι σήμερα η περιφέρεια βρίσκεται σε απόλυτη εγκατάλειψη, έχω στα χεριά μου και το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017 και το αντίστοιχο του 2016. Ουσιαστικά το πρόγραμμα του 2017 είναι το ίδιο ... φαγητό ξαναζεσταμένο. Προκαλώ να μου βρείτε τις διαφορές. Δεν θα μπορέσετε να βρείτε τις διαφορές, γιατί δεν υπάρχουν. Το τεχνικό πρόγραμμα του 2017 είναι η αποθέωση της επανάληψης. Να παραθέσετε τα δύο κείμενα και να τα συγκρίνετε. Ουσιαστικά αυτό που κάνετε είναι μία απλή επανάληψη. Το τεχνικό πρόγραμμα είναι μία κορυφαία διαδικασία και εκεί καταθέτεις την έμπνευσή σου για το μέλλον της Κεφαλονιάς. Αμφιβάλω κατά πόσο τις προτάσεις των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων τις υλοποιείται στο τεχνικό σας πρόγραμμα, ούτε ένα ποσοστό του 10% δεν υλοποιείτε από τις προτάσεις τους. Δεν καταφέρνετε να αλλάξετε ούτε τις λαμπτήρες φωτισμού...».

Παρακάτω ολόκληρη η τοποθέτησή του

https://www.youtube.com/watch?v=3ZKEnhdXYAw

Μινέτος: «Θέτω το ζήτημα ολοκλήρωσης των έργων»

Ο Διονύσης Μινέτος επίσης από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Ανεξάρτητη Ενωμένη Κεφαλονιά», τοποθετήθηκε ως εξής: «Ένα ζήτημα που θέτω είναι ο χρόνος ολοκλήρωσης των έργων, γιατί βλέπω έργα που είναι ενταγμένα εδώ και πολλά χρόνια στο τεχνικό πρόγραμμα και δεν υλοποιούνται. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει. Πρέπει να βάζουμε χρονοδιαγράμματα και να προσπαθούμε να τα τηρούμε. Το έργο του Γηροκομείου, που είναι σημαντικό κτιριακό έργο, έχει τραβήξει πολλά χρόνια.

Ένα άλλο ζήτημα είναι τα ανταποδοτικά χρήματα των ΑΠΕ που πρέπει να δίνονται στις τοπικές κοινότητες. Δεν πρέπει να είναι δικαιολογία να μην δίνουμε τα χρήματα, επειδή δεν ξέρουμε τα όρια των κοινοτήτων. Επίσης υπάρχουν ζητήματα με την Αγία Ευφημία, όπως τα αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να γίνουν εκεί. Και το ζήτημα της πλατείας των Βλαχάτων. Έκανε ένα αίτημα ο δήμος κατόπιν εισηγήσεως του προέδρου. Χάσαμε τις 90.000 ευρώ το 2014 και το έργο απεντάχθηκε γιατί δεν στείλατε το 2014 τα έγγραφα στο ΥΠΕΚΑ. Γιατί δεν το βάλατε φέτος στο τεχνικό πρόγραμμα έστω και με κόστος ένα ευρώ».

Στην δευτερολογία του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος τόνισε: «Όταν πανηγυρίζετε και λέτε ότι εμείς πετύχαμε πράγματα, να ξέρετε ότι κάθε εποχή είναι διαφορετική. Η μισθοδοσία πριν 10 χρόνια ήταν εντελώς διαφορετική και αυξημένη. Ναι μεν έπαιρναν περισσότερα χρήματα οι δήμοι από την ΣΑΤΑ, άλλα είχαν και περισσότερα έξοδα. Εμείς στηρίζουμε τα χρήματα να πηγαίνουν στις τοπικές κοινωνίες. Έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα στην Κεφαλονιά με τις λάμπες.

Έχουν μεγάλο πρόβλημα όλα τα χωριά και πρέπει να το δείτε. Μόνο έτσι θα νικήσουμε την καθημερινότητα».

Το Τεχνικό Πρόγραμμα πέρασε κατά πλειοψηφία. Καταψήφισε η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης του Θεόφιλου Μιχαλάτου, οι παρατάξη του Μάκη Δημητράτου και η Λαϊκή Συσπείρωση, ενώ η παράταξη των ΦΙΚΟ του Ηλία Παρίση, ψήφισε από το τεχνικό πρόγραμμα ο,τι έχει σχέση με την βίλα Αντύπα και στα υπόλοιπα ψήφισε λευκό.

DSC 0253DSC 0254DSC 0255DSC 0256DSC 0257DSC 0258DSC 0260DSC 0261DSC 0263DSC 0264




00 inkefalonia general ad 300X250