Σύσκεψη του Περιφερειάρχη με όλα τα σωματεία των Ιονίων Καναδά

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016 08:31

Σύσκεψη του Περιφερειάρχη με όλα τα σωματεία των Ιονίων Καναδά

 

Επίσκεψη στην Ελληνική Κοινότητα μείζονος Μόντρεαλ & στο γκαλά της Επιτροπής συμπαράστασης ελληνικών Παιδικών Ιδρυμάτων “Magic Mission».

Τις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεοδωρος Γαλιατσάτος, το πρωί της Κυριακής 13/11 προσκεκλημένος του Προέδρου κ. Νικόλα Παγώνη, ο οποίος ξενάγησε στους χώρους τον κ. Γαλιατσάτο και τον ενημέρωσε για τις δράσεις της Κοινότητας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός της εθελοντικής εργασίας που επιτελεί η Κοινότητα προς όφελος των Ελλήνων της διασποράς αλλά και όσων έχουν ανάγκη, με λειτουργία εκκλησίας, ελληνόφωνων σχολείων, διαμερισμάτων φιλοξενίας, επιτροπών δράσης υπέρ των παιδιών στην Ελλάδα καθώς και εκδόσεων.

Ο Περιφερειάρχης υπέγραψε στο βιβλίο της Ελληνικής Κοινότητας και είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον κ. Παγώνη τις πιθανότητες συνεργασίας προκειμένου να χρηματοδοτηθούν δράσεις στα Ιόνια νησιά, με συνεισφορά της ομογένειας του Καναδά.

 

Στο γκαλά του Magic Mission για τα παιδιά της Ελλάδας

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος συμμετείχε σε γκαλά που διοργάνωσε η Επιτροπή Συμπαράστασης Παιδικών Ιδρυμάτων της Ελλάδας «MagicMission». Η Επιτροπήξ λειτουργεί από την Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ και στο παρελθόν έχει προσφέρει 14.000 ευρώ για τα σχολεία της Κεφαλονιάς που είχαν πληγεί από τους σεισμούς. Στο γκαλά που διεξήχθη στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Κοινοτικού Κέντρου ο κ. Γαλιατσάτος κλήθηκε να απευθύνει χαιρετισμό, μαζί με τον πρ. Πρέσβη του Καναδά στην Ελλάδα RobertPeck, τον Πρόξενο της Ελλάδας στο Μόντρεαλ Νικόλαο Σιγάλα, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μοντρεαλ Νικόλα Παγώνη και την πρόεδρο της Επιτροπής Βρισιήδα Μαύρου.

Ο κ. Γαλιατσάτος ευχαρίστησε την ομογένεια για τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους, τονίζοντας την ανάγκη που υπάρχει για συνεχή και αδιάλειπτη δράση όλων υπέρ των αδυνάτων κοινωνικών στρωμάτων και των συναθρώπων μας που έχουν πληγεί από την κρίση.

Σύσκεψη με τους συλλόγους των ομογενών από τα Ιόνια Νησιά

Το «Κεφαλονίτικο Σπίτι» του Μόντρεαλ κατακλύστηκε από ομογενείς από όλα τα Ιόνια Νησιά, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των επτανησιακών συλλόγων και συναντήθηκαν με τον Περιφερειάρχη, το βράδυ της Κυριακής 13/11, θέτοντας τα ζητήματα που τους απασχολούν. Αρχικά ο κ. Γαλιατσάτος ενημέρωσε για το ζήτημα της ψήφου των ομογενών παραδίδοντας, σε εφαρμογή απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, την απόφαση του Σώματος υπέρ της ψήφου της ομογένειας.

Τη συζήτηση απασχόλησαν θέματα από όλα τα Ιόνια Νησιά με κυρίαρχα τα προβλήματα της υγείας και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν τα Νοσοκομεία (κυρίως της Κέρκυρας) και την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων περιοχών στην Κεφαλονιά. «Είναι ανεπίτρεπτο τρία χρόνια μετά τους σεισμούς να μην έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές. Αυτό οφείλεται στην επιλογή, τότε, της Πολιτείας να εκτελέσει το Υπουργείο τα έργα, γεγονός που δημιούργησε καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Αντίθετα η αποκατάσταση των ζημιών που έγιναν στη Λευκάδα και τη Βόρεια Κεφαλονιά από τους σεισμούς το 2015, προχωρά με ταχύτερους ρυθμούς γιατί τα ανέλαβε η Περιφέρεια και οι τοπικές υπηρεσίες» ενημέρωσε ο κ. Γαλιατσάτος. Ενημέρωση επίσης έγινε για τα έργα ανάπλασης της Παλικής με σκοπό την γρήγορη αναδιάταξη της περιοχής καθώς και για το Γηροκομείο Κεφαλονιάς, για το οποίο η ΠΙΝ εξασφάλισε την χρηματοδότηση για την ολοκλήρωσή του, το επανέταξε στο ΕΣΠΑ και απομένει η ολοκλήρωση του έργου από το Δήμο Κεφαλονιάς.

Επίσης τη συζήτηση απασχόλησαν ζητήματα οδοποιίας, αναπλάσεων περιοχών, λειτουργίας της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας, της δημιουργίας παιδικών χαρών στα νησιά και για την αξιοποίηση των δημοσίων κτιρίων προκειμένου να γίνει εξοικονόμηση χρημάτων.     

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με μια έκπληξη που επεφύλαξαν οι ομογενείς του Καναδά στον Περιφερειάρχη: ένα μουσικό πρόγραμμα από τη Χορωδία του Συλλόγου Ζακυνθίων Καναδά καθώς και ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων. Ο Περιφερειάρχης συγκινημένος από την υποδοχή, τη φιλοξενία και τη θερμή αντιμετώπιση, ευχαρίστησε τους ομογενείς και δεσμεύτηκε για συνέχιση της αμφίδρομης επικοινωνίας.

PB130377PB130403PB130410PB130422PB140427PB140437PB140460