Δημοτικό Ταμείο με φορείς και εμπόρους

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012 09:46

Δημοτικό Ταμείο με φορείς και εμπόρους

Η συνέχεια της 5ης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου που είχε διακοπεί την περασμένη Τετάρτη ήταν ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και έβγαλε αρκετά θέματα.

Το θέμα που κυριάρχησε ήταν ο ορισμός μελών Διοικητικού Συμβουλίου Διαδημοτικού ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Δημοτικό Ταμείο Κεφαλληνίας – Ιθάκης» .

Αν και έγινε προσπάθεια από τους Σάββα Σαββαόγλου και Βασίλη Ρουχωτά να μην συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο το Επιμελητήριο Κεφαλονιάς και Ιθάκης, τελικά τα δεδομένα άλλαξαν άρδην όταν τοποθετήθηκε ο Μάρκος Κοτσιλίνης. «Προτείνω να μην συμμετέχουν φορείς, αλλά αποκλειστικά δημοτικοί σύμβουλοι» ήταν οι τοποθέτηση του κ. Σαββαόγλου, τελικά με 24 ψήφους υπέρ πέρασε η βασική εισήγηση που θέλει και φορείς και εμπόρους να συμμετέχουν στο συμβούλιο.

 2205554

Άλλωστε καταλυτική σημασία στην απόφαση έπαιξε και η θέση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Μάρκου Κοτσιλίνη, ο οποίος τόνισε πως: «Εμείς δεχόμαστε τους φορείς και το Επιμελητήριο στο συμβούλιο» και ψήφισε μαζί με τους υπόλοιπους συμβούλους της παράταξής του την εισήγηση.

Υπέρ της συμμετοχής του Επιμελητηρίου στο Δημοτικό Ταμείο ήταν και ο πρόεδρός του κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος τονίζοντας ότι: «είναι επιβεβλημένη η παρουσία του Επιμελητηρίου στο Ταμείο».

Σύντομα θα γίνει Κοινωνικό Παντοπωλείο

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που πέρασε ήταν και η παραχώρηση χρήσης Δημοτικού καταστήματος της νέας Δημοτικής Αγοράς στον ΟΚΑΠ για την λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Επεισοδιακό ξεκίνημα

Στο ξεκίνημά της δε, υπήρχαν αρκετές εντάσεις μεταξύ των συμβούλων. Συζητήθηκε το θέμα του δέντρου που κόπηκε στις Απανόστρατες και το έφερε στο συμβούλιο σε θέμα εκτός ημερησίας ο Λούκας Νιφοράτος.

 2205534

Στην αρχική του τοποθέτηση ο αντιδήμαρχος και υπεύθυνος καθαριότητας του δήμου κ. Σπύρος Ματιάτος υποστήριξε πως : «Ξεκινήσαμε τη διαδικασία κοπής υστέρα από αίτηση δημοτών ότι το συγκεκριμένο δέντρο ενοχλεί. Τη συγκεκριμένη είχα έρθει σε επαφή με τη ΔΕΗ και μου είπε ότι όντως αυτό το δέντρο μας ενοχλεί γιατί δημιουργεί πρόβλημα στα καλώδια και πρέπει να κοπεί».

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ Μάρκος Κοτσιλίνης δήλωσε απευθυνόμενος στον Σπύρο Ματιάτο «Έχεις πετσοκόψει όλα τις πλατείες του Αργοστολίου. Δεν έπρεπε να κοπεί αυτό το δέντρο. Δεν είχε κανένα λόγο να κοπεί το δέντρο. Μου το είπε και ο διοικητής της ΔΕΗ κ. Λούζης. Ζητήθηκε από το Δήμο η συνδρομή της ΔΕΗ για να κοπεί αυτό το δέντρο».

Από την πλευρά του ο Σπύρος Σαμούρης υποστήριξε πως : « Η ΔΕΗ δεν μπορεί να στήνει όπου θέλει στύλους. Ήταν λάθος αυτή η κίνηση κοπής του δέντρου. Ο Ματιάτος έχει δώσει θετικά δείγματα στην καθαριότητα κα παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Διονύσης Αραβαντινός: «Πρέπει σε τέτοια ζητήματα να αντιμετωπίζονται με περισσότερη περίσκεψη».

 2205542

Καταλήγοντας ο κ. Ματιάτος ξαναπήρε το λόγο και τόνισε: «Δεν είχαμε πρόθεση να κόψουμε το δέντρο. Εξ’ αυτού του γεγονότος και δέντρο θα φυτευτεί και δεν θα γίνει εκεί υποσταθμός της ΔΕΗ. Φυσικά το να είναι τα δέντρα μέσα στις πόλεις 20 και 25 μέτρα ύψος είναι επικίνδυνα ειδικά οι καναδέζικες λεύκες. Με την πρώτη κακοκαιρία ξεριζώνονται»

Την τελευταία επί του θέματος την είπε ο κ. Κοτσιλίνης τονίζοντας «Τουλάχιστον δεν θα πρέπει να ξανακοπεί δέντρο αν δεν περάσει από το δημοτικό συμβούλιο».

 2205544

Εν συνεχεία ο αντιδήμαρχος Σάββας Σαββαόγλου, αναφέρθηκε στο θέμα που εν τη απουσία του είχε θιγεί στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο από τη Λαϊκή Συσπείρωση που είχε κάνει λόγω για βιομηχανία εναντίον του δήμου: «Την οργή που είχα διαδέχτηκε η θλίψη. Ποτέ δεν έχω θίξει κανέναν συνάδελφό μου σε όλη αυτή τη διαδρομή. Θα περίμενα λοιπόν να με σέβονται. Το παράπονό μου είναι ότι αφενός τέθηκε θέμα, αφετέρου τέθηκε θέμα χωρίς να έχω ερωτηθεί. Οποιοδήποτε και αν ήταν το θέμα είχα την απαίτηση να ρωτήσει την άποψή μου γι αυτό. Όλοι μέσα εδώ δεν ερχόμαστε ούτε για να το παίζουμε υπουργοί ούτε γιατί είναι γλυκιά η εξουσία. Για μένα η εμπειρία από την εξουσία ήταν ένα αγγούρι τεραστίων διαστάσεων. Εδώ ερχόμαστε για να πάνε πέντε πράγματα μπροστά.

Πως έχει το συγκεκριμένο ζήτημα . Υπήρχαν κάποιοι άνθρωποι που δούλεψαν για το δήμο της Κεφαλονιάς και για κάποιος λόγους έμειναν απλήρωτοι. Αυτοί οι άνθρωποι αναζητούσαν μία βοήθεια για να πάρουν τα λεφτά τους. Προσπάθησα να τους βρω μια λύση και κάλεσα συνεργάτιδά μου να τους βοηθήσει να πληρωθούν. Παρακάλεσα τη συνάδελφο να ασχοληθεί χωρίς αμοιβή και αναλαμβάνοντας να καλύψω εγώ το κόστος των ανθρώπων γιατί απλά σκέφτηκα ανθρώπινα. Αν αυτό θεωρείται ότι υποκρύπτει κάποιο όφελος, είτε υλικό, είτε πολιτικό τι να πω. Θα είναι πιο προσεκτικός την άλλη φορά. Θα το σκεφτώ να βοηθήσω ξανά».

 2205546

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης που είχε φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο κ. Νίκος Γκισγκίνης δήλωσε: «Εμείς βάλαμε στο προηγούμενο συμβούλιο ένα πολιτικό θέμα. Αυτοί οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να πληρωθούν . Παρήγαγαν ένα έργο και έπρεπε να έχουν πληρωθεί. Μακάρι οι εργαζόμενοι του δήμου να ήταν δέντρα. Θα δείχναμε μεγαλύτερη ευαισθησία στο θέμα. Η ουσία είναι πως έχουμε θέσει επανειλημμένα το ζήτημα των ελλείψεων προσωπικού. Έχετε αναδείξει το θέμα των απευθείας αναθέσεων σε βιομηχανία. Δεν προλαβαίνεις να δεις τις απευθείας αναθέσεις».

Κάπου εκεί ο κ. Ανουσάκης επεσήμανε στον κ. Γκισγκίνη πως είναι εκτός θέματος προκλήθηκε ένταση που οδήγησε στη διακοπή του δημοτικού συμβουλίου

Μόλις ηρέμησαν τα πράγματα ο Νίκος Γκισγκίνης υποστήριξε : «Το θέμα δεν είναι του κ. Σαββαόγλου, είναι συνολικά της δημοτικής αρχής. Εμάς ο κόσμος μας έβγαλε στο δημοτικό συμβούλιο για να ελέγχουμε.

Ο κ. Μάρκος Κοτσιλίνης αφού προσπάθησε να εξηγήσει τι φταίει στο δ.σ. και υπάρχουν εντάσεις : «41 Έλληνες έχει αποδειχθεί ότι πολύ δύσκολα μπορούν να κάτσουν να κουβεντιάσουν. Πλέον δεν είμαστε ούτε 11, ούτε 23, σε κάθε δημοτικό συμβούλιο. Υπάρχουν και άνθρωποι από άλλες περιοχές» αναφέρθηκε και στο θέμα των απευθείας αναθέσεων : «Ήταν μία κακή επιλογή της δημοτικής αρχής για τις ανάγκες του καλοκαιριού. Δεν έχω σκιά υποψίας για λαμογιές ή χρηματισμούς για τον κ. Σαββαόγλου. Αλλά εγώ δεν θα το έκανα. Επί της ουσίας, υπάρχει θέμα και εκεί την ευθύνη την έχει ο δήμαρχος. Υπήρχαν πέρσι δυσκολίες με την καθαριότητα. Ξέραμε όλοι ότι έγιναν υπερβάσεις. Έψαχνε η δημοτική αρχή τρόπους για να μην κλείσουν τα σπήλαια. Ξέραμε τι συμβαίνει αλλά δεν αντιδράσαμε. Βάφτισε η δημοτική αρχή τους εργάτες σε εργολάβους και τους έκανε απευθείας αναθέσεις. Αυτό ήταν το λάθος. Αυτή η κακή επιλογή για να διορθωθεί δημιούργησε άλλα πράγματα. Η δημοτική αρχή και κυρίως οι υπεύθυνοι έκαναν διάφορά πράγματα. Δεν βλέπω όμως πρόθεση από τη μεριά του κ. Σαββαόγλου να ευνοηθεί.

 2205538

Ο Δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Παρίσης δήλωσε επί του θέματος: « Πράγματι ακροβατήσαμε το 2011. Το να ερχόμαστε στο δ.σ. και να κάνουμε τους τιμητές δεν είναι σωστό. Κάναμε δύο διαγωνισμούς για τις προμήθειες. Σήμερα το να καθόμαστε και να διαμαρτυρόμαστε δεν βοηθάει. Η δημοτική αρχή δεν έχει να κρύψει τίποτα. Τα λάθη που έγιναν το 2011 δεν θα γίνουν το 2012».

Ο Βασίλης Ρουχωτάς πήρε τον λόγο και είπε τα εξής : «Όλοι δεχόμαστε ότι ο κ. Σαββαόγογλου είναι έντιμος και αξιοπρεπής. Το παραδέχθηκε και η Λαϊκή Συσπείρωση. Άρα προτάσσετε αυτόν για να κρύψετε τα δικά σας σφάλματα. Μην προσπαθείτε να αποκρύψετε αυτό που είπε η Λαϊκή Συσπείρωση ότι οι απευθείας αναθέσεις είναι κατά κόρον και συστηματικές. Ο στόχος της Λαϊκής Συσπείρωση ήταν να αναδείξει το θέμα των απευθείας αναθέσεων και όχι για να χτυπήσει τον κύριο Σαββαόγλου. Το θέμα των απευθείας αναθέσεων είναι σοβαρό».

Τελευταίος που μίλησε ήταν ο Σάββας Σαββαόγλου, ο οποίος αφού ευχαρίστησε όσους είπαν καλές κουβέντες για αυτόν δήλωσε. «Εγώ είπα και αναφέρθηκα στο καθαρά προσωπικό ζήτημα. Εγώ δεν έχω καλυφθεί με τα όσα ειπώθηκαν. Όταν αναφέρεστε σε μένα να το κάνετε με μεγαλύτερη προσοχή».