Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την επικείμενη απαλλοτρίωση απο το ΤΑΙΠΕΔ για την επέκταση του αεροδρομίου – Οι τοποθετήσεις και το ψήφισμα ...

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2016 17:32

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την επικείμενη απαλλοτρίωση απο το ΤΑΙΠΕΔ για την επέκταση του αεροδρομίου – Οι τοποθετήσεις και το ψήφισμα ...

Ολοκληρώθηκε έπειτα από σχεδόν από πέντε ώρες, η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με την επικείμενη απαλλοτρίωση του ΤΑΙΠΕΔ για την επέκταση του αεροδρομίου Κεφαλονιάς.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής

Η συνεδρίαση έγινε παρουσία αρκετών κατοίκων της περιοχής, αλλά και του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θόδωρου Γαλιατσάτου.

DSC 0015DSC 0016

DSC 0015

Στην αρχική του δήλωση ο αναπληρωτής δήμαρχος Διονύσης Λυκούδης τόνισε πως «Το αεροδρόμιο πρέπει να εξελιχθεί, χωρίς να πλήξει περιουσίες. Βρισκόμαστε όμως μπροστά σε ένα θολό τοπίο».

Περιφερειάρχης: «Η εναντίωση πρέπει να είναι πλήρης για να έχουμε αποτελέσματα»

Ακολούθησε η βασική τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Θόδωρου Γαλιατσάτου, ο οποίος επεσήμανε τα εξής :

«Πρέπει επιτέλους η ΥΠΑ και τα αρμόδια υπουργεία να σταματήσουν να παίζουν το “κρυφτούλι” και να γνωρίζουν οι τοπικοί φορείς τι πρόκειται να γίνει με το αεροδρόμιο, ώστε να μπορούν να γνωμοδοτήσουν.

DSC 0024

Επιχειρείται να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις από το ΤΑΙΠΕΔ, όμως δεν είμαστε εμείς που τα λέμε αυτά με την απαλλοτρίωση. Τα λένε οι μελέτες που έχουν κατατεθεί. Επίσης ήταν απαράδεκτο το ύφος της ανακοίνωσης απέναντι στον περιφερειάρχη, ωστόσο αυτά δεν μας ξενίζουν. Άλλωστε είναι αυτοί που προσπαθούν να ξεπουλήσουν την δημόσια περιουσία, την στιγμή που εμείς προσπαθούμε να την υπερασπιστούμε, μαζί και με την ιδιωτική. Αυτό που γίνεται είναι απαξίωση της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών φορέων. Η εκτίμηση μας είναι πως αυτή η στάση του ΤΑΙΠΕΔ, είναι μία υποχώρηση, αλλά στην πραγματικότητα είναι μία τακτική υποχώρηση. Οι απαλλοτριώσεις όποτε και να γίνουν βαρύνουν το ελληνικό κράτος. Η Fraport μπορεί σε οποιοδήποτε μελλοντικό χρόνο να υποβάλει αίτημα για την επέκταση του αεροδρομίου. Μπορεί δηλαδή να ζητήσει οποιαδήποτε στιγμή την επέκταση του αεροδρομίου. Η απόφασή μας ως κοινωνία πρέπει να είναι πολύ δυνατή. Και πρέπει να ξαναγραφτεί η μελέτη και πρέπει να απαλειφθεί το σχέδιο απαλλοτρίωσης. Αν αυτό δεν γίνει είμαστε ανά πάσα στιγμή εκτεθειμένοι. Ζητάμε από το Υπουργείο να εκκινήσει την νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Έχουμε μέχρι τώρα πετύχει μία νίκη ,χρειάζεται όμως να μην επαναπαυθούμε και να κινηθούμε στην κατεύθυνση της απαίτησης των συγκεκριμένων όρων. Η εναντίωση πρέπει να είναι πλήρης για να έχουμε αποτελέσματα. Είναι θέμα των περιουσιών των συμπολιτών μας, που είναι το “αίμα” τους».

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις από τον τέως αντιπεριφερειάρχη και νυν περιφερειακό σύμβουλο κ. Σωτήρη Κουρή: «Η παρουσία μου εδώ είναι για να συμπαρασταθώ στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία πρέπει να είναι σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν είμαστε αντίθετοι στον εκσυγχρονισμό , είμαστε αντίθετοι σε ότι διαλύει τους κοινωνικούς μας ιστούς, όπως είναι οι μεγάλες πολυεθνικές. Πρέπει να πάμε στην ίδια την Κυβέρνηση».

Σπύρος Γαλιατσάτος αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού : «Δεν θα λέγαμε όχι στην ανάπτυξη, αν γινόντουσαν στον υπάρχων χώρο του αεροδρομίου, όχι όμως σε μία ξεχωριστή έκταση 316 στρεμμάτων».

Σουζάνα Πεφανη Περιφερειακή Σύμβουλος: « Εκφράζω την συμπαράστασή μου στους κατοίκους που έχουν πρόβλημα. Να σταματήσουμε αυτήν την λαίλαπα στις περιουσίες αυτών των ανθρώπων».

DSC 0035

Ακολούθως τον λόγο πήραν κάτοικοι της περιοχής, που κινδυνέουν να δουν τις περιουσίες τους να απαλλοτριώνονται:
Ο κ. Χριστοφοράτος τόνισε τα εξής : «Πρέπει να πιαστούμε χέρι χέρι και να αντιμετωπίσουμε τον κοινό εχθρό. Δεχόμαστε ένα πειρατικό χτύπημα. Ωστόσο θα πρέπει να οχυρωθούμε και να είμαστε έτοιμοι για το τελικό χτύπημα. Αν δεν είμαστε μονιασμένοι δεν θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε. Πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες όλοι μαζί ομόφωνα να λάβετε μαζί μία απόφαση. Όμως θέλω να φτάσουμε μέχρι τέλος . Μας έχουν κοιμίσει, πρέπει να οργανώσουμε τον αγώνα μας ».

Θεόφιλος: «Πρέπει επιτέλους να μην μας πιάνουν στο ύπνο»

Τις τοποθετήσεις των επικεφαλείς των παρατάξεων ξεκίνησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: « Είναι απαράδεκτο το ύφος της επιστολής του ΤΑΙΠΕΔ και δεν επιτρέπετε να προσβάλει έτσι τον Περιφερειάρχη. Όμως για άλλη μία φορά ερχόμαστε πίσω από τις εξελίξεις και ο Δήμος έναν μήνα δεν είχε πάρει είδηση. Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν συμπολίτες μας που είναι όμηροι των εξελίξεων. Τασσόμαστε ως δημοτική παράταξη κοντά τους. Εμείς επιμένουμε ότι θέλουμε να γίνουν πράγματα στο αεροδρόμιο γιατί η κατάσταση που επικρατεί εκεί είναι απαράδεκτη.

DSC 0039

Έπρεπε όμως να είχαμε ένα σχέδιο και όταν υποδεχθήκαμε την Fraport να τους λέγαμε να γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν. Είμαστε αλληλέγγυοι στους κάτοικους και λέμε όχι στην απαλλοτρίωση. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει συντονισμός όλων μας. Θα έπρεπε να μην προσπαθούμε να παίξουμε πολιτικά παιχνίδια και θα έπρεπε ο δήμος να είχε καλύτερη επικοινωνία και με την βουλευτή για το πότε θα μπορούσε να είναι στο συμβούλιο. Πρέπει επιτέλους να μην μας πιάνουν στον ύπνο».

Ο Βασίλης Ρουχωτάς επικεφαλής από την «Ενωμένη Τετράπολη» δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είμαστε ψυχικά και σωματικά παρόντες και δίπλα σας σε κάθε αγώνα. Η άρνηση από μόνη της όμως δεν φέρνει αποτέλεσμα».

Ο Μάκης Δημητράτος από τους «Ριζοσπάστες Ξανά» δήλωσε: «Αυτά είναι τα αποτελέσματα εφαρμογής τριών μνημονίων στον τόπο μας. Το δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να ξεφύγει από τον κυβερνητικό».

Ο Νίκος Γκισγκίνης επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης επεσήμανε : «Δεν μπορούν σήμερα να ρίχνουν δάκρια και να λένε ότι δεν γνώριζαν. Δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν είναι ένα πολιτικό θέμα. Εμείς δεν θέλουμε να κοιμίσουμε τον κόσμο και λέμε ότι διαφωνούμε με τις ιδιωτικοποιήσεις. Το θέμα είναι πολιτικό , δεν είναι μόνο τα σπίτια».


Ηλίας Παρίσης επικεφαλής ΦΙΚΟ: “ Δυστυχώς δεν υπάρχει αναστροφή σε αυτόν το δρόμο ο,τι και να κάνουμε εμείς. Στηρίζουμε τους κατοίκους».
Ακολούθησαν τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων ξεχωρίσαμε μεταξύ άλλων τις εξής:

Αραβαντινός: «Μπροστάρης στα ψηφίσματα, ουραγός στις πράξεις η Δημοτική Αρχή»

Διονύσης Αραβαντινός παράταξη «Ανεξάρτητη Ενωμένη Κεφαλονιά : « Η Δημοτική αρχή στα ψηφίσματα ήταν πάντα μπροστάρης, στις πράξεις όμως είναι ουραγός. Ο κίνδυνος είναι μπροστά μας. Δεν θέλω να γίνει καμία απαλλοτρίωση, εφόσον σβήνει τον κοινωνικό ιστό, διαλύει περιουσίες και κλείνει επιχειρήσεις».

Ο πρώην πρόεδρος του Λιμενικού Γιώργος Τζωρτζάτος , πήρε τον λόγο και έκανε σφοδρή επίθεση τον Περιφερειάρχη Ιονίων Θόδωρο Γαλιατσάτο λέγοντας του «να μιλήσει για την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο εκπροσωπούσε στην Κεφαλονιά». Ο κ. Γαλιατσάτος δεν άφησε ασχολίαστη και έβαλε στην θέση του τον κ. Τζωρτζάτο, λέγοντας πως «Βρίσκομαι στο Δημοτικό Συμβούλιο, ως Περιφερειάρχης για να υπερασπιστώ τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων που θίγονται από την απαλλοτρίωση».

DSC 0055

Ο Σπύρος Σαμούρης από την παράταξη «Ενωμένη Τετράπολη» δήλωσε: «Είμαστε αλληλέγγυοι με όποιον τρόπο επιλεγεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Πρέπει όμως να μην τρέφουμε αυταπάτες. Θα ψηφίσουμε το ψήφισμα και θα είμαστε αλληλέγγυοι σε όποια κινητοποίηση γίνει».

Γιάννης Κουρούκλης Λαϊκή Συσπείρωση: «Υπάρχει αυτή η απαλλοτρίωση στην τεχνική μελέτη, παρά τις διαψεύσεις του ΤΑΙΠΕΔ. Σε κάθε μικρή μεγάλη διεκδίκηση θα είμαστε μέσα».

DSC 0044

Ιδιαιτέρως εύστοχη ήταν η τοποθέτηση του Διονύση Μινέτου από την παράταξη «Ανεξάρτητη Ενωμένη Κεφαλονιά : «Επιτίθεστε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ κ. Λυκούδη, αλλά δεν μας είπατε τι θα κάνει η ΝΔ πάνω σε αυτό το ζήτημα των απαλλοτριώσεων. Το αεροδρόμιο μας είναι μια στρατηγική επιλογή για την οικονομία του νησιού. Όταν σχεδιάζονται αλλαγές κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξουν χαμένοι και κερδισμένοι. Θα έπρεπε όμως να έχει κοιτάξει το ζήτημα καλύτερα και θα έπρεπε να έχουμε μία πρόταση. Χωράνε τα έργα αυτά στην Κεφαλονιά, χωρίς να γίνει επέκταση του αεροδρομίου. Πρέπει να κινηθούμε σε αυτό το επίπεδο και να γίνει σε βάθος μία μελέτη».

Ανδρέας Ζαπάντης «Ενωμένη Τετράπολη» : Το μόνο που απομένει είναι η συνεργασία Δήμου με την Περιφέρεια, μήπως περιοριστεί το πρόβλημα που έχει προκύψει».

DSC 0045

Δημήτρης Μαντζουράτος ΚΚΕ : «δεν είναι ένα θέμα τοπικών διαστάσεων, είναι πανελληνίων διαστάσεων και βασίζεται στην γενικότερη κυβερνητική πολιτική. Εμείς έχουμε στρατηγική διαφωνία με αυτή την επιλογή. Πρόκειται για καραμπινάτο ζήτημα που αναδεικνύει το πόσο σκληρή και αμείλικτη μπορεί να γίνει η πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ»

Καταλήγοντας στην συζήτηση, ο αναπληρωτής Δήμαρχος Διονύσης Λυκούδης τόνισε πως η πρόταση της Δημοτικής Αρχής είναι να πάρει το ψήφισμα του Περιφερειακού συμβουλίου και να προστεθούν δύο με τρεις παραγράφους που θα λέει «Ναι στον εκσυγχρονισμό, όχι στις απαλλοτριώσεις».

Κάτοικοι: «Δεν θέλουμε ψηφίσματα θέλουμε σοβαρή, έγκαιρη και έμπρακτη στήριξη»

Σε αυτό το σημείο προέκυψε αντίδραση των κατοίκων που παρακολουθούσαν την συνεδρίαση, λέγοντας πως: «Δεν θέλουμε ψηφίσματα θέλουμε σοβαρή, έγκαιρη και έμπρακτη στήριξη».

DSC 0050

Υπήρξε ένταση και τα πράγματα ηρέμισαν όταν προτάθηκε να μπει στο ψήφισμα και το ότι αντιπροσωπεία κατοίκων θα συμμετάσχει στην αποστολή στην Αθήνα όπου θα υπάρχουν συναντήσεις με Κυβερνητικούς παράγοντες και υπουργούς.

Την δική της πρόταση κατέθεσε η Λαϊκή συσπείρωση προτείνοντας μεταξύ άλλων κινητοποιήσεις στο αεροδρόμιο το πρώτο 10ήμερο του Οκτώβρη.

Δική του πρόταση κατέθεσε ο Ηλίας Παρίσης από τους ΦΙΚΟ και ο Ανδρέας Ζαπάντης για την «Ενωμένη Τετράπολη». Η παράταξη Θεόφιλου Μιχαλάτου ψήφισε την πρόταση του κ. Ανδρέα Ζαπάντη. Το ψήφισμα πέρασε κατά πλειοψηφία.

Θα ακολουθήσουν άυριο βίντεο με τις αναλυτικές τοποθετήσεις των συμβούλων. 

DSC 0003DSC 0005DSC 0006DSC 0009DSC 0011DSC 0012DSC 0013DSC 0014DSC 0015DSC 0016DSC 0017DSC 0018DSC 0019DSC 0020DSC 0021DSC 0022DSC 0024DSC 0025DSC 0026DSC 0029DSC 0030DSC 0034DSC 0036DSC 0037DSC 0040DSC 0041DSC 0047DSC 0049DSC 0050DSC 0052DSC 0053


Δελτίο Τύπου του Δήμο σχετικά με το ψήφισμα για τις απαλλοτριώσεις.

Απόφαση Δ.Σ. για το θέμα των απαλλοτριώσεων πέριξ του αερολιμένα 

Μετά την ενημέρωση από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κ. Θεόδωρο Γαλιατσάτο, για το θέμα της επιχειρούμενης απαλλοτρίωσης στην περιοχή του αεροδρομίου Αργοστολίου, την συζήτηση και τις τοποθετήσεις των συμβούλων όλων των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Κεφαλλονιάς, καθώς και τις παρεμβάσεις πολιτών της θιγόμενης περιοχής, στο δημοτικό συμβούλιο της 28ης Σεπτεμβρίου 2016, αποφασίστηκε να υιοθετηθεί το ψήφισμα του έκτακτου Περιφερειακού Συμβουλίου της 26ης Σεπτεμβρίου 2016, με κάποιες απαραίτητες μετατροπές και προσθήκες. Η τελική απόφαση έτσι, διαμορφώθηκε ως εξής και ελήφθη κατά πλειοψηφία:

  1. Το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει την πλήρη και αδιαμφισβήτητη αντίθεσή του στην επιχειρούμενη απαλλοτρίωση των 316 στρεμμάτων στην περιοχή του αεροδρομίου Αργοστολίου. Η περιοχή αυτή είναι οικονομικά ενεργή με πλήθος κατοικιών, ενοικιαζομένων διαμερισμάτων, ενοικιαζομένων βιλών, μικρών ξενοδοχείων, καταστημάτων, επιχειρήσεων εστίασης και τουρισμού καθώς και δημοσίων υποδομών (δρόμος απαραίτητος για την κυκλοφοριακή ικανότητα της περιοχής). Η επιχειρούμενη απαλλοτρίωση θα προκαλέσει αρνητικό οικονομικό και κοινωνικό σοκ στην ευρύτερη περιοχή.
  2. Το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει την αντίθεσή του στη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης που ακολουθήθηκε και η οποία παραβιάζει σαφώς τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών της περιοχής προκειμένου να γνωρίζουν ποιος είναι ο σχεδιασμός, ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες του αεροδρομίου και ποιες οι εναλλακτικές λύσεις, με το μικρότερο περιβαλλοντικό και οικονομικο-κοινωνικό κόστος. Ο Δήμος Κεφαλλονιάς δεν είναι αντίθετος με τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου του νησιού μας, πλην όμως αυτός πρέπει να λάβει υπόψιν του τις σημερινές συνθήκες, την προστασία της περιουσίας των πολιτών και να γίνει με βάση τις πραγματικές ανάγκες του νησιού και όχι της εταιρίας για την εκμετάλλευση του αερολιμένα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μετά από μια μεγάλη και επίπονη διαβούλευση με τους θεσμούς της αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού και τους εκπροσώπους των πολιτών της περιοχής.
  3. Το Δημοτικό Συμβούλιο απαιτεί σε κάθε περίπτωση το σταμάτημα της διαδικασίας αυτής και την υποβολή νέας Μ.Π.Ε. που να περιλαμβάνει κάθε νέα δραστηριότητα και να επιτρέπει τη δημόσια διαβούλευση.
  4. Το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι διαπιστώνεται ότι μέσω της συμφωνίας που υπεγράφη με τηνFraportείναι υποχρεωμένο το Ελληνικό Δημόσιο να πληρώσει την όποια απαλλοτρίωση και εν συνεχεία να παραδώσει την έκταση αυτή στηFraport.Επιβεβαιώνεται έτσι και από την πλευρά αυτή, ότι η συμφωνία, σε ό, τι αφορά στο τμήμα των απαλλοτριώσεων, είναι εξαιρετικά βλαπτική για τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας και το Δημοτικό Συμβούλιο διακηρύσσει την αντίθεσή του σε αυτήν.
  5. Το Δημοτικό Συμβούλιο θα εξετάσει κάθε δυνατότητα νομικής προσβολής των ληφθησομένων αποφάσεων είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με τους θιγόμενους ιδιοκτήτες της περιοχής πέριξ του αερολιμένα Αργοστολίου.
  6. Η απόφαση αυτή του Δημοτικό Συμβούλιο θα παραδοθεί στους υπουργούς ΥΠΟΜΕΔΙ και Περιβάλλοντος, σε κοινή παράσταση του Δημάρχου Κεφαλλονιάς με τους επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων.