Παρουσιάστηκε το σχέδιο ανάπλασης της κεντρικής πλατείας Αργοστολίου – Το χρονοδιάγραμμα, οι κίνδυνοι και οι... ενστάσεις!

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2016 15:09

Παρουσιάστηκε το σχέδιο ανάπλασης της κεντρικής πλατείας Αργοστολίου – Το χρονοδιάγραμμα, οι κίνδυνοι και οι... ενστάσεις!

Το σχέδιο της ανάπλασης της Κεντρικής Πλατείας Αργοστολίου, παρουσίασε σήμερα το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου, ο αντιδήμαρχος της πόλης κ. Διονύσης Λυκούδης.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής

Ο κ. Λυκούδης, περιστοιχισμένος από τους μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Κεφαλονιάς, παρουσίασε το σχέδιο του έργου της ανάπλασης της πλατείας Βαλλιάνου, το οποίος όπως ο ίδιος δήλωσε «έχει ημερομηνία ολοκλήρωσης την 15η Ιουνίου του 2017».

Διονύσης Λυκούδης: "Στις 15 Ιουνίου παραδίδουμε το έργο"

«Την 1η Οκτωβρίου, θα βρίσκονται στο Αργοστόλι τα συνεργεία για να ξεκινήσουν τις εργασίες ανάπλασης, που θα φέρουν την πόλη σε τροχιά αλλαγής. Το Αργοστόλι θα γίνει μία πόλη που θα θυμίζει σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα» ήταν τα λόγια του και συνέχισε: «Οι εργολάβοι έχουν αναλάβει το έργο με “καθαρές” δημόσιες διαδικασίες και του χρόνου το καλοκαίρι στις 15 Ιουνίου θα παραδώσουμε το έργο στους πολίτες και τους επαγγελματίες του Αργοστολίου».

Ο κίνδυνος να βγει το έργο εκτός χρονοδιαγράμματος

Ο κ. Λυκούδης, τόνισε πως υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να βγάλουν το έργο εκτός χρονοδιαγράμματος. Όπως μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά την περίπτωση συμπολίτη μας επαγγελματία (πρόκειται για τον κ. Νίκο Βασιλάτο ιδιοκτήτη του Ξενοδοχείου “Ionian Plaza”, ο οποίος βρέθηκε στην συνέντευξη Τύπου και το όνομά του αναφέρθηκε σε αυτήν – γι’ αυτό και σας το γράφουμε), ο οποίος όπως τόνισε: «Έχει κάνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα την ακύρωση του έργου, διότι θεωρεί πως θίγονται τα συμφέροντα της επιχείρησής του, εξαιτίας του ποδηλατόδρομου που περνάει έξω από αυτήν. Ο κίνδυνος που υπάρχει αυτή την στιγμή είναι ότι μέχρι την εκδίκαση να γίνει αίτηση αναστολής των εργασιών. Ελπίζω ωστόσο ότι θα βρεθεί κάποια λύση και θα γίνει εμπόδιση των έργων. Θα είναι ένα τραγικό σενάριο, να γίνει προσωρινή διακοπή των εργασιών για 30 μέρες, η λεγόμενη και «προσωρινή διαταγή», διότι έτσι το έργο θα πάει πίσω και θα φτάσουμε μέσα στο κατακαλόκαιρο και δεν θα έχει ολοκληρωθεί με αποτέλεσμα η πλατεία να παραμένει κλειστή».

Ο κ. Λυκούδης, έδειξε στους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους τα είδη γρανίτη που θα τοποθετηθούν στην πλατεία, διαψεύδοντας παράλληλα – σε ερώτηση που του τέθηκε - επώνυμα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι είναι κακή η ποιότητά του.

«Θα γίνει με άσπρο γρανίτη το μεγαλύτερο μέρος της πλατείας και της οδού Παναγή Βαλλιάνου. Με μαύρο γρανίτη οι γραμμώσεις και οι πεζόδρομοι γύρω από την πλατεία. Με καφέ γρανίτη το πάνω μέρος της πλατείας» δήλωσε και συνέχισε τονίζοντας πως «Στο πάνω μέρος της πλατείας θαμεταφερθεί η πιάτσα των ΤΑΞΙ».

«Χωρίς περίπτερα και διαφημιστικές πινακίδες καταστημάτων η νέα πλατεία»

Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Αργοστολίου, η νέα πλατεία δεν θα έχει περίπτερα, ούτε και τις διαφημιστικές πινακίδες καταστημάτων που βρίσκονται περιμετρικά σε αυτήν», ενώ επεσήμανε πως «Η πλατεία θα κατέβει 80 πόντους βάθος και θα πως έχει προβλεφθεί σύστημα με σχάρες συλλογής ομβρίων υδάτων ανά δύο μέτρα περιμετρικά αυτής».

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως το άγαλμα του Παναγή Βαλλιάνου θα μείνει στην θέση του και δεν πρόκειται να μετακινηθεί σε άλλο σημείο.

Ενστάσεις για το ζήτημα της στάθμευσης  – Πρόβλημα που θα το βρούμε μπροστά μας;

Το ζήτημα των χώρων στάθμευσης είναι ένα βασικό θέμα για το οποίο - για να λέμε του στραβού το δίκιο - δεν δόθηκαν σαφείς απαντήσεις.

Από την στιγμή που τόσο περιμετρικά της πλατείας, όσο και στην οδό Παναγή Βαλλιάνου, που βρίσκονται τόσο το Δημαρχείο, όσο και η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς, και το κτήριο με τις υπηρεσίες του Δήμου με δεκάδες υπαλλήλους που τώρα σταθμεύουν τα οχήματά τους εκεί, το πρόβλημα του χώρου στάθμευσης που δημιουργείται θεωρούμε πως είναι μεγάλο.

Ο κ. Λυκούδης πάντως υποστήριξε πως: «Δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα, καθώς τα πάρκινγκ στην παραλιακή δίπλα στο λιμεναρχείο είναι άδεια, οπότε όποιος θέλει θα μπορεί να βάζει το αυτοκίνητή του εκεί».

Η αλήθεια είναι πως ήταν μία απάντηση του κ. Λυκούδη, που δεν μας κάλυψε και ελπίζουμε να μην φτάσουμε να έχουμε μία πολύ όμορφη πλατεία, και τους γύρω δρόμους διπλοτριπλοπαρκαρισμένους και να φτάσει να αποτελεί καθημερινό “εφιάλτη” για τον Κεφαλονίτη και τον επισκέπτη, το σημείο στάθμευσης στην πόλη.

Και όπως διαπιστώσαμε δεν έχει γίνει κάποια κυκλοφοριακή μελέτη, ώστε να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το μέγεθος του προβλήματος και που χρειάζεται να δημιουργηθούν νέοι χώροι στάθμευσης, παρά μόνο μία εκτίμηση του αντιδημάρχου, ότι θα καλυφθεί το πρόβλημα με τους χώρους δίπλα στο λιμαναρχείο.

Ας ελπίσουμε, ότι αυτό το κομμάτι του χώρου στάθμευσης, δεν θα αποτελέσει το «αγκάθι» στις συζητήσεις για την ανάπλαση της πλατείας Αργοστολίου.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Λυκούδης, ανακοίνωσε πως «Ολοκληρώθηκε το έργο που αφορούσε την αντικατάσταση του παλιού δικτύου ύδρευσης στο Αργοστόλι, ενώ βρισκόμαστε μπροστά στην υπογραφή από τον αρμόδιο Υπουργό για την δημιουργία του εργοστασίου αποσκλήρυνσης και επεξεργασίας του νερού».

Κλείνοντας ο κ. Λυκούδης την συνέντευξη Τύπου, είπε μία φράση που θα συζητηθεί: «Λένε πως κάθε τόπος έχει την πληγή του και η Ελλάδα τους Ελληνες. Εύχομαι να μην φτάσουμε στο σημείο να πούμε πως κάθε τόπος έχει την πληγή του και η Κεφαλονιά τους Κεφαλονίτες».

Παρακάτω εικόνες από τα σχέδια του έργου ανάπλασης της πλατείας Αργοστολίου και από την συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε:

DSC 0156DSC 0157DSC 0159DSC 0163DSC 0164DSC 0165DSC 0167DSC 0170DSC 0174


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250