«Ταφόπλακα» στους Δήμους βάζει η κυβέρνηση

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 02 Αυγούστου 2012 15:21

«Ταφόπλακα» στους Δήμους βάζει η κυβέρνηση

Νέες περικοπές στην τακτική επιχορήγηση των Δήμων απο φάσισε χθες το Υπουργείο Εσωτερικών με αποτέλεσμα να δημιουργείται ασφυξία στα τα μεία των Δήμων όλης της χώρας. Στα 96εκ. Ευρώ ανέρχεται η χρηματοδότηση για το μήνα Αύγουστο (σ.σ. το 70% τουΚΑΠ Ιουλίου) ενώ τον προηγούμενα μήνα το ποσό που μπήκε στους Δήμους ήταν 134εκ.ευρώ.


Συνεδριάζει έκτακτα το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αύριο 3/8 στις 11.00π.μ. προκειμένου να να συζητήσει τις νέες περικοπές στους ΚΑΠ που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν σε λουκέτο τους δήμους.

Με ανακοίνωσή της η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας μιλάει ακόμα και για "αναστολή της λειτουργίας των Δήμων" μετά και την περικοπή στις επιχορηγήσεις που αποφάσισε το Υπουργείο Εσωτερικών. Μεταξύ της συνέχισης της χρηματοδότησης και της άμεσης και πλήρης εξόφληση των προνοιακών επιδομάτων Μαΐου-Ιουνίου,το δίλημμα σύμφωνα με τον Υπουργό.


Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ


Με την απόφαση της Κυβέρνησης για επιπλέον περικοπές στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατά 29%, επιβεβαιώνεται με τον πλέον δραματικό τρόπο αυτό για το οποίο είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει δηλαδή, την κατάρρευση της λειτουργίας των Δήμων και κατ' επέκταση του κοινωνικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης και την αδυναμία πληρωμής μισθών και υποχρεώσεων προς τρίτους.


Εμείς, οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης έχουμε πλήρη συνείδηση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που διέρχεται η πατρίδα μας και έχουμε συνεισφέρει τα μέγιστα στη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας. Ήδη, την τελευταία τριετία έχουμε μείωση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά 60%, πρωτόγνωρες συγχωνεύσεις Δήμων και Νομικών Προσώπων (-81%), δραματικές μειώσεις αιρετών και των αμοιβών τους. Μειώσεις οι οποίες δεν έχουν προηγούμενο σε κανέναν άλλο φορέα της Γενικής και Κεντρικής Κυβέρνησης.


Είναι γνωστό σε όλους ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση σηκώνει αποκλειστικά το βάρος της κοινωνικής πολιτικής του κράτους, έχοντας οργανώσει ένα εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών, που απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών και ιδιαίτερα στους φτωχούς, στους ανέργους και τους οικονομικά ασθενέστερους.


Οι Παιδικοί Σταθμοί, οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα ΚΔΑΠ, τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα Κέντρα Αλληλεγγύης για την ενίσχυση φτωχών, αστέγων, η παροχή συσσιτίων, ρούχων, φαρμάκων και άλλα είναι κάποιες από τις δομές που αναγκαστικά θα κλείσουν και κατ' επέκταση θα λείψουν από τους συμπολίτες μας που τόσο έχουν ανάγκη με την εφαρμογή των νέων μέτρων.


Επομένως, οι νέες περικοπές κατά 29% θέτουν επιτακτικά το θέμα: Θέλουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το μόνο δημόσιο φορέα – που παρά τα όποια του προβλήματα – εξακολουθεί να έχει επιχειρησιακή ετοιμότητα, να δρα άμεσα και αποτελεσματικά με ένα πλήθος κοινωνικών υπηρεσιών υπέρ των πολιτών; Εάν ΝΑΙ, τότε η Κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι οι Δήμοι θα αναγκαστούν να αναστείλουν τη λειτουργία τους και γι' αυτό οφείλει άμεσα να αλλάξει την πολιτική της απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.


Η ΚΕΔΕ, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή την αρνητική εξέλιξη θα προχωρήσει σε ενημέρωση της κοινής γνώμης για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε Περιφερειακές συσκέψεις στις 13 ΠΕΔ και θα συνεχίσει τις επαφές της με τα κόμματα, και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.


Ταυτόχρονα, συγκαλείται έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, την Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012, με τη συμμετοχή των Προέδρων των Περιφερειακών Ενώσεων των Δήμων, για να οριστικοποιηθούν οι θέσεις του και να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις, ώστε να εξασφαλιστεί η στοιχειώδης λειτουργία των δήμων της χώρας και του κοινωνικού της ρόλου.


Τέλος, δηλώνουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι αρνούμαστε να γίνουμε συμμέτοχοι στην απαξίωση και τον εκφυλισμό του θεσμού.


Η πλευρά του Υπουργείου


Ο υπουργός Εσωτερικών εξήγησε ότι δεδομένου του περιορισμού των κρατικών πόρων, βρέθηκε στη θέση να αποφασίσει μεταξύ της συνέχισης της χρηματοδότησης των 'Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης(Ο.Τ.Α.)' με το ίδιο ποσό ή της άμεσης και πλήρης εξόφληση των προνοιακών επιδομάτων Μαΐου-Ιουνίου.
«Δεν παραιτούμαστε από τη διεκδίκηση των απαιτούμενων κονδυλίων προκειμένου να προστατευθεί η βιωσιμότητα και η αποτελεσματικότητα των Ο.Τ.Α.» τονίζει συμπληρώνοντας ότι η εξεύρεση των εν λόγω κονδυλίων μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω του εκσυγχρονισμού και της αποτελεσματικότητας των δήμων.

Πηγή:

http://alternativelife.gr