Μάκης Φόρτες: «Υπό κατάρρευση η Περιφέρεια!»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 02 Αυγούστου 2012 10:08

Μάκης Φόρτες: «Υπό κατάρρευση η Περιφέρεια!»

(Μόνο 20% οι κρατικές επιχορηγήσεις προς την ΠΙΝ !) Άρθρο του Μάκη Φόρτε Το 90% των εσόδων της Περιφέρειας προέρχεται από κρατικές επιχορηγήσεις, άρα και υπάρχει πλήρης εξάρτηση των οικονομικών και της ίδιας της ύπαρξης της Περιφέρειας από την κρατική εξουσία.Τα αλλεπάλληλα μνημόνια των τελευταίων χρόνων με τα συνοδευτικά μέτρα περικοπών στις κρατικές δαπάνες, δεν έχουν περιορίσει απλά τα έσοδα της περιφερειακής αυτοδιοίκησης (αλλά και της τοπικής) από το κράτος, αλλά έχουν επί πλέον αδρανοποιήσει κάθε δραστηριότητα της.

Έτσι λοιπόν η δεύτερη τριμηνιαία έκθεση για τα αποτελέσματα εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2012 της Διεύθυνσης Οικονομικών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων που υπεβλήθη στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, απλά επιβεβαίωσε τον κίνδυνο κατάρρευσης της Περιφέρειας αφού έχει περιέλθει ήδη σε οικονομικό αδιέξοδο.

ΜΟΝΟ ΤΟ 19,89% ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΟΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ


Σύμφωνα με την έκθεση τα έσοδα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων το πρώτο 6μηνο του 2012 έχουν περιοριστεί στο 21,5% αυτών που έχουν προϋπολογιστεί!
Η κρατική επιχορήγηση έχει περιοριστεί σε ποσοστό που σοκάρει.
Έχει δοθεί μόνο το 19,89% αυτών που θα έπρεπε να έχουν αποδοθεί !
Από 23.379.598,09 ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί, έχουν αποδοθεί μόνο.... 4.465.400,04 ευρώ !

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο ανησυχητική, αν ληφθεί υπόψη ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που έχει δοθεί πηγαίνει για την μισθοδοσία των υπαλλήλων (τουλάχιστον και προς το παρόν πληρώνονται οι άνθρωποι).
Οι διευθυντές των υπηρεσιών έχουν «σηκώσει τα χέρια ψηλά».

ΤΟ 5% ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Η μεγαλύτερη υστέρηση πόρων έχει γίνει στον τομέα που αφορά τα έργα και την ανάπτυξη, όταν από τα 9.544.934,32 ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί έχουν αποδοθεί μόνο... 478.443,20 ευρώ, ένα ποσοστό δηλαδή 5% (!!!) που απεικονίζει μεγαλοπρεπέστατα το μέγεθος της εγκατάλειψης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων !!!
Η οικονομική κατάρρευση έχει οδηγήσει στην ανύπαρκτη ανάπτυξη τα Ιόνια Νησιά, αφού ο τομέας των έργων (σε όλα τα νησιά) έχει περιέλθει σε τέλμα, αν λάβουμε υπόψη ότι με εθνικές πιστώσεις εκτελούνται μόνο έργα που έχουν χρηματοδότηση από παλαιότερα έτη, ενώ το ΕΣΠΑ υλοποιείται προβληματικά και με βραδύτατους ρυθμούς, με αγκυλώσεις, γραφειοκρατικά προβλήματα και αναποτελεσματικότητα.

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ
Ο δεύτερος τομέας που απειλείται άμεσα με κατάρρευση είναι το κοινωνικό κράτος οπότε και οι επιπτώσεις θα είναι ανυπολόγιστες για τους ίδιους τους πολίτες.
Τα προνοιακά επιδόματα, οι επιχορηγήσεις για τη λειτουργία των προνοιακών ιδρυμάτων κ.λ.π., αλλά ακόμη και η επιχορήγηση για τη μεταφορά των μαθητών βρίσκονται στην κυριολεξία στον αέρα όταν έχει αποδοθεί μόνο το 18,97% των πιστώσεων που είχαν προϋπολογιστεί (1.265.760,14 ευρώ σε σύνολο 6.674.022,96 ευρώ)!
Είναι δε ευνόητο ότι με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σε ένα μήνα, αν δεν έχει λυθεί το πρόβλημα των οφειλών στους μεταφορείς, το πρόβλημα θα πάρει εκρηκτικές διαστάσεις με μεγάλη πιθανότητα να μεταφερθεί στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων !!!
Ενδεικτικά για τις μεταφορές των μαθητών στην Κεφαλονιά (και αντίστοιχη πρέπει να είναι η κατάσταση και στα άλλα νησιά) σε σύνολο 1.225.000 ευρώ προγραμματιζόμενων για το 2012, έχουν αποδοθεί μόνο 166.044,27 ευρώ (ποσοστό 13,55% !!!) ενώ οφείλονται και 367.000 ευρώ από το 2011, συνολικά δηλαδή οφείλεται το 90% (!!!) του αναγκαίου ποσού.

ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΡΑΧ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση οδηγείται σε οικονομικό κραχ.
Οι πληροφορίες που θέλουν παραπέρα μείωση των επιχορηγήσεων προς την αυτοδιοίκηση με τα νέα μέτρα των 11,5 δις όλα δείχνουν ότι είναι αληθείς.
Η δυναμική αντίδραση από την Ένωση Περιφερειών (αν και μέχρι τώρα δεν έχει εκδώσει ούτε μία ανακοίνωση, για τα μάτια έστω του κόσμου) αποτελεί μονόδρομο για τις Περιφέρειες μπροστά στην επαπειλούμενη χρεοκοπία.
Η αυτοδιοίκηση από τη φύση του θεσμού και την ιστορία της, δεν επιτρέπεται ούτε να επαιτεί, αλλά ούτε και να εκλιπαρεί για την απόδοση των πόρων που ρητά ορίζονται από το σύνταγμα και τους νόμους και πολύ περισσότερο είναι ανεπίτρεπτο να σιωπά.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΚΤΟΣ ΣΤΟΧΩΝ
Ο προϋπολογισμός του 2012 για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι εκτός στόχων και ήδη ανεφάρμοστος.
Το οικονομικό αδιέξοδο οδηγεί μαθηματικά σε στάση πληρωμών.
Παρ'όλα αυτά στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ο Περιφερειάρχης κ. Σπύρου εφησυχάζοντας για την πορεία των εσόδων, αρνήθηκε την αυτονόητη αναμόρφωση του προϋπολογισμού από το Περιφερειακό Συμβούλιο όπως ο νόμος ορίζει και την δυναμική αντίδραση.
Ο ίδιος μπορεί να διαχειρίζεται το θεσμό του Περιφερειάρχη που εκπροσωπεί όπως ο ίδιος κρίνει, όμως το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων ως το ανώτερο πολιτικό όργανο δεν μπορεί να παρακολουθεί την κατάρρευση του θεσμού απαθές.
Το ελάχιστο που οφείλει να πράξει είναι να απαιτήσει από την κρατική εξουσία όσα δικαιούται η Περιφέρεια μας με μέσα και τρόπους που το ίδιο θα αποφασίσει.

Ο ΛΟΓΟΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΙΣ 25/8
Με απόκλιση του προϋπολογισμού κατά 80% πέντε μόνο μήνες πριν τη λήξη του έτους, δεν μπορεί να παραμένουμε αδρανείς και να αναμένουμε την ελέηση της Κυβέρνησης.
Με ανακοινώσεις διαμαρτυρίας και εκλιπαρώντας, Κυβέρνηση, Υπουργείο και Τρόικα, δεν πρόκειται να μας δώσουν τα λεφτά που μας οφείλουν, για την ανάπτυξη, για το προνοιακό κράτος, για τη μεταφορά των μαθητών, για τη λειτουργία της Περιφέρειας .

Το λόγο έχει τώρα το Περιφερειακό Συμβούλιο στην επόμενη συνεδρίασή του στις 25 Αυγούστου στη Ζάκυνθο.