Νέα χωροθέτηση για τις παιδικές χαρές στο Ληξούρι

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 04 Αυγούστου 2016 11:29

Νέα χωροθέτηση για τις παιδικές χαρές στο Ληξούρι

Με αφορμή δημοσίευμα στον τοπικό τύπο για τις παιδικές χαρές στην πόλη του Ληξουρίου, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους μικρούς μας φίλους και συνολικά τον κόσμο της Παλικής για τα εξής:

Η Δημοτική Αρχή εφαρμόζει, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της, τη δημιουργία πρότυπων, ασφαλών και πιστοποιημένων παιδικών χαρών σε κάθε δημοτική ενότητα. Αν και η πόλη του Ληξουρίου ήταν η πρώτη περιοχή που θα αποκτούσε πιστοποιημένη παιδική χαρά, με αυξημένο προϋπολογισμό μάλιστα, κατά την αναζήτηση τίτλων, χρήσεων γης κ. λπ. διαπιστώθηκε ότι και οι δυο προϋφιστάμενες παιδικές χαρές στην πόλη δεν έπρεπε να είχαν χωροθετηθεί στο παρελθόν στα σημεία που βρίσκονται.


Ως συνέπεια αυτού, στην πόλη του Ληξουρίου πρέπει να γίνει νέα χωροθέτηση, ώστε να δημιουργηθεί νέα παιδική χαρά, δεδομένου ότι πλέον η σχετική νομοθεσία περιλαμβάνει ιδιαιτέρως αυστηρά κριτήρια, τα οποία και θα εφαρμοστούν στο ακέραιο. Βεβαίως, είναι λογικό πως προκειμένου να εξευρεθεί επιλέξιμος χώρος δημοτικής δικαιοδοσίας και με ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς, χρειάστηκε λίγος χρόνος από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Πάντως, κατόπιν συνεργασίας των υπηρεσιών και των φορέων του Δήμου Κεφαλλονιάς, το δημοτικό ακίνητο που θα φιλοξενήσει τη μεγαλύτερη και με τις αυστηρότερες προδιαγραφές παιδική χαρά βρέθηκε και ήδη έχει δρομολογηθεί η απαιτούμενη διαδικασία εγκρίσεων. Συγκεκριμένα, προτάθηκε το δημοτικό ακίνητο με ΚΑΕΚ 250371207002 πλησίον πεζόδρομου και δημοτικού σχολείου και για μέρος αυτού συνολικής επιφάνειας 672 τ.μ. ( 546 τ.μ. για την παιδική χαρά και 126 τ.μ. για τα υπαίθρια όργανα γυμναστικής). Σημειώνεται μάλιστα ότι η μελέτη της προμήθειας έχει καταρτισθεί και θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο εντός Αυγούστου.

Σημαντικό είναι ακόμη ότι σε όμορο χώρο της προτεινόμενης οριοθέτησης της νέας παιδικής χαράς και εντός του ίδιου δημοτικού ακινήτου προτείνεται να τοποθετηθούν τα υπαίθρια όργανα γυμναστικής που πρόκειται να προμηθευτεί ο Δήμος σύμφωνα με την 324/2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επισημαίνεται ότι στο Ληξούρι θα γίνει κατασκευή νέας παιδικής χαράς και όχι ανακατασκευή προϋφιστάμενης, γεγονός που πολλαπλασιάζει τις προϋποθέσεις και τα προαπαιτούμενά της. Συγχρόνως, μαζί με την προμήθεια της παιδικής χαράς θα εγκατασταθεί και εξοπλισμός στα τρία νηπιαγωγεία της Παλικής.

Απαιτείται να γίνει σαφές ότι η νέα παιδική χαρά που θα κατασκευαστεί στο δημοτικό ακίνητο θα έχει ωφέλιμη καθαρή επιφάνεια 546 τ.μ., με όργανα για άτομα ΑμεΑ, και με πρόσβαση Αμεα σύμφωνα με τους κανονισμούς του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Θα είναι δηλαδή η μεγαλύτερη και η πιο πλήρης σε εξοπλισμό και παροχές. Όλα αυτά θα αποτελέσουν έναν πόλο έλξης ψυχαγωγίας για τα παιδιά και αθλητικής άσκησης ανηλίκων και ενηλίκων με ασφάλεια.

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΛΙΚΗΣ

ΜΟΣΧΟΝΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ