HELPE ENERGEIES GIF BANNER 728x90

 

Οι λάθος χειρισμοί από την Δημοτική Αρχή και το «παζάρεμα» για τον Πλατύ Γιαλό (video)

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2016 11:17

Οι λάθος χειρισμοί από την Δημοτική Αρχή και το «παζάρεμα» για τον Πλατύ Γιαλό (video)

Έχουμε επανειλημμένως τονίσει ότι το «προλαµβάνειν είναι καλύτερο θεραπεύειν». Όμως για ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα όπως είναι αυτό της παραχώρησης του Πλατύ Γιαλού στην ΕΤΑΔ, στο θέμα του προλαμβάνειν φαίνεται ότι συνεχίζει να πάσχει η Δημοτική Αρχή.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής

Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και στην χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όταν το θέμα του Πλατύ Γιαλού ήρθε ως κατεπείγων, έπειτα από πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Και δεν είναι μόνο οι λάθος χειρισμοί που έκανε η Δημοτική Αρχή στο συγκεκριμένο θέμα, δεν είναι ότι δεν συγκάλεσε κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου, ώστε να έχει και την απόλυτη στήριξη και τις προτάσεις του Σώματος, αλλά – σύμφωνα και με τα λεγόμενα του αναπληρωτή δημάρχου Διονύση Λυκούδη,- μπήκε και σε μία διαδικασία «παζαρέματος» με την ΕΤΑΔ, προτείνοντας της χρηματικά ποσά για να μην χάσει τον Πλατύ Γιαλό.

Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Την εισήγηση στο θέμα έκανε η Λαϊκή Συσπείρωση, η οποία μέσω του δημοτικού συμβούλου της Γιάννη Κουρούκλη τόνισε τα εξής: «Η Λαϊκή Συσπείρωση ζήτησε ως δημοτική παράταξη να γίνει κατεπείγουσα συνεδρίαση για το θέμα. Πρέπει ο λαός της Κεφαλονιάς να βγάλει συμπεράσματα και να βάλει την σφραγίδα του στις εξελίξεις. Να διεκδικήσει, και η ΕΤΑΔ να μείνει έξω από τον Πλατύ Γιαλό και να μην επιτρέψει να γίνει καμία ιδιωτικοποίηση καμίας παραλίας».

Θεόφιλος: «Ο δήμος μπήκε σε παζάρι με την ΕΤΑΔ, χωρίς να ερωτηθεί το Δημοτικό Συμβούλιο - Κάνατε σόου στον Πλατύ Γιαλό»

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης με την παράταξη «Ανεξάρτητη Ενωμένη Κεφαλονιά» Θεόφιλος Μιχαλάτος, ήταν αιχμηρός σχετικά με την οικονομική διαπραγμάτευση του Δήμου με την ΕΤΑΔ: «Ακούσαμε τον αναπληρωτή δήμαρχο να λέει ότι έχει κάνει συζητήσεις και έχει προσφέρει 15.000 ευρώ στην ΕΤΑΔ. Γιατί όμως μπαίνει σε ένα παζάρι χωρίς να έχει ερωτηθεί το δημοτικό συμβούλιο; Είναι Επιπολαιότητα και εγκληματική στάση δημοτικής αρχής. Και το έχει κάνει και σε άλλα ζητήματα, όπως στον Μύρτο. Θα έπρεπε να έχει έρθει στο δημοτικό συμβούλιο πριν λήξει η σύμβαση. Και να είχαμε πάρει απόφαση να την στέλναμε προς τα πάνω. Άρα δεν θέλετε την βοήθεια του δημοτικού συμβουλίου και συρθήκατε να το συζητήσετε επειδή προέκυψε το πρόβλημα. Ήταν μία παράσταση, ένα σόου για να δείξετε στον λαό της Κεφαλονιά ότι νοιάζεστε. Ήταν ένα σόου όμως όλο αυτό, δεν ήταν πραγματικό. Δεν υπήρχε κανένας πολίτης. Εσάς δεν πιστεύει πια. Δεν πιστεύει ότι νοιάζεστε για τον Πλατύ Γιαλό. Εμείς θέλουμε να υπάρχει σεβασμός στο δημοτικό συμβούλιο. Πρέπει να προστατεύσουμε τα έσοδα του δήμου και οι πολίτες να χαίρονται κάποιες παραλίες. Όμως έχετε απαξιώσει αυτές τις παραλίες με κακή ποιότητα εξοπλισμού, καμία σχέση με άλλες παραλίες».

Σαμούρης: «Θα γραφτείτε ως Δημοτική Αρχή αυτοδιοικητικά με μαύρες γραμμές στην ιστορία της Κεφαλονιάς»

Ιδιαιτέρως αιχμηρός πάνω στο θέμα του Πλατύ Γιαλού όσον αφορά τους χειρισμούς της Δημοτικής Αρχής ήταν και ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης με την παράταξη «Ενωμένη Τετράπολη» Σπύρος Σαμούρης.

«Ο Πλατύς Γιαλός ήταν πάντα μία παραλία Αργοστολιωτών. Το 1985 υπογράφηκε το χρησιδάνειο για την παραχώρηση του Πλατύ Γιαλού για 30 χρόνια. Η δημοτική αρχή θα έπρεπε να ξέρει ότι το χρησιδάνειο λήγει το 2015 και ως εκ τούτου θα έπρεπε από τα μέσα του 2015 να έχει ξεκινήσει διαδικασίες για να μην βρεθεί προ εκπλήξεων. Η Δημοτική Αρχή ήξερε ότι λήγει το χρησιδάνειο. Δημιουργήσατε όμως μία θεατρική παράσταση και όχι μία σοβαρή ενέργεια από τον δήμο της Κεφαλονιάς. Απαξιώθηκε το δημοτικό συμβούλιο που θα έπρεπε να έχει πάρει απόφαση από τον Μάρτιο για τις κινήσεις που θα έπρεπε να κάνει. Είσαστε ως Δημοτική Αρχή, ικανοί να υπερασπίσετε τα δικαιώματα του Κεφαλονίτικου λαού; Σε καμία περίπτωση... Εμείς είμαστε υπέρ να παραδοθεί ο Πλατύς Γιαλό στον Δήμο Κεφαλονιάς άνευ ανταλλάγματος. Έτσι όπως πάτε, θα γραφτείτε αυτοδιοικητικά με μαύρες γραμμές στην ιστορία της Κεφαλονιάς».

Ο Μάκης Δημητράτος από τους «Ριζοσπάστες Ξανά» τόνισε: « Η συνεδρίαση για το συγκεκριμένο θέμα μου θυμίζει μνημόσυνο. Σήμερα θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε. Να τα δώσουμε ή όχι; Πρέπει να δούμε με μεγαλύτερη σοβαρότητα τα πράγματα. Σε λίγο θα βλέπουμε τα τρένα να περνούν. Θα πρέπει να κηρύξουμε την Κεφαλονιά αυτόνομη από κάθε διεκδίκηση. Η κάνουμε αντίσταση ή να κλείσει η συζήτηση εδώ».

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Νίκος Ανουσάκης από την πλευρά του υποστήριξε: «Για εμάς ο Πλατύς Γιαλός είναι βίωμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ έβγαλε φλας αριστερά, εν συνεχεία έχει μία πολιτική που θα την δούλευε και η Θάτσερ. Ας σταματήσουμε να τσακωνόμαστε δεχόμαστε επίθεση σαν Κεφαλονιά και η Κυβέρνηση θέλει να πάρει τον Πλατύ Γιαλό. Πρέπει να δούμε τι θα πρέπει να κάνουμε».

Αραβαντινός: «Ο Πλατύς είχε υποστεί οφθαλμοφανής απαξίωση»

Για άλλη μία φορά, καυστικός στην τοποθέτησή του ο Διονύσης Αραβαντινός: «Ήταν μοιραίο να δούμε αυτά στον Πλατύ Γιαλό. Γιατί με όλη αυτή την απαξίωση και την υποβάθμιση στον Πλατύ Γιαλό, όλη αυτή την εξαετία της δημοτικής αρχής. Η συγκεκριμένη παραλία έχει υποστεί οφθαλμοφανής απαξίωση. Η παράταξή μας πολεμάει για να παραμείνει η παραλία αυτή στον δήμο. Υπάρχει σύγκριση αυτής της παραλίας με την διπλανή παραλία του Μακρύ Γιαλού ή της Αντίσαμου. Αυτή η παραλία έτσι όπως την καταντήσετε δεν πάνε ούτε τα κλοσάρ για να βρέξουν τα πόδια τους. Αυτή η κινητοποίηση που έγινε, ήταν μία κινητοποίηση της ριγανάδας.

Διονύσης Λυκούδης: «Υψηλές τιμές και υψηλές υπηρεσίες ο Μακρύς, χαμηλές τιμές και χαμηλές υπηρεσίες ο Πλατύς»

Ο Διονύσης Λυκούδης εξιστόρησε την ιστορία ρίχνοντας τα βέλη του στην Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η δημοτική αρχή δεν πρόκειται να παραδώσει τον Πλατύ Γιαλό, αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Έχουμε σχέδιο που θα το υλοποιήσουμε... Πρόταση η ΕΤΑΔ στον Πλατύ γιαλό είναι παράνομη διότι φορέας διαχείρισης είναι η εταιρία τουριστικών ακινήτων . Ο Δήμος θα προσφύγει στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια ώστε να φύγει από φορέας διαχείρισης η ΕΤΑΔ. Ξεκινάμε δικαστική διαμάχη που είμαστε βέβαιοι ότι θα την κερδίσουμε».

Θεόφιλος: «Δεν σας πιστεύω ότι με ειλικρίνεια παλεύετε για τον Πλατύ Γιαλό»

Κάπου εκεί υπήρξε νέα παρέμβαση από τον Θεόφιλο Μιχαλάτο, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένταση με τον Διονύση Λυκούδη.
«Ναι, ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ για να μην παραιτηθεί ο αναπληρωτής δήμαρχος όπως είχε τότε δεσμευτεί. Αντί να είναι ευχαριστημένη η Δημοτική Αρχή που έχει κάνει δεξιά στροφή ο ΣΥΡΙΖΑ, τον κατηγορεί» ήταν τα λόγια του και συνέχισε: « Αδικαιολόγητα, δεν είχε καλές υπηρεσίες ο Πλατύς Γιαλός, γιατί δεν είχε ενοίκιο. Η Δημοτική Αρχή έκανε το μοιραίο λάθος που κινδυνεύει ο Πλατύς Γιαλός, διότι με αλαζονεία και χωρίς να ρωτήσει να μπει σε διαδικασία με την ΕΤΑΔ να μιλάει για οικονομικά. Έγινε το μέγα λάθος με πέντε αλληλογραφίες από την Δημοτική Αρχή να πάει να παζαρεύει τον Πλατύ Γιαλό. Ήταν μέγα λάθος και αυτό ίσως να το πληρώσουμε. Δεν σας πιστεύω ότι με ειλικρίνεια παλεύετε για τον Πλατύ Γιαλό».

Ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Κουρούκλης τόνισε : «Οι παραλίες να μην είναι εμπορευματοποιημένες και είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης. Ο λαός την Κεφαλονιάς πρέπει να βάλει την σφραγίδα του και να δείξει την αντίθεσή του έμπρακτα. Και η ΕΤΑΔ και οι άλλες εταιρίες ιδιωτικοποίησης πρέπει να είναι έξω από τον Πλατύ Γιαλό».

Στο τελείωμα της συζήτηση ακούστηκε η Πρόταση της Δημοτικής Αρχής.

- Να δώσει εξουσιοδότηση στην Δημοτική Αρχή να προχωρήσει σε κάθε δικαστική διαδικασία για να μην είναι πλέον φορέας Διαχείρισης η ΕΤΑΔ.
- Όλα τα ακίνητα της ΕΤΑΔ να παραδοθούν στον δήμο και να γίνουν τμήματα της δημοτικής περιουσίας.
- Το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει να προχωρήσει στην δημιουργία νέας Δημοτικής επιχείρησης (αναψυκτήριο) στο κομμάτι γης που ανήκει τον δήμο.

Την δική της πρόταση κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση. Η «Ανεξάρτητη Ενωμένη Κεφαλονιά» ψήφισε την δική της πρόταση «να εξουσιοδοτηθεί ο δήμος και με βουλευτή και περιφερειάρχη ώστε να ξαναγυρίσουν τα ακίνητα στην Κεφαλονιά». Την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης ψήφισε η παράταξη της «Ενωμένης Τετράπολης». Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία.