«Πανηγυρισμοί» και ενστάσεις για το έργο της μονάδας αφαλάτωσης στο Αργοστόλι (video)

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2016 15:11

«Πανηγυρισμοί» και ενστάσεις για το έργο της μονάδας αφαλάτωσης στο Αργοστόλι (video)

To θέμα της σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου και της ΔΕΥΑΚ για την εκτέλεση της πράξης: «Προμήθεια Προκατασκευασμένης Μονάδας Αφαλάτωσης δυναμικότητας 10.000 κυβικών μέτρων ανά μέρα στο Αργοστόλι», ήταν άλλο ένα σημαντικό θέμα που απασχόλησε κατά την χθεσινή συνεδρίαση.

Επί του θέματος έκανε την εισήγηση ο αναπληρωτής δήμαρχος Διονύσης Λυκούδης, ο οποίος το χαρακτήρισε ένα έργο πνοής για το Αργοστόλι. Όπως τόνισε το έργο θα κοστίσει 4,5 εκατομμύρια ευρώ, θα προβλέπει παραγωγή νερού 10.000 κυβικών καθημερινά, θα το λειτουργεί με εργαζόμενους της ΔΕΥΑΚ και θα υπάρχει επιβάρυνση στα 0,25 λεπτά ανά κυβικό μέτρο νερού.

Θεόφιλος: «Αφήστε τους πανηγυρισμούς και κάντε δουλειά»

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θεόφιλος Μιχαλάτος, προσγείωσε λίγο την κατάσταση και τους... «πανηγυρισμούς» της δημοτικής Αρχής, λέγοντας: «Ένα πάγιο αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης πάντα είναι να πετύχει αυτό το σπουδαίο έργο. Το σημαντικό δεν είναι ποια δημοτική αρχή έκανε αυτό το έργο, σημασία έχει να έρθει η μέρα και θα καρπωθεί η τοπική κοινωνία αυτό το έργο. Εύχομαι να προχωρήσει και να υλοποιηθεί και να πανηγυρίσουμε. Όμως ας αφήσει ο αναπληρωτής δήμαρχος τους πανηγυρισμούς και να κάνει δουλειά. Γι΄αυτό προσγειωθείτε και κάντε ό,τι μπορείτε...».

DSC 0432

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ενωμένης Τετράπολης Βασίλης Ρουχωτάς δήλωσε: «Εμείς θέλουμε να είμαστε συνοδοιπόροι στην λύση αυτού του προβλήματος, θέλουμε όμως να έχουμε και πληροφορίες για το έργο».

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Γκισγκίνης δήλωσε: « Λίγες ώρες πριν το δημοτικό συμβούλιο μας στάλθηκε η εισήγηση. Είναι ένα έργο που θα κοστίσει 4,5 εκατομμύρια ευρώ και δεν έχουμε δει την μελέτη. Η διαχείριση του νερού είναι μία σοβαρή υπόθεση. Όμως πρέπει να δούμε σε ποια 10ετία θα ολοκληρωθεί η μονάδα αυτή. Το κόστος είναι πάρα πολύ μεγάλο. Δεν σας έχουμε καμία πολιτική εμπιστοσύνη ότι ξαφνικά θέλετε να λύσετε λαϊκά προβλήματα».

DSC 0462DSC 0464

Ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης με την παράταξη Ενωμένη Τετράπολη Σπύρος Σαμούρης δήλωσε: «Ο αναπληρωτής δήμαρχος Διονύσης Λυκούδης δεν έχει να πει ποτέ μία καλή κουβέντα για τους προηγούμενους. Θα έπρεπε να είστε κ. Λυκούδη πιο εγκρατής στον λόγο, αλλά αυτό το όραμα πριν από εσάς το είχαμε εμείς και το είχαμε ξεκινήσει το έργο. Εμείς θα το ψηφίσουμε γιατί θέλουμε να ολοκληρωθεί ένα τέτοιο έργο».

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Νίκος Ανουσάκης, από την πλευρά του δήλωσε: «Δεν είπαμε ποτέ ότι δεν βρήκαμε τίποτε, όμως και από εσάς δεν έχουμε ακούσει μία καλή κουβέντα.

Αν γίνει θα το βρούνε και οι επόμενες γενιές, ένα έργο που θα αλλάξει την καθημερινότητα στο Αργοστόλι. Πρέπει σε αυτό το πράγμα να είμαστε όλοι ενωμένοι".

Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία.

Ανακοίνωση επί του θέματος εξέδωσε η Δημοτική Αρχή τονιζοντας τα εξής: 

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο της 14ης Ιουνίου 2016, η σύναψη προγραμματικής σύμβασης και υποβολή αίτησης χρηματοδότησης για την εκτέλεση της Πράξης «Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία προκατασκευασμένης μονάδας αφαλάτωσης δυναμικότητας 10.000 m3 ημερησίως στο Αργοστόλι».

Την εισήγηση έκανε ο Αναπληρωτής Δημάρχου και υπεύθυνος τεχνικών έργων Διονύσης Λυκούδης, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στα οφέλη που θα έχει ο απλός πολίτης του Αργοστολίου και ο επισκέπτης από ένα τέτοιο έργο. Θα υπάρξει η δυνατότητα κατάποσης νερού από τη βρύση και δεν θα είναι απαραίτητη η αγορά εμφιαλωμένου νερού, ενώ θα πάψουν οι πολίτες του Αργοστολίου να επιβαρύνονται ετησίως με το κόστος αντικατάστασης των συσκευών και των υλικών που σχετίζονται με το νερό και καταστρέφονται λόγω της ποιότητάς του.

Η ΔΕΥΑΚ ενέκρινε Προγραμματική Σύμβαση σύμφωνα με τους όρους της οποίας ο Δήμος Κεφαλονιάς ως δικαιούχος της Πράξης έναντι της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ε.Π. «ΥΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» αναλαμβάνει να υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης και να εκτελέσει την Πράξη. Εξάλλου, η ΔΕΥΑΚ δεν έχει την διαχειριστική επάρκεια(τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες, αποφαινόμενα όργανα, αναγκαία στελέχωση κ. λπ.).

Το Δημοτικό Συμβούλιο εκλήθη να αποφασίσει για την έγκριση των όρων της Προγραμματικής Σύμβασης, την υποβολή της πρότασης ένταξης της Πράξης «Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία προκατασκευασμένης μονάδας αφαλάτωσης δυναμικότητας 10.000 m3 ημερησίως στο Αργοστόλι», προϋπολογισμού 4.523.272 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%, για χρηματοδότηση από το Ε.Π. «ΥΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΕΣΠΑ 2014-2020 και την εξουσιοδότηση του Δημάρχου Κεφαλονιάς για τις ενέργειες που απαιτούνται για υποβολή της πρότασης.

Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία, παρά το γεγονός ότι ο κ. Διονύσης Λυκούδης τόνισε ότι υπάρχει χρονικό περιθώριο μέχρι τις 30/06/2016 για την υποβολή της πρότασης και δεν δύναται να υπάρξει καθυστέρηση. Εξάλλου, αυτό αφορά σε ένα έργο πνοής για το Αργοστόλι και την Κεφαλονιά, ένα έργο που δεν χωρά διαφωνίες και μεμψιμοιρίες. Ένα έργο που θα ωφελήσει και τις επόμενες γενιές, όπως χαρακτηριστικά σχολίασε και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Νικόλαος Ανουσάκης.

 

Δείτε το βίντεο απο την συγκεκριμένη συζήτηση που ξεκινάει απο το 44'.00  

 




00 inkefalonia general ad 300X250