Οι επαφές Γαλιατσάτου στην Αθήνα για ζητήματα της ΠΙΝ

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 04 Ιουνίου 2016 09:01

Οι επαφές Γαλιατσάτου στην Αθήνα για ζητήματα της ΠΙΝ

Το πρόγραμμα του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων στην Αθήνα:
Επαφές στα Υπουργεία για λιμενικά και οδικά έργα
& συνάντηση με τη Διοικούσα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Συνάντηση με τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων πραγματοποίησε στην Αθήνα ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, σε υλοποίηση δέσμευσης που είχε αναλάβει προς τον Πρόεδρο της Διοικούσας καθηγητή Ιωάννη Δραγώνα. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι αντιπρόεδροι της Διοικούσας Αθανάσιος Καλαφάτης, καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά, Ιωάννης Χάλαρης, καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας και Ερνεστοσπυρίδων Τζαννάτος, καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά, μέλη της Διοικούσας και οι αντιπεριφερειάρχες Ζακύνθου Λευτέρης Νιοτόπουλος και Τουρισμού & Τουριστικής Προβολής Σπύρος Γαλιατσάτος.  
Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι τομείς συνεργασίας και κατατέθηκαν προτάσεις για τη συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, μέσω προγραμματικής σύμβασης, για την τόνωση της έρευνας, την εφαρμογή καινοτόμων δράσεων και πρακτικών, την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών των Ιονίων Νήσων. Στη συνεργασία, για την βέλτιστη αξιοποίηση ευρωπαϊκών και διασυνοριακών προγραμμάτων, θα συμμετέχουν επίσης το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και η ΠΕΔ Ιονίων Νήσων. Στην κατεύθυνση αυτή, έχει προηγηθεί συνάντηση του Περιφερειάρχη με την Σύγκλητο του Ιονίου.
Είναι η πρώτη φορά που Περιφερειάρχης επισκέπτεται τη Διοικούσα του ΤΕΙ δήλωσαν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές, ευχαριστώντας τον κ Γαλιατσάτο για την πρωτοβουλία του και κάνοντας λόγο για έναρξη νέας περιόδου, πιο παραγωγικής και ουσιαστικής, στις σχέσεις Περιφέρειας – Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Για το λιμάνι Αγ. Νικολάου Βολιμών Ζακύνθου
Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων επίσης είχε συνάντηση με τον μελετητή του Λιμανιού Αγίου Νικολάου Βολιμών Ζακύνθου.
Η συγκεκριμένη μελέτη ανατέθηκε τον Απρίλιο του 2005 και επί 10 χρόνια παραμένει ανολοκλήρωτη με συνέπεια να καθυστερεί η πραγματοποίηση των απαραίτητων έργων στο λιμάνι, το οποίο συνδέει τη Ζάκυνθο με την Κεφαλονιά.
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ανέλαβε την εξόφληση των υποχρεώσεων που είχε αναλάβει έναντι του μελετητή και προχωρά στην ολοκλήρωση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τη μελέτη ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, τον έλεγχο ευστάθειας θεμελίωσης λιμενικών έργων και τα τεύχη δημοπράτησης.  
Με την ολοκλήρωση της μελέτης θα προχωρήσουν τα απαραίτητα έργα,  ώστε να αρθούν οι δυσλειτουργίες που ταλανίζουν επισκέπτες και χρήστες του λιμανιού.

Για οδικά & λιμενικά έργα
Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος είχε συνάντηση εργασίας στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών Γιώργο Δέδε, για την προώθηση των έργων προσπελασιμότητας ενόψει του νέου ΕΣΠΑ.
Συγκεκριμένα, ο κ. Γαλιατσάτος ενημέρωσε τον ΓΓ Υποδομών ότι ήδη έχουν ενταχθεί τα λιμενικά έργα για την Ερείκουσα Κέρκυρας και τον Πίσω Αετό Ιθάκης, ενώ θα προωθηθούν προς ένταξη δύο οδικά έργα: η νέα χάραξη Τρία Γεφύρια – Βρυώνη στην Κέρκυρα και Αεροδρόμιο – Κόμβος Κρανιάς Κεφαλονιάς καθώς και κρίσιμα έργα για την οδική ασφάλεια Ζακύνθου και Λευκάδας.
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και ο Περιφερειάρχης εκφράζουν για ακόμη μια φορά την ανησυχία και αγωνία τους καθώς οι πιστώσεις για τα συγκεκριμένα έργα είναι ελάχιστες σε σχέση με τις ανάγκες της ΠΙΝ. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η νέα Περιφερειακή Αρχή κατέθεσε την αντίθεσή της στον προγραμματισμό 2014-2020, προσδοκώντας την αναθεώρησή του.

Θεσμικά θέματα
Τέλος ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννη Μπαλάφα και συζήτησαν τις αλλαγές σε θεσμικά ζητήματα, σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου που ρυθμίζει θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250