Ο αντιπεριφερειάρχης Παναγής Δρακουλόγκωνας απαντά στα ερωτήματα για τα Πουλάτα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 15 Μαρτίου 2016 05:22

Ο αντιπεριφερειάρχης Παναγής Δρακουλόγκωνας απαντά στα ερωτήματα για τα Πουλάτα

Αν και Σαμικός, το να συναντήσει κανείς αυτή την περίοδο τον αντιπεριφερειάρχη Κεφαλλονιάς και Ιθάκης Παναγή Δρακουλόγκωνα, είναι αρκετά δύσκολο λόγω του εξαιρετικά πιεστικού του προγράμματος και των υποχρεώσεών του εντός και εκτός νησιού.

Ωστόσο το poulatakefalonias.gr τον εντόπισε στη Σάμη και του ζήτησε να απαντήσει σε ορισμένα ερωτήματα, κάτι που δέχτηκε ευχαρίστως.

- Καταρχάς επισημάναμε στον αντιπεριφερειάρχη, ότι κατά κοινή ομολογία η αντίδραση της Περιφέρειας στις πρόσφατες πλημμύρες υπήρξε άμεση. Ωστόσο έχουν περάσει έξι μήνες και ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί οι πληγέντες επαγγελματίες. Συνεπώς, το πρώτο μας ερώτημα αφορούσε στο αν υπάρχει εκτίμηση για το πότε και ασφαλώς το αν θα δοθούν τα χρήματα στους δικαιούχους.

Ο κύριος Δρακουλόγκωνας μας ανέφερε ότι αυτό που βιώσαμε το Σεπτέμβρη ήταν μια ακραία καιρική κατάσταση και ότι καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποκατασταθούν άμεσα τα σοβαρά προβλήματα που είχαν προκύψει σε αρκετά σημεία του Εθνικού και Επαρχιακού οδικού δικτύου, έχοντας διαρκώς στους δρόμους προσωπικό και μηχανήματα.

Στο θέμα των αποζημιώσεων ωστόσο δεν είχε κάτι νεότερο να μας αναφέρει, πέραν όσων είναι ήδη γνωστά. Δηλαδή ότι τόσο τα κονδύλια όσο και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, ανήκει αποκλειστικά στο κράτος. Εφόσον αποδοθούν τα χρήματα στην Περιφέρεια, οι επαγγελματίες που είχαν υποβάλει αίτηση θα λάβουν τις αποζημιώσεις τους. Όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά όμως, η οικονομική συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολη, οι ανάγκες πολλές και οι πόροι περιορισμένοι. Συνεπώς δεν μπορεί να εκτιμήσει αν και πότε αυτό θα συμβεί.

- Επιμείναμε στο θέμα των πλημμυρών, αναφέροντας στον κύριο Δρακουλόγκωνα ότι τα Πουλάτα ήταν από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τη θεομηνία. Είχε άλλωστε και ο ίδιος την ευκαιρία να το διαπιστώσει καθώς επισκέφθηκε αρκετές φορές το χωριό μας επιβλέποντας μάλιστα προσωπικά τις εργασίες καθαρισμού του ρέματος, η υπερχείλιση του οποίου κυρίως προκάλεσε τις ζημίες. Το επόμενο ερώτημά μας ήταν λοιπόν αν υπάρχει πρόβλεψη για την αντικατάσταση της παλαιάς πέτρινης γέφυρας στη θέση Μιχαλιτσάτο και την πραγματοποίηση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή.

Ο αντιπεριφερειάρχης μας ανέφερε ότι είχε όντως την ευκαιρία να διαπιστώσει προσωπικά τα προβλήματα που προκλήθηκαν στα Πουλάτα από τη θεομηνία και να συνομιλήσει με τους κατοίκους. Επισήμανε ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας καθάρισαν άμεσα το ρέμα σε όλο του το μήκος, καθώς και το γεφύρι το οποίο είχε φράξει από λάσπες, ξύλα και άλλα φερτά υλικά. Επίσης παρενέβησαν σε όσα άλλα σημεία είχαν προκύψει προβλήματα. Δυστυχώς όμως όπως παραδέχθηκε, τα κονδύλια που έχουν δοθεί στην Περιφέρεια για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων δεν επαρκούν για όσα έργα και ο ίδιος θα ήθελε να υλοποιηθούν. Υπήρξε φυσιολογικά μια προσπάθεια ιεράρχησής τους όπως το ρέμα και η γέφυρα στον Καραβόμυλο που αποτελούν μόνιμη εστία κινδύνου για την περιοχή.

Για τη γέφυρα των Πουλάτων μας ανέφερε ότι εφόσον η Περιφέρεια εξασφαλίσει επιπλέον χρηματοδοτικούς πόρους για αντιπλημμυρικά, τότε θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να εκτελεστούν έργα διάνοιξης του στομίου της, ώστε να είναι σε θέση να απορροφήσει μεγαλύτερους όγκους νερού, ακόμη και σε πιο ακραίες καιρικές συνθήκες από αυτή που βιώσαμε το Σεπτέμβρη.

- Το επόμενο θέμα που θίξαμε στον κύριο Δρακουλόγκωνα, ένα θέμα που πρόσφατα μάλιστα αναδείξαμε με σχετικό ρεπορτάζ, ήταν η κατάσταση του οδικού δικτύου των Πουλάτων, σε αρκετά σημεία του οποίου η κατάσταση είναι οριακή.

Ο κύριος Δρακουλόγκωνας από την πλευρά του μας ανέφερε ότι ενημερώθηκε για την κατάσταση του οδικού δικτύου των Πουλάτων από το δημοσίευμά μας, αλλά τόνισε ότι οι δρόμοι εντός του οικισμού είναι αποκλειστική ευθύνη του Δήμου. Η Περιφέρεια δύναται να παρέμβει μόνο στον επαρχιακό δρόμο που συνδέει τα Πουλάτα με τη Σάμη. Μάλιστα δεσμεύθηκε ότι θα αποστείλει άμεσα κλιμάκιο των αρμοδίων υπηρεσιών ώστε να επιθεωρήσουν το δρόμο, να εντοπίσουν τα σημεία που απαιτείται παρέμβαση και να προγραμματισθούν οι αναγκαίες εργασίες.

- Τέλος, αναφέραμε στον κύριο αντιπεριφερειάρχη δύο ακόμη προβλήματα που αντιμετωπίζει το χωριό μας. Αυτό του κορεσμού του κοινοτικού κοιμητηρίου, αλλά και του παλαιού δημοτικού σχολείου των Πουλάτων που δυστυχώς ρημάζει μέρα με τη μέρα. Ωστόσο ο κύριος Δρακουλόγκωνας αν και γνωρίζει όπως μας είπε τα προβλήματα, μας επισήμανε ότι δεν αποτελούν ευθύνη της Περιφέρειας και συνεπώς δεν έχει τη δυνατότητα να παρέμβει.

Το www.poulatakefalonias.gr ευχαριστεί θερμά τον αντιπεριφερειάρχη Κεφαλλονιάς και Ιθάκης για το χρόνο που μας αφιέρωσε και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε.

Πηγή: www.poulatakefalonias.gr




00 inkefalonia general ad 300X250