Απάντηση Δήμου για τις κατασχέσεις λόγω οφειλών

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 05 Μαρτίου 2016 05:35

Απάντηση Δήμου για τις κατασχέσεις λόγω οφειλών

Σε απάντηση σχετικών δημοσιευμάτων αναφορικά με κατασχέσεις σε λογαριασμούς δημοτών για οφειλόμενα χρέη, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τα ακόλουθα:

Ο Δήμος Κεφαλλονιάς εφαρμόζοντας την κείμενη νομοθεσία προβαίνει σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες για την διασφάλιση των εσόδων του. Στα πλαίσια της σχετικής νομοθεσίας δεν γίνεται ΚΑΜΙΑ εξαίρεση πλην των περιπτώσεων όπου ο οφειλέτης οφείλεται έχει προχωρήσει στην χρησιμοποίηση ενδίκων μέσων που παρατείνουν την διαδικασία.

Σε ότι αφορά σε κατασχέσεις για ποσά κάτω των χιλίων ευρώ, αυτό οφείλεται στον κίνδυνο παραγραφής, οπότε η υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει την διαδικασία διότι άλλως εγκυμονούν πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις από το νόμο.

Ο Δήμος καλεί εκ νέου τους δημότες να προχωρήσουν στην διαδικασία χαρακτηρισμού ενός τραπεζικού λογαριασμού ως ακατάσχετου που ισχύει και για τις οφειλές προς τον Δήμο, όπου οι καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες έως και ποσό 1000 ευρώ έτσι ώστε να μην κινδυνεύουν μισθοί, συντάξεις ή και ασφαλιστικά βοηθήματα.

Οι φορολογούμενοι που θέλουν να γνωστοποιήσουν στη φορολογική διοίκηση έναν λογαριασμό που θα προστατεύεται έναντι κατασχέσεων για χρέη προς το Δημόσιο, μπορούν να μπουν στην υπηρεσία του Taxisnet από την αρχική σελίδα www.gsis.gr και να επιλέξουν «Δήλωση Ακατάσχετου Λογαριασμού» στην κατηγορία «Υπηρεσίες προς πολίτες».

Με τους κωδικούς πρόσβασης που διαθέτουν στο Taxisnet μπαίνουν στην εφαρμογή όπου ενημερώνονται ότι το προς εκτύπωση αποδεικτικό πρέπει να προσκομιστεί από τον αιτούντα στην τράπεζα που θα δηλωθεί για τις δικές της ενέργειες μέχρι την πλήρη ένταξη όλων των πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Ελλάδα, οπότε και θα αυτοματοποιηθεί η διαδικασία.

Μετά θα πρέπει να εισέλθουν στην υπηρεσία για να υποβάλουν ηλεκτρονικά Αίτηση - υπεύθυνη δήλωση και να δηλώσουν τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού (σε μορφή ΙΒΑΝ). Αφού δηλώσουν το ΙΒΑΝ θα πρέπει να εκτυπώσουν την αίτηση και να την προσκομίσουν στην τράπεζα. H ισχύς του εντύπου προστασίας έναντι των κατασχέσεων στον τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλωθεί, ξεκινά από την επόμενη ημέρα της προσκόμισης του αποδεικτικού στην τράπεζα.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση φορολογουμένων, μισθωτών ή συνταξιούχων, ο λογαριασμός είναι αποκλειστικά αυτός στον οποίο πιστώνονται περιοδικά μισθοί, συντάξεις ή/και ασφαλιστικά βοηθήματα κατά περίπτωση.