Δέκα τομείς συνεργασίας πρότεινε ο Χανς Φούχτελ στον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2012 19:15

Δέκα τομείς συνεργασίας πρότεινε ο Χανς Φούχτελ στον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων

Σε φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην Κέρκυρα, η σύσκεψη με θέμα την Ελληνο – Γερμανική Συνέλευση και την πρόταση για ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και Περιφέρειας της Βαλτικής.

Την πρόταση κατέθεσε στον Περιφερειάρχη, Σπυρίδωνα Σπύρου, ο Υφυπουργός Εργασίας της Γερμανίας και Εντεταλμένος της Γερμανίδας Καγκελαρίου, για θέματα τεχνογνωσίας σε σχέση με την Ελλάδα, Hans – Joachim Fuchtel, ο οποίος την παρουσίασε σήμερα και εκτενώς στους συμμετέχοντες στη σύσκεψη.
Ο κ. Φούχτελ, εκτός της παρουσίασης της δικής του πρότασης, είχε την ευκαιρία -κατά τη διάρκεια της σύσκεψης- να ακούσει τις απόψεις τόσο του Περιφερειάρχη αλλά και των προσκεκλημένων, να τοποθετηθεί επ' αυτών και να διαμορφώσει τις τελικές του προτάσεις με βάση τις τοποθετήσεις που έγιναν.

Τα 10 σημεία συνεργασίας που προτάθηκαν

1. Συνεργασία Επιμελητηρίων και Μικρών Επιχειρήσεων
2. Ανταλλαγή στο πεδίο της επιχειρηματικότητας.
3. Τουρισμός
4. Επέκταση τουριστικής περιόδου, με προσέλκυση ειδικών κατηγοριών τουριστών (συνταξιούχοι, ΑΜΕΑ, κλπ.) που θα κάνουν διακοπές το Φθινόπωρο και το Χειμώνα.
5. Ιχθυοτροφεία
6. Προσέλκυση τουριστών κρουαζιερόπλοιων για διακοπές στα νησιά.
7. Στόχευση στο δυναμικό των ταξιτζήδων που, με κατάλληλη εκπαίδευση και κατάρτιση, θα κάνουν περιηγήσεις.
8. Διαχείριση απορριμμάτων (σύγχρονοι μέθοδοι).
9. Κατάρτιση διοικητικών υπαλλήλων.
10. Άντληση ευρωπαϊκών κονδυλίων για ενισχυμένη ανταλλαγή, μέσω ενός προγράμματος από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τα 10 σημεία συνεργασίας θα συμπεριληφθούν σε ένα πρωτόκολλο συνεργασίας και θα σταλούν προς εξέταση στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και σε μια από τις Περιφέρειες της Βαλτικής που θα επιλεγεί και που θα έχει κοινά χαρακτηριστικά με την Περιφέρειά μας, καθώς και την προθυμία συνεργασίας.

Γενικός στόχος, μέσω των συνεργασιών αυτών, είναι:
• Παρακίνηση για επενδύσεις
• Ανταγωνιστική τεχνογνωσία
• Περισσότερες ευκαιρίες
• Μεγαλύτερη εγγύτητα.

Τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη του στόχου θα είναι οι αμοιβαίες επισκέψεις τεχνητών, επιχειρηματικά ταξίδια αλλά και ταξίδια πολιτών.
Η στρατηγική για την υλοποίηση των στόχων θα είναι η αποστολή εμπειρογνωμόνων, η επαγγελματική κατάρτιση και η επιμόρφωση, καθώς και οικονομικές επαφές (π.χ. μέσω του εμπορίου).

Το δομοστοιχείο «Τουρισμός»

Στον τομέα «Τουρισμός», που κρίνεται και ο βασικότερος, δομείται ένα πλαίσιο που συμπεριλαμβάνει τις Φιλαρμονικές (ως πρεσβευτές), ανάπτυξη τουριστικών προορισμών (θαλάσσιος τουρισμός, περιπατητικός τουρισμός, ποδηλατο-τουρισμός, πράσινος τουρισμός κλπ.), ανταλλαγή προσωπικού με στόχο την επιμόρφωση, μαθήματα ξένων γλωσσών κλπ.

Στη σύσκεψη, εκτός του Περιφερειάρχη και του Υφυπουργού Εργασίας της Γερμανίας, συμμετείχαν, επίσης:
Οι Αντιπεριφερειάρχες Κέρκυρας, Χρήστος Σκούρτης, Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Σωτήρης Κουρής, Λευκάδας, Θοδωρής Βερύκιος, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Γιάννης Μαλακάσης, οι Αντιδήμαρχοι Κέρκυρας, Ερωτόκριτος Καρύδης και Σπύρος Μωραϊτης, οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Κέρκυρας, Γιώργος Χονδρογιάννης (ο οποίος εκπροσώπησε και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς) και Λευκάδας, Σωτήρης Σκιαδαρέσσης, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων και Περιφερειακός Σύμβουλος, Βασίλης Κοντός, ο Προϊστάμενος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Π.Ι.Ν., Πέτρος Οικονόμου, ο Dr Michael Wimmer και κ. Mona Sinno από το Γραφείο Συνεργασίας για την Ελληνογερμανική Συνέλευση και ο Πρόξενος της Γερμανίας στην Κέρκυρα, Κώστας Γισδάκης.