Ηλίας Παρίσης: Γιατί αποχώρησα απο την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2016 10:35

Ηλίας Παρίσης: Γιατί αποχώρησα απο την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Κατά την σημερινή 1η Συνεδρίαση του ΔΣ, υπέβαλα τα επισυναπτόμενα θέματα-εισηγήσεις στον πρόεδρο του ΔΣ, με κοινοποίηση στον Δήμαρχο και τους επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων, τα οποία,όπως θα διαπιστώσατε οι παρευρισκόμενοι δεν τα έθεσαν ούτε σε ψηφοφορία για να αποφασισθεί η συζήτησή τους ή μη.

Το αποδέχθηκα κατ΄αρχήν, ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία πλην όμως η αμέσως μετά συζήτηση του θέματος των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, που δικαίως και ορθώς έφεραν οι συμπατριώτες μας της Σάμης, στο ΔΣ, εξελίχθηκε σε μία μακρά αντιπαράθεση εντυπώσεων άνευ ουσίας, μόνο απογοήτευση προσέφερε σε όλους τους παρευρεθέντες φίλους της Σάμης, αλλά και σε όλους όσους παρακολουθούσαν την συνεδρίαση.

Όταν όμως ακολούθησε και το σόου ύβρεων από πλευράς Δημοτικής Αρχής και ειδικώτερα από πλευράς αναπληρωτού προς συναδέλφους της αντιπολίτευσης, σε συνδυασμό με την προηγηθείσα απόρριψη των δύο σοβαρών θεμάτων που που είχα θέσει εκ μέρους των ΦΙ.Κ.Ο., η μόνη αντίδραση που μου επέβαλε η συνείδησή μου, ήταν να αποχωρήσω, από αυτό το συνεχώς υποβαθμιζόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Θα επανέλθουμε συντόμως με τα θέματα που σήμερα απέρριψε η πλειοψηφία, διότι προφανώς επιδιώκει ενσυνείδητα να μην πραγματοποιηθεί η Ειδική

Συνεδρίαση που πρότεινα και ομόφωνα εγκρίθηκε, με παρουσία του καθ΄ύλην αρμόδιου Υπουργού, την κ. Βουλευτού, του Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχη, ώστε να μπορούν ανερυθρίαστα ως Δημοτική Αρχή να επικαλούνται αναρμοδιότητα για τα έργα και να ρίχνουν το ανάθεμα σε άλλους.
Περιμένουμε να μας διαψεύσουν με πράξεις και ενέργειες και όχι αναθέματα για άλλους.

Με εκτίμηση προς όλους σας

Ηλίας Παρίσης

Επικεφαλής των ΦΙ.Κ.Ο.
& Δημοτικός Σύμβουλος

ΑΙΤΗΣΗ
ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΠΑΡΙΣΗ, ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ
& ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΣ ΤΩΝ ΦΙ.Κ.Ο.

ΠΡΟΣ
Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
Κύριο
Γεράσιμο Παπαναστασάτο
ΚΟΙΝ
Δήμαρχο
Κύριο
Αλέξανδρο Παρίση
Επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων
Κυρίους
Θεόφιλο Μιχαλάτο, Βασίλειο Ρουχωτά
Γεράσιμο Δημητράτο, Νικόλαο Γκισγκίνη
ΘΕΜΑ: Οργάνωση και διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης για την πορεία των έργων αποκατάστασης ζημιών από τους σεισμούς
Κύριε Πρόεδρε
Κατά την 28η /2015 Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είχα θέσει ως θέμα εκτός Ημερησίας Διάταξης την διεξαγωγή Ειδικής Συνεδρίασης, παρουσία του Υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Σπρίντζη, της Βουλευτού κυρίας Θεοπεφτάτου Αφροδίτης, του Περιφερειάρχου κυρίου Γαλιατσάτου Θεόδωρου και Αντιπεριφερειάρχου κυρίου Δρακουλόγκωνα Παναγή, επί τη συμπληρώσει δύο ετών από τους καταστροφικούς σεισμούς της 26ης Ιαν και 3ης Φεβ 2014.
Το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε την διεξαγωγή αυτής της Ειδικής Συνεδρίασης.
Στην πρότασή μου είχα επισημάνει στην εν λόγω ειδική συνεδρίαση, μοναδικό θέμα συζήτησης θα είναι η πορεία όλων των έργων αποκατάστασης των ζημιών από τους σεισμούς, που έπληξαν κυρίως την περιοχή του Ληξουρίου και της Επαρχίας Πάλης, κατά το μέρος που αφορά στις αρμοδιότητες, καθήκοντα και υποχρεώσεις, ενός εκάστου των προσκεκλημένων, καθώς και του Δήμου και όχι φυσικά η συζήτηση θεμάτων που αφορούν γενικά τον Δήμο Κεφαλλονιάς, όπως αναρτήθηκε στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ».
Ούτε φυσικά ένα θέμα γενικό και αόριστο, όπως αυτό που η Δημοτική Αρχή πέρυσι μας επέδοσε, δηλαδή «το Ληξούρι και η Παλική μετά τους σεισμούς, που μάλλον έκθεση ιδεών θύμιζε, παρά σοβαρή συζήτηση για το αύριο ενός σεισμόπληκτου τόπου.
Μέχρι στιγμής δεν έχω καμμία ενημέρωση αν η Δημοτική Αρχή προέβη στις απαραίτητες ενέργειες, για την οργάνωση της αποφασισθείσης Ειδικής Συνεδρίασης και επ΄αυτού θα ήθελα να τεθούν από εσάς στο Δημοτικό Συμβούλιο για έγκριση οι παρακάτω επικαιροποιημένες προτάσεις μου, που ως ένα βαθμό είχαν επιδοθεί στον κύριο Υπουργό εγγράφως από Συμβούλους της Παλικής.
Πρώτα απ΄όλα ο κ. Δήμαρχος έχει υποχρέωση, να απαιτήσει με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο να παρευρεθούν στην Συνεδρίαση όλοι οι προαναφερθέντες, ως βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίησή της, ώστε ο καθένας από τον τομέα των αρμοδιοτήτων του να δώσει απαντήσεις για την πορεία και την προοπτική ολοκλήρωσης των έργων, πρώτιστα στο Ληξούρι και την Επαρχία Πάλης, αλλά και στις λοιπές περιοχές στον βαθμό που επλήγησαν και έχουν σε εξέλιξη έργα αποκατάστασης.
Έτσι θα σταματήσει η κοροϊδία που υφίστανται οι σεισμόπληκτοι, μέσα από το φαινόμενο να κατηγορεί ο ένας ως υπαίτιο τον άλλον, σε ότι αφορά την κωλυσιεργία ή την αδιαφορία ή το τέλμα που έχουν περιέλθει τα έργα.
Η συνεδρίαση θα πρέπει να γίνει το αργότερο εντός μηνός από σήμερα και πάντως όχι πέραν του Φεβρουαρίου 2016, ώστε να ασκηθούν και οι δέουσες πιέσεις ή να εκδοθούν οι αποφάσεις ολοκλήρωσης όσων έργων είναι δυνατόν, προ του Μαϊου το ενωρίτερο ή προ του Ιουνίου το αργότερο και να μην χαθεί μία ακόνη θερινή περίοδος από το Ληξούρι και την Επαρχία Πάλης.
Ως τόπος συνεδρίασης φυσικά θα πρέπει να είναι το Ληξούρι και μάλιστα σοβαρά, πολύ σοβαρά, θα πρότεινα το κίτρινο πρώην Δημαρχείο. Ίσως έτσι καταλάβουν οι προσκεκλημένοι μας, αλλά και η Δημοτική Αρχή, όλα εκείνα που αισθάνεται ένας σοβαρός αριθμός συμπατριωτών μας. Δηλαδή τι σημαίνει να ζεις σε μία σεισμόπληκτη περιοχή, σε ένα κίτρινο σπίτι ή να βλέπεις δημόσια κτίρια ραγισμένα και χορταριασμένα.
Πριν από την Συνεδρίαση φυσικά, θα πρέπει η ίδια Δημοτική Αρχή να αποσαφηνίσει στον εαυτό της και σε μας, με ποια αλήθεια θα πάμε σε αυτήν. Με την αναφορά του κ. Αναπληρωτού στην περυσινή περιβόητη συνέντευξή του, όταν δηλαδή όλα τα έργα παρουσιάστηκαν ως αβέβαια ή με όσα ακούγαμε πριν τις δύο βουλευτικές εκλογές, όταν όλα εμφανιζόταν ως εξασφαλισμένα.
Όπως και να έχει η κατάσταση επιβάλλεται να δοθούν πειστικές απαντήσεις και μάλιστα αναλυτικά σε κάθε ένα από τα μεγάλα προβλήματα του από εκεί τόπου μας και να σταματήσει η εγκατάλειψη που εμπράκτως υπηρέτησε ο Δήμος και πριν τους σεισμούς. Οι σεισμοί απλά ήλθαν για να επισπεύσουν με γεωμετρική πρόοδο την συνεχή υποβάθμιση με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής.
ΛΙΜΑΝΙ
Ως και πρόσφατα, δια στόματος κ. Τζωρτζάτου, διαβάσαμε να εκφράζονται φόβοι ότι δεν θα έχουν τελειώσει οι εργασίες αποκατάστασής του, πριν την έναρξη της θερινής περιόδου και προσέθεσε και αυτός την δική του φωνή σε αυτό που ομόφωνα ενέκρινε το ΔΣ και στο οποίο σήμερα επανέρχομαι με αυτή την εισήγηση. Να μας πουν οι καθ΄ύλην αρμόδιοι τι μέλλει γενέσθαι.
Επιπλέον, όταν συζητήθηκε η ενυπόγραφη αίτηση των κατοίκων Λεγατάτων, καθώς και των επαγγελματιών της παραλιακής λεωφόρου Ριζοσπαστών, που είχα καταθέσει στο ΔΣ, δεν μου κατέστη σαφές, αν στο ανατεθέν στο εργολάβο έργο της αποκατάστασης του λιμανιού, συμπεριλαμβάνεται και το καρνάγιο ή η παλιά προσφορέλα.
Συμπεριλαμβάνεται και θα αποκατασταθεί ή έχει μειωθεί ο Π/Υ του έργου και δεν εμπεριέχεται;
Και αν δεν συμπεριλαμβάνεται αυτό το έξω από το λιμάνι τμήμα της παραλίας του Ληξουριού, τότε η αποκατάστασή του θα γίνει από το Λιμενικό Ταμείο μαζί με την Παραλιακή λεωφόρο;
Η εκβάθυνση του λιμανιού θα ολοκληρωθεί σε όλο το λιμάνι, ώστε να έχει δυνατότητα υλοποίησης και το τόσο πολυδιαφημισμένο master plan; Ή έγιναν περικοπές ακόμη και σε αυτόν τον τομέα;
Θα ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του λιμανιού, μέχρι την έναρξη της θερινής περιόδου ή θα κάθονται οι όποιοι επισκέπτες ετεροδημότες και παραθεριστές μέσα στα βούρκα και τα μπλόκια;
Επισημαίνω επίσης το γεγονός της καθίζησης με τους σεισμούς του φαναριού του μόλου του λιμανιού, το οποίο συνεχίζει να βυθίζεται και μετά τους σεισμούς και ήδη το επίπεδο της θάλασσας έχει έχει σκεπάσει την βάση του, αν και ήταν αρκετά υπερυψωμένη προ των σεισμών και φυσικά κινδυνεύει να καταστραφεί.
ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΩΝ
Υπενθυμίζω το αίτημα των Λεγατάδων και των επαγγελματιών της παραλιακής με το οποίο ζητούσαν την αποκατάστασή του, όπως και του μόλου πεζοδρομίου, προ της θερινής περιόδου.
Νομίζω είναι απόλυτα κατανοητό, ότι αποτελεί και την «μόστρα» του Ληξουριού, μαζί με το άλλο κομμάτι του, που υποτίθεται ότι αποκαταστάθηκε (γέφυρα- Λιμεναρχείο), για τον οποιοδήποτε επισκέπτη και ήδη θα έπρεπε να έχουν αρχίσει οι εργασίες ασφαλτόστρωσης - ανακατασκευής.
Εδώ θα πρέπει και η Περιφέρεια να συνδράμει, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο, τουλάχιστον μέχρι και μέσα στο Ματζαβινάτειο και να φωτοσημανθεί , ώστε πρώτα απ΄όλα, έκτακτα περιστατικά υγείας να διακομίζονται με ταχύτητα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, στο φέρρυ μποτ, όπως και παλιότερα είχα τονίσει, αλλά και να αποτελέσει και ελκυστικό δρόμο περιπάτου πεζή ή με ποδήλατο.
Θα ήταν μία καλή ιδέα για το πρόγραμμα ΟΧΕ της Παλικής που φιλοδοξεί να υλοποιήσει η Περιφέρεια, η ολοκλήρωση και φωτοσήμανση όλου του ασφαλτόστρωτου παραλιακού δρόμου, μέχρι και μετά τον Αγ. Σπυρίδωνα, σε συνδυασμό με την κατασκευή και ποδηλατοδρόμου, που θα ξεκινάει από τα Λέπεδα.
Τα τονίζω όλα αυτά για την Παραλιακή λεωφόρο Ριζοσπαστών, διότι μόνο ως ημίμετρο μπορεί να λογιστεί το πλάνο της Δημοτικής Αρχής και του Λιμενικού Ταμείου, να τερματιστεί το έργο ή καλύτερα να διακοπεί το έργο στα μισά, δηλαδή στην άνοδο για το σεισμόπληκτο παλιό Γηροκομείο (οδός Χαριτάτου
ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
Οι σημειακές παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο της «Δ.Ε. Παλικής» ύψους 9 εκατ. ευρώ ακολουθεί απελπιστικά βραδείς ρυθμούς και, κατά δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Δρακουλόγκωνα, αφορά μόνο το 10% ή το πολύ 20% των σημείων που έχουν επικινδυνότητα και χρήζουν αποκατάστασης.
Να σημειωθεί ότι στόχος της συγκεκριμένης μελέτης είναι η άρση του επικινδύνου και η επαναφορά στην πριν το σεισμό κατάσταση και ο κ. Υπουργός και η κ. Βουλευτής, θα πρέπει να μας πούνε, τι θα γίνει με το υπόλοιπο 90% - 80% των αναγκαίων παρεμβάσεων, για το οποίο δεν υπάρχει χρηματοδότηση!
Σύμφωνα με δηλώσεις υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου, όπως ανέφερε και ο Αντιπεριφερειάρχης, η πλήρης αποκατάσταση του επαρχιακού οδικού δικτύου της Παλικής και του οδικού άξονα Ληξουρίου – Αργοστολίου, θα απαιτούσε ένα ποσό της τάξεως των 25 έως 40 εκατ. ευρώ.
Απαιτείται απάντηση επίσης αναφορικά με την εργολαβία των 5,9 εκατ. ευρώ, που κατά την Δημοτική Αρχή είχε άτυπα (;) συμφωνηθεί με την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών (Χρυσοχοϊδη) και αφορούσε την αποκατάσταση κοινοχρήστων χώρων της πόλης του Ληξουρίου και του δημοτικού οδικού δικτύου.

ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ
Ο απόλυτος εμπαιγμό των κατοίκων τους, παρά το γεγονός ότι επιτέλους «εδέησε» να ψηφιστεί νόμος με τον οποίο το κράτος αναλαμβάνει την κατασκευή τους.
Από εκεί και πέρα η απόλυτη σιγή. Καμία πληροφόρηση ως προς νέες εξελίξεις για το έργο αυτό και πόσο ακόμα θα περιμένουν οι ιδιοκτήτες, αυτοί που οι σεισμοί χτύπησαν πιο σκληρά από όλους, μέχρι να ξαναμπούν στα σπίτια τους.
Όλα τα κλιμάκια διοίκησης οφείλουν επιτέλους να δώσουν τελεσίδικες απαντήσεις σε αυτούς τους συνδημότες μας.
ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ
Η κατάσταση εδώ είναι χαοτική. Οι μαθητές των Ληξουριώτικων σχολείων διδάσκονται υπό απαράδεκτες συνθήκες σε προκάτ, χωρίς να διαφαίνεται καμία προοπτική επανόδου σε ανθρώπινες συνθήκες εκπαίδευσης.
Η Δημοτική Αρχή και η κ. Βουλευτής, οφείλουν απαντήσεις ως προς τις πιέσεις και ενέργειες που έχουν προβεί προς τον Ο.Σ.Κ. και το Υπουργείο Παιδείας και να ενημερωθούμε επίσης και εμείς, για την χρηματοδότηση ολοκληρωμένης αποκατάστασης των σχολικών κτιρίων.
Η νέα σχολική χρονιά 2016-2017, θα βρει τους μαθητές πάλι στα προκάτ;
Περιμένουμε επίσης τις τελεσίδικες αποφάσεις για το Λύκειο. Επισκευή ή νέο Σχολικό Συγκρότημα Λυκείου;
ΘΕΑΤΡΟ «ΜΑΡΚΑΤΟ»
Μου απαντήσατε Κύριε Δήμαρχε δύο φορές ότι τραινάρησε η διαπραγμάτευση, ώστε να πάρετε όσα περισσότερα ήταν δυνατό από την Ασφαλιστική.
Θα επαναλάβω και εγώ με την σειρά μου, ότι περιμένουμε να μας ανακοινώσετε κάποια στιγμή και το χρονοδιάγραμμα έναρξης και πιθανολογούμενης ολοκλήρωσης της αποκατάστασης και επαναλειτουργίας του Θεάτρου.
Το Ληξούρι και η Επαρχία Πάλης δεν αντέχει άλλον ένα ακόμη χειμώνα χωρίς πολιτιστική στέγη. Σε μία τέτοια περίπτωση, η ευθύνη θα βαρύνει εξ ολοκλήρου εσάς προσωπικά.
ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ
Ευτυχώς που βρέθηκε ιδιωτικός φορέας και χρηματοδότησε την επισκευή και επαναλειτουργία της.
Αλλιώς θα συνέχιζε η Φιλαρμονική να ζει σαν «πρόσφυγας».
Περιμένουμε πάντως να τηρήσετε την υπόσχεσή σας κ. Δήμαρχε για την χρηματοδότηση λειτουργίας της.
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ
Περιμένουμε επίσης και για αυτό το χρονοδιάγραμμα έναρξης και πιθανολογούμενης ολοκλήρωσης της αποκατάστασης και επαναλειτουργίας.
ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Αρχιτεκτονικός και πνευματικός θησαυρός της περιοχής, κτίριο που έμεινε όρθιο μετά τους σεισμούς του 1953.
Αν και φυλάσσονται σε αυτό πολύτιμες συλλογές, έχει εμπλακεί σε χρονοβόρες διαδικασίες αποκατάστασης. Απαιτείται η άμεση απεμπλοκή του θέματος από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας και η όσο το δυνατόν πιο σύντομη απόδοσή της στην Ληξουριώτικη και όχι μόνο κοινωνία, αλλά όχι φυσικά με υποστύλωση μόνο, όπως σχεδιάζεται, αλλά πλήρη και μόνιμη αντισεισμική αποκατάσταση.
Εδώ θα ήθελα να υπενθυμίσω και την προεκλογική έκκληση του Προέδρου της Εφορευτικής Επιτροπής της Βιβλιοθήκης προς τους υποψήφιους Βουλευτές, με την οποία συμφωνώ απόλυτα, ότι το πρόβλημα “Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη”, που είναι πρόβλημα της τοπικής εκπαιδευτικής αλλά και της ευρύτερης επιστημονικής κοινότητας, πρόβλημα του Ληξουριού και των Ληξουριωτών, θα πρέπει να γίνει και δικό τους πρόβλημα, με συγκεκριμένες στοχεύσεις σε ότι αφορά τις οι μελέτες επισκευής και την χρηματοδότηση για την εφαρμογή τους, προκειμένου να επιτευχθεί η επαναλειτουργία της».
Η κ. Βουλευτής, οφείλει να πάρει θέση και να μας ενημερώσει αν προέβη σε κάποιες παρεμβάσεις ή διαβήματα, προς αυτήν την κατεύθυνση.
Για τα ίδια θέματα οφείλει και η Δημοτική Αρχή εξηγήσεις, με απαρίθμηση ενεργειών της, σε ότι αφορά την απεμπλοκή των διαδικασιών από τα γραφειοκρατικά γρανάζια, την σύνταξη των μελετών και έναρξη των εργασιών, για την επαναλειτουργία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, για τις οποίες ουδέποτε ακούσαμε κάτι μέσα σε αυτό το Συμβούλιο.
Επί του θέματος σας έχω κοινοποιήσει και ξεχωριστή εισήγηση σε σχέση με την χρηματοδότηση αποκατάστασης της Ιακωβατείου.
ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Αρκετές από αυτές αποτελούν μνημεία πολιτισμού, αλλά μέχρι στιγμής μόνο με ιδιωτική πρωτοβουλία έχουν ξεκινήσει ή θα ξεκινήσουν κάποιες εργασίες αποκατάστασης.
Υπάρχει πολιτική βούληση ή απόφαση για την τύχη των υπολοίπων; Ή οι κάτοικοι των χωριών κυρίως θα εκκλησιάζονται σε προκάτ κατοικίες –εκκλησιές;
ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ
Θα ληφθεί κάποια μέριμνα για αυτά ή θα παραμείνουν ως έχουν, δίνοντας την εικόνα «λίθων, πλίνθων, κεράμων ατάκτως ειρημμένων».
ΜΝΗΜΕΙΑ
Αποκατάσταση των κομματιασμένων αγαλμάτων του Ηλία Μηνιάτη, Στάμου Πετρίτση, της επιτύμβιας στήλης των Ιακωβάτων και των λοιπών μνημείων που κοσμούν και τιμούν την πόλη και τα χωριά μας.
Πρόσφατα είχαν έλθει κάποιοι ειδικοί για την συντήρηση-αποκατάσταση. Δρομολογήθηκαν περαιτέρω ενέργειες; Ποιες και για πότε;
ΤΟΜΕΑΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ (Τ.Α.Σ.) ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ
Δεν είμαι ο αρμόδιος να κρίνω με πόσο γρήγορους ρυθμούς λειτουργεί και πόσο συνεπής είναι σε σχέση με την ταχεία έκδοση αδειών και έγκρισης καταβολής των θεσμοθετημένων αρωγών – αποζημιώσεων.
Τα σίγουρο όμως είναι η εντύπωση που δίνει και που δεν είναι άλλη από την «θεσμοθετημένη» γραφειοκρατία που τον διέπει, ως προς την παροχή όσο το δυνατόν μικρότερης βοήθειας προς τους σεισμοπλήκτους.
ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ
Απαιτείται χρονική επέκταση του μέτρου, όχι μόνο διότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκατάστασης πλείστων όσων οικιών, αλλά στις εργατικές κατοικίες, ούτε η κατεδάφιση δεν ξεκίνησε και οι κάτοικοι θα συνεχίσουν για πολύ ακόμη να φιλοξενούνται ή να νοικιάζουν άλλα σπίτια.
ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επί πλέον, όπως καταλαβαίνετε, μια περιοχή κατεστραμμένη, με οικονομική, πολιτισμική και κοινωνική ζωή νεκρωμένη, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται ως προς τις φορολογικές της υποχρεώσεις και δυνατότητες όπως οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Χώρας.
Ως εκ τούτου θεωρούμε δίκαιη και απαιτούμε εκ νέου για το 2016, την φορολογική ελάφρυνση των κατοίκων (απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, περισσότερες δόσεις καταβολής φόρου εισοδήματος), τουλάχιστον μέχρι την πλήρη επάνοδο του τόπου σε φυσιολογικούς ρυθμούς διαβίωσης.
Η ανικανότητα ή η αδιαφορία φροντίδας για τους σεισμόπληκτους, εφαρμόσθηκε σε όλο της το μεγαλείο την χρονιά που πέρασε, με το κομφούζιο της απαλλαγής ή μη των πληγέντων κατοίκων (κίτρινα, κόκκινα σπίτια) από τον ΕΝΦΙΑ.
Τέλος, τονίζουμε ότι, εάν η υπόλοιπη ελληνική επαρχία κινδυνεύει με απόλυτη παρακμή κατά την περίοδο κρίσης που διανύουμε, το Ληξούρι λόγω και των σεισμών κινδυνεύει με οριστική εξαφάνιση. Απαιτείται λοιπόν, για την στοιχειώδη επανάκαμψη της, η περιοχή μας να ανακτήσει όσα με την πρόφαση της κρίσης στερήθηκε τα τελευταία χρόνια και κυρίως:
 Ο Υπουργός και η κ. Βουλευτής να μας απαντήσουν, αν θα τηρήσουν την προεκλογική δέσμευση του κόμματός τους, να δημιουργηθεί και πάλι Δήμος Ληξουρίου – Πάλλης, είτε ο ολέθριος για όλη την χώρα «Καλλικράτης» καταργηθεί, είτε απλά «βελτιωθεί».
 Η δημοτική αρχή να επαναφέρει στο Ληξούρι τις βασικές Δημόσιες Υπηρεσίες από τις οποίες αποψιλώθηκε (Δ.Ο.Υ., Ειρηνοδικείο, Ι.Κ.Α., Υπηρεσία Δόμησης, Λιμεναρχείο).
 Να οριστικοποιηθεί ότι δεν θα απειληθεί ποτέ με κλείσιμο, αλλά και επιπλέον να αναπτυχθεί το Τμήμα Ήχου και Μουσικών Οργάνων του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων και να επανέλθει στο Ληξούρι το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, που το «σχέδιο Αθηνά» του στέρησε.
 Και αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε, για τα δεδομένα της Κεφαλλονιάς, ένα τμήμα τουριστικών επαγγελμάτων, όπως προεκλογικά ο Δήμαρχος υποσχέθηκε στην πλατεία του Ληξουριού ή ένα τμήμα έρευνας ή μεταπτυχιακών σπουδών με αντικείμενο τους σεισμούς, κάλλιστα θα μπορούσε να λειτουργεί στο Ληξούρι.
Αυτά είναι που περιμένουν τις απαντήσεις τους από τον κάθε ένα που θα συμμετάσχει σε αυτή την Ειδική Συνεδρίαση, δύο χρόνια μετά τους σεισμούς.
Περιττό να τονίσω, ότι σε μία τέτοια Συνεδρίαση, δικαιολογίες τύπου «υπηρεσιακές ανάγκες δεν μου επιτρέπουν να παρευρεθώ», θα αποτελούν γελοίες δικαιολογίες και κανένας από όσους έχουν ευθύνη για την εξέλιξη των έργων, δεν επιτρέπεται να την επικαλεστεί.

Με εκτίμηση προς όλους
Ηλίας Παρίσης
Επικεφαλής των ΦΙ.Κ.Ο.
& Δημοτικός Σύμβουλος

 

 

 

 

ΑΙΤΗΣΗ
ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΠΑΡΙΣΗ, ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ
& ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΣ ΤΩΝ ΦΙ.Κ.Ο.

ΠΡΟΣ
Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
Κύριο Γεράσιμο Παπαναστασάτο
ΚΟΙΝ
Δήμαρχο
Κύριο Αλέξανδρο Παρίση
Επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων
Κυρίους, Κυρίους
Θεόφιλο Μιχαλάτο, Βασίλειο Ρουχωτά
Γεράσιμο Δημητράτο, Νικόλαο Γκισγκίνη
ΘΕΜΑ: ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ/μερικη χρηματοδότηση εργασιών επισκευής
Κύριε Πρόεδρε
Σε προηγούμενες συνεδριάσεις του ΔΣ, είχε αποφασισθεί, κατόπιν προτάσεως του κ. Ρουχωτά η μεταφορά των βιβλίων και εκθεμάτων της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης στο Μουσείο Ληξουρίου.
Επιπλέον είχαμε εγκρίνει την διάθεση ποσού, που πρότεινε η Δημοτική Αρχή, για τις αναγκαίες παρεμβάσεις στο Μουσείο, ώστε να είναι ικανό να φιλιξενήσει τα βιβλία και τα εκθέματα της Βιβλιοθήκης.
Σήμερα θέλω να θέσω για συζήτηση εκτός Ημερησίας Διατάξεως, πρόταση για μερική χρηματοδότηση των εργασιών επισκευής-αποκατάστασης και ζητών την έγκρισή της από το ΔΣ.
Πριν να καταθέσω την εισήγησή μου, θα ήθελα, κλέβοντας κάποια αποσπάσματα από την επιστολή του Προέδρου του Εφορευτικού συμβουλίου της Βιβλιοθήκης, προς τους υποψήφιους τότε Βουλευτές του Νομού, να μεταφέρω σε τούτη την αίθουσα, ώστε να καταγραφεί πρώτα απ΄όλα, γιατί αποτελεί για το Ληξούρι έναν πραγματικό φάρο πολιτισμού, αλλά και να αναφερθούν οι ενέργειες που μέχρι στιγμής έγιναν.
Ι. Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ληξουρίου, η γνωστή σε όλους μας Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη, μια από τις πλουσιότερες βιβλιοθήκες των Επτανήσων, με τη μέχρι πρόσφατα λειτουργία της,
• παρείχε σίγουρη και φιλόξενη αίθουσα μελέτης για τους μαθητές των Σχολείων της περιοχής και τους σπουδαστές του ΤΕΙ για τις δικές τους εργασίες,
• έφερνε με το βιβλιοαυτοκίνητο το βιβλίο στους μαθητές και τους δασκάλους των πιο απομακρυσμένων Σχολείων της Κεφαλονιάς,
• άνοιγε τις πόρτες της στα παιδιά της μικρής ηλικίας και μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα τα οδηγούσε στο χώρο της γνώσης και της δημιουργίας, αλλά και
• κάλυπτε επαρκέστατα τις βιβλιογραφικές ανάγκες πολλών ερευνητών – ντόπιων αλλά και από διάφορες περιοχές της Ελλάδας,
• διέθετε το αρχείο των Τυπάλδων Ιακωβάτων και γενικότερα το Τμήμα χειρογράφων σε δεκάδες ερευνητές για τη συγγραφή διατριβών και άλλων μελετών, και τέλος
• άνοιγε τον Κήπο της στην κεφαλλονίτικη κοινωνία, για να συμμετάσχει σε σοβαρές εκδηλώσεις επιστημονικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου.
ΙΙ. Όλα τα παραπάνω έχουν τώρα ανασταλεί. Οι πρόσφατοι σεισμοί της 26ης Ιανουαρίου και της 3ης Φεβρουαρίου 2014 προκάλεσαν σοβαρότατες ζημιές στο κτήριο της Βιβλιοθήκης – ένα αξιόλογο νεοκλασικό κτήριο, το οποίο δεν «άγγιξαν» οι σεισμοί του 1953 και γι’ αυτό αποτελούσε μέχρι πρόσφατα μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο του αρχιτεκτονικό στολίδι για το Ληξούρι.
Το κτήριο μετά τους σεισμούς χαρακτηρίστηκε από τους αρμόδιους μη κατοικήσιμο αλλά επισκευάσιμο. Αμέσως, βέβαια, με συντονισμένες προσπάθειες της Διευθύντριας και του τότε Εφορευτικού Συμβουλίου απομακρύνθηκε από το ερειπωμένο κτήριο ό,τι το πολυτιμότερο διέθετε και ήδη φυλάσσεται σε ασφαλές μέρος, ενώ σε σύντομο σχετικά διάστημα, με τη συνδρομή και του Υπουργείου Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων (Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.), του οποίου άλλωστε είναι ιδιοκτησία το κτήριο, τοποθετήθηκε σε ασφαλές μέρος του προαυλίου προκατασκευασμένος οικίσκος, όπου στεγάστηκε και λειτουργεί το Δανειστικό Τμήμα για τους μαθητές των Σχολείων της περιοχής.
ΙΙΙ. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί για πολύ ακόμη. Η Βιβλιοθήκη πρέπει να ξανανοίξει τις πόρτες της. Για να γίνει, όμως, αυτό επιβάλλεται το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. να δείξει ουσιαστικότερο ενδιαφέρον, προκειμένου να προχωρήσουν γρήγορα οι μελέτες επισκευής και να χρηματοδοτηθεί η εφαρμογή τους και σε αυτό η Δημοτική Αρχή, υποχρεούται να δείξει πολύ περισσότερο ενδιαφέρον.
Επανερχόμενος λοιπόν στο θέμα της εισηγήσεώς μου, θα ήθελα να ενημερώσω τους συναδέλφους ότι μία από τις λίγες υποσχέσεις που εν μέσω σεισμών ακούστηκαν από τους επισκέπτες Υπουργούς και λοιπά κυβερνητικά στελέχη , ήταν και η τροποποίηση του Ν. 4178/2013 και η διάθεση των εσόδων από το ενιαίο ειδικό πρόστιμο που εισπράττεται για αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης επί ακινήτων, ειδικά για την Κεφαλλονιά και Ιθάκη στους στόχους που αναφέρει ο ίδιος ο Νόμος στο άρθρο 40 Κεφάλαιο Β΄. Η εν λόγω τροποποίηση έγινε.
Με βάση την τροποποίηση του Ν.4178/2013, που έγινε με την παράγραφο 9 του άρθρου 11 του Ν. 4258/2014, τα έσοδα από το ενιαίο ειδικό πρόστιμο που εισπράττεται για αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης επί ακινήτων, κατατίθενται σε ειδικό κωδικό υπό τον τίτλο «περιβαλλοντολογικό ισοζύγιο», για την αντιστάθμιση των δυσμενών συνεπειών κατά τα οριζόμενα στο κεφάλαιο Β΄του ιδίου Νόμου.
Ως δράσεις «περιβαλλοντολογικού ισοζυγίου» καθορίζονται κατά προτεραιότητα οι εξής:
................................................................................................................................
Παράγ.5: Αποκατάσταση δημοσίων διατηρητέων κτισμάτων κατά το ΠΔ 13/22.4.1928 (Α΄153)
Παράγ.6: Διαμόρφωση /ανακαίνιση κτιρίων για επανάχρηση, που ανήκουν στην ιδιοκτησία φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, για την κάλυψη αναγκών εγκατάστασης κοινωνικών, πολιτιστικών ή εν γένει αναπτυξιακών δραστηριοτήτων.
Κατόπιν αυτών εισηγούμαι, όπως σε εκτέλεση των διατάξεων των Νόμων 4178/2013, άρθρο 40 παράγ. 5 και 6 και 4258/2014, άρθρο 11 παράγ. 9, το δημοτικό συμβούλιο εγκρίνει την διάθεση των εσόδων από το ενιαίο ειδικό πρόστιμο που εισπράττεται για αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης επί ακινήτων, για τις εργασίες επισκευής – ανακατασκευής της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης.
Με εκτίμηση προς όλους
Ηλίας Παρίσης
Επικεφαλής των ΦΙ.Κ.Ο.
& Δημοτικός Σύμβουλος




00 inkefalonia general ad 300X250