Λαϊκή Συσπείρωση : Σε νέο δάνειο προχωρεί ο Δημος - ιδιωτικοποιούν την καθαριότητα των δημοτικών κτιρίων

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2015 14:01

Λαϊκή Συσπείρωση : Σε νέο δάνειο προχωρεί ο Δημος - ιδιωτικοποιούν την καθαριότητα των δημοτικών κτιρίων

Παίρνουν νέο δάνειο - ιδιωτικοποιούν την καθαριότητα των δημοτικών κτιρίων- ανοίγουν τον δρόμο για πώληση στο γερμανικό κεφάλαιο υπηρεσιών του δήμου.

 

Στις πρόσφατες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Κεφαλονιάς και της Οικονομικής Επιτροπής συζητήθηκαν μεταξύ άλλων :

1.Η αναχρηματοδότηση δανείων Δήμου Κεφαλονιάς (Σύναψη νέου δανείου).

2.Καθορισμός Τελών Κοινοχρήστων χώρων του 2016.

3.Εκχώρηση σε ιδιώτη του τομέα της καθαριότητας των Δημοτικών Κτηρίων.

4.Σύναψη πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Κεφαλονιάς και της Περιφέρειας Rhein-Neckat-Kreisτης Γερμανίας.

Η Δημοτική Αρχή (ΝΔ) πιάνοντας το νήμα της αντεργατικής πολιτικής εκεί που το αφήνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υλοποιεί με προθυμία και με γρήγορα βήματα τις βασικές κατευθύνσεις ΕΕ-κεφαλαίου όπως εξειδικεύονται από το τρίτο μνημόνιο με σκοπό να απαλλάξει από «βάρη» τον κρατικό προϋπολογισμό που θα πήγαιναν για την κάλυψη έστω και των ελάχιστων λαϊκών αναγκών, έτσι ώστε να ενισχυθεί η κερδοφορία των τραπεζών και άλλων τμημάτων του κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα:

1.Αποφάσισε με την ουσιαστική στήριξη-η διαφορά τους ήταν στο ύψος του επιτοκίου- της παράταξης του ΠΑΣΟΚ (η παράταξη του Θ. Μιχαλάτου ήταν απούσα) την σύναψη νέου δανείου 5.979.788,81 ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών, για την αναχρηματοδότηση παλαιότερων δανείων (πλην του δανείου που πήρε το 2012 των 3,1 εκ. ευρώ για το χρεωστικό άνοιγμα του πρώην Δήμου Λειβαθούς), προκειμένου να μπορέσει να ανταπεξέλθει πρόσκαιρα στην οικονομική ασφυξία που έχει περιέλθει ο Δήμος αφού όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχουν μειώσει την κρατική χρηματοδότηση πάνω από 50% την τελευταία 5ετία. Η επιχειρηματολογία ότι θα πληρώνεται μικρότερη ετήσια δόση από την σημερινή ώστε να μένουν χρήματα για την εκπλήρωση κι άλλων υποχρεώσεων είναι το προκάλυμμα που κρύβει ότι :

α. θα είναι μικρότερη μόνο για τα τέσσερα πρώτα χρόνια έως το 2019, που λήγει η θητεία της σημερινής Δημοτικής Αρχής. Από το 2020, με το νέο δάνειο, η ετήσια δόση θα είναι αυξημένη σε σχέση με την σημερινή κατά 81.944,71 και θα φτάσει το 2027 να είναι αυξημένη κατά 688.854,21 ευρώ!!!

β. ο λαός της Κεφαλονιάς θα πληρώσει για αυτή την 4ετία των χαμηλότερων δόσεων, επί πλέον 646.188,89 ευρώ!!!

Ως Λαϊκή Συσπείρωση απαιτήσαμε να μην μπει καμιά νέα επιβάρυνση στην πλάτη των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών, αλλά να ζητηθούν και να αποδοθούν από το κράτος στον Δήμο τα παρακρατηθέντα των προηγούμενων ετών, που ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ, καθώς και να εισπραχτούν τα ανείσπρακτα και να μπει φορολογία στις μεγάλες εμπορικές, βιομηχανικές, εφοπλιστικές μονάδες που δραστηριοποιούνται στην επικράτεια του Δήμου.

2.Η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να διατηρήσει τα είδη αυξημένα τέλη κοινοχρήστων χώρων χωρίς να λάβει υπόψη της, ούτε την τραγική κατάσταση που έχουν έρθει οι μικροί επαγγελματίες από την ασκούμενη πολιτική κυβέρνησης και Δήμου, αλλά ούτε και τις επιπτώσεις των προηγούμενων και πρόσφατων σεισμών και της πλημμύρας. Πχ στην Παλλική θα πληρώνουν για πεζοδρόμια και πλατείες 10, 8, 6 ευρώ /τμ., στην Σάμη 12 και 9 ευρώ/τμ, στην Ασσο 15 ευρώ/τμ κ.λ.π. Τα ανταποδοτικά τέλη από την φύση τους είναι ταξικά αφού επιβάλλονται με οριζόντια μορφή και όχι ανάλογα με το εισόδημα και έχουν φοροεισπρακτικό χαρακτήρα.

Η δική μας πρόταση ήταν, η πλήρης απαλλαγή όλων των αυτοαπασχολουμένων και μικρών επαγγελματιών των Δημοτικών Ενοτήτων Παλλικής, Ερίσσου, λόγω των σεισμών, αλλά και άλλων περιοχών που υπήρχαν επιπτώσεις από τους σεισμούς και τις πλημμύρες. Η μείωση 50% για τους υπόλοιπους μικρούς επαγγελματίες της υπόλοιπης Κεφαλονιάς. Η επιβολή μεγαλύτερου συντελεστή στις μεγάλες επιχειρήσεις και στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας για την χρήση του εδάφους και υπεδάφους για τα δίκτυα τους.

3. Η Δημοτική Αρχή ιδιωτικοποιεί την καθαριότητα 17 Δημοτικών κτιρίων δίνοντάς την σε ιδιώτες αντί του αρχικού ποσού των 36.309,60 ευρώ. Καταργεί ουσιαστικά μόνιμες θέσεις εργασίας και γεμίζει τις τσέπες ιδιωτικών επιχειρήσεων σε βάρος των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων αλλά και της ίδιας της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Η πρόταση μας ήταν άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού που να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες, καμιά εκχώρηση υπηρεσιών του Δήμου σε ιδιώτες που εκτός των άλλων θα αυξήσει το κόστος για τους Δημότες και θα μειώσει τις συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής των υπηρεσιών.

4.Ψηφίστηκε από την Δημοτική Αρχή και τον ΦΙΚΟ –αλλά είχε την ουσιαστική στήριξη παρά την μη ψήφιση του από τις υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης για δευτερεύοντες λόγους- το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Κεφαλονιάς και της Γερμανικής Περιφέρειας RheinNeckarKreis. Με το πρωτόκολλο αυτό και με πρόσχημα τις ανταλλαγές πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος ανοίγει ο δρόμος για την παρέμβαση Γερμανικών επιχειρήσεων στα σχολεία της Κεφαλονιάς, την εκμετάλλευση των μαθητών των ΕΠΑΛ μέσω της μαθητείας και της απλήρωτης και ανασφάλιστης δουλειάς, την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και άλλων τομέων του Δήμου.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για το ρόλο Δημοτικής Αρχής και της συμπολιτευόμενης «αντιπολίτευσης» συνολικά, ως φερέγγυων συνεργατών της κυβερνητικής πολιτικής που τσακίζουν όλοι μαζί τους εργαζόμενους. Γι αυτό είναι ανάγκη τώρα οι εργαζόμενοι να αντισταθούν, να οργανωθούν και να βάλουν σε προτεραιότητα την διεκδίκηση των δικών τους σύγχρονων λαϊκών αναγκών, να σφυρηλατήσουν την λαϊκή συμμαχία που θα ανοίξει τον δρόμο για γενικότερες φιλολαϊκές λύσεις στα πλαίσια μιας άλλης λαϊκής οικονομίας και εξουσίας.

Λαϊκή Συσπείρωση Κεφαλονιάς