Επιστολή του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων στους βουλευτές

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015 07:56

Επιστολή του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων στους βουλευτές

των νησιών μας για τη μη επιβολή φόρου στους οινοπαραγωγούς

Επιστολή προς τους βουλευτές των Ιονίων Νήσων απέστειλε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος ζητώντας τη συνδρομή τους προκειμένου να μην επιβληθεί ο άδικος φόρος στην παραγωγή του ελληνικού κρασιού, επισημαίνοντας ότι αν κάτι τέτοιο συμβεί οι οινοπαραγωγοί των Ιονίων Νήσων, μικρές συνεταιριστικές και οικογενειακές επιχειρήσεις στην πλειοψηφία τους, κινδυνεύουν με κλείσιμο.

Η επιστολή του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων έχει ως εξής:

                                                                        ΠΡΟΣ: Βουλευτές Ιονίων Νήσων:

                                                                        1/κ. Σταύρο Κοντονή, Υφυπουργό Αθλητισμού,

                                                                        βουλευτή Ζακύνθου

                                                                        2/ κα. Αφ. Θεοπεφτάτου, βουλευτή Κεφαλονιάς

                                                                        3/ κ. Κων. Παυλίδη, βουλευτή Κέρκυρας

                                                                        4/ κα. Φωτ. Βάκη, βουλευτή Κέρκυρας

                                                                        5/ κ. Αθ. Καββαδά, βουλευτή Λευκάδας

Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες,

   Θέτω υπόψη σας το εξαιρετικά σημαντικό, για την τοπική οικονομία, ζήτημα της επικείμενης επιβολής φορολογίας στην παραγωγή του ελληνικού κρασιού, ζητώντας παράλληλα την άμεση παρέμβασή σας, ως βουλευτές των Ιονίων Νήσων, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αυτό.

   Σας γνωρίζω ότι δεχθήκαμε τα αγωνιώδη αιτήματα των οινοπαραγωγών, των οινοποιών καθώς και των συνεταιριστικών επιχειρήσεων στον κλάδο της αμπέλου και του οίνου, όλων των νησιών του Ιονίου, για συνένωση των δυνάμεών μας, ώστε να επικρατήσει η λογική και να μην δεχθεί ο, ήδη δοκιμαζόμενος κλάδος των Ελλήνων παραγωγών, την χαριστική βολή, που επιχειρείται με την επιβολή φόρου.

   Θεωρούμε ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να επανεξετάσει την πρόθεσή του για την επιβολή του μέτρου αυτού, που αφενός δεν έχει προηγούμενο σε καμία ευρωπαϊκή οινοπαραγωγό χώρα, αφετέρου στην παρούσα οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο δεκάδες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

   Ειδικά για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η οποία έχει παράδοση στην παραγωγή υψηλής ποιότητας κρασιού, με επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς που επί σειρά ετών λειτουργούν προβάλλοντας τον τόπο μας, επιτελώντας σημαντικό έργο στην στήριξη της τοπικής οικονομίας, δίνοντας ταυτότητα στην τοπική αγροτική παραγωγή και δυναμική στην κατεύθυνση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, η επικείμενη επιβολή φορολογίας θα δώσει καθοριστικό χτύπημα στην προσπάθεια, που από κοινού επιχειρούμε, για εξωστρέφεια και εκσυχρονισμό του πρωτογενούς τομέα.

   Παρακαλώ να λάβετε σοβαρά υπόψη σας ότι οι παραδοσιακές, συνεταιριστικές και οικογενειακές -ως επί το πλείστον – επιχειρήσεις των Επτανήσων, θα βρεθούν σε κυριολεκτικά αλγεινή θέση, αν επιβληθεί  επιπλέον φορολόγησής τους με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και, πολύ φοβάμαι, ότι θα υπάρξει ντόμινο επιπτώσεων σε οικονομικό, κοινωνικό και τοπικό επίπεδο.

   Ευελπιστώ ότι θα κάνετε το παν δυνατό για να μην επιβληθεί η άδικη φορολογία εις βάρος των οινοποιητικών επιχειρήσεων και σας ζητώ να συνενώσουμε τις δυνάμεις μας, προκειμένου -ακόμη και την ύστατη στιγμή- να επικρατήσει η λογική. Είμαι στη διάθεσή σας για οτιδήποτε νομίζετε ότι μπορώ να φανώ χρήσιμος στον αγώνα, που είμαι σίγουρος ότι είναι κοινός, για την ευημερία, τη διαφύλαξη των συμφερόντων των πολιτών των νησιών μας και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και παραγωγής.

                                                                                                            Με εκτίμηση,

                                                                                                     Θεόδωρος Γαλιατσάτος

                                                                                                Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων