Λαϊκή Συσπείρωση: Στο απυρόβλητο τα ανείσπρακτα των μεγάλων επιχειρήσεων - Στην απληρωσιά οι εργαζόμενοι

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2015 15:39

Λαϊκή Συσπείρωση: Στο απυρόβλητο τα ανείσπρακτα των μεγάλων επιχειρήσεων - Στην απληρωσιά οι εργαζόμενοι

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κεφαλονιάς μεταξύ των άλλων θεμάτων που συζητήθηκαν, ήταν δύο αναμορφώσεις - τροποποιήσεις του Προϋπολογισμού για το 2015, το πλαίσιο της τουριστικής προβολής της Κεφαλονιάς και οι μετακινήσεις σε τουριστικές εκθέσεις του αρμοδίου Αντιδημάρχου τουρισμού .

Ως προς τις δύο αναμορφώσεις - τροποποιήσεις του Προϋπολογισμού του Δήμου για το 2015 η Λαϊκή Συσπείρωση τονίζει ότι η μείωση του σε σχέση με το 2014 κατά 5,8% (3.176.389,62 εκ ευρώ), αποδεικνύει ότι είναι απολύτως εχθρικός για τα λαϊκά συμφέροντα αφού είναι ενταγμένος μέσα στους κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας και του Παρατηρητηρίου, συμβάλλοντας έτσι στο ματωμένο πλεόνασμα μέσω κυρίως της μείωσης της χρηματοδότησης προς τους Δήμους κατά 863εκ. τα τελευταία 4 χρόνια.

Ποιο συγκεκριμένα,

• Επιπλέον των όσων δυσβάσταχτων μέτρων επιβλήθηκαν στα λαϊκά στρώματα από τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και συνεχίστηκαν με την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η Δημοτική Αρχή [ ΝΔ ] υλοποιώντας την αντιλαϊκή κατεύθυνση του προϋπολογισμού του Δήμου με τις ψηφισθείσες τροποποιήσεις, αποφάσισε την απόδοση στην κυβέρνηση του φόρου εισοδήματος ύψους 240.000 ευρώ (!!!) την ίδια ώρα που τα ταμεία του Δήμου εξαιτίας της κρατικής υποχρηματοδότησης είναι άδεια.

• Στα πλαίσια της προσαρμογής αυτής στην κυβερνητική πολιτική των μνημονίων, η Δημοτική Αρχή, επικύρωσε την απένταξη μιας σειράς έργων που ήταν ενταγμένα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – μερικά εκ των οποίων θα κάλυπταν στοιχειωδώς κάποιες λαϊκές ανάγκες λ.χ. βιολογικός καθαρισμός του Φισκάρδου, παραλία Λουρδά κ.λ.π.

• Η Δημοτική Αρχή με πρόσχημα την έλλειψη της παντελούς χρηματοδότησης και για το 2015 από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αποφάσισε να καταβάλλει σε δόσεις και όχι εφάπαξ τις δεδουλευμένες αποδοχές υπαλλήλων του Δήμου, όπως προβλεπόταν από επιδικασθείσα αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Την ίδια στιγμή προκλητικά αφήνει στο απυρόβλητο και για το 2015 την είσπραξη χρωστούμενων τελών από το μεγάλο κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στο νησί μας, και τα οποία ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ, όπως πχ το τέλος Λατομικών και Βιομηχανικών προϊόντων όπου δεν έχει εισπράξει ούτε 1 ευρώ έως σήμερα (!!!), έσοδα από τις εταιρείες των Αιολικών Πάρκων , τέλη κοινοχρήστων χώρων από μεγάλες επιχειρήσεις και νυχτερινά κέντρα κ.λ.π.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση καταθέσαμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο και πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για την εξυπηρέτηση και την ανακούφιση των λαϊκών συμφερόντων που απέρριψε η Δημοτική Αρχή[ ΝΔ].


Προτείναμε την ενίσχυση της χρηματοδότησης του Δήμου προς την ΚΕΔΗΚΕ με το ποσό των 200.000 ευρώ προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες επισκευής του χλοοτάπητα στο Δ.Α.Κ. Αργοστολίου, έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί και βάζει σε κίνδυνο την υγεία και την σωματική ακεραιότητα των αθλητών.


Ως προς την τουριστική προβολή του Δήμου τόσο η Δημοτική Αρχή [ ΝΔ ] όσο και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, επικέντρωσαν μόνο την κριτική τους στο ότι η σχεδιαζόμενη και προωθούμενη τουριστική προβολή του Δήμου αποφέρει κέρδη και οφέλη μόνο σε ένα τμήμα του μεγάλου κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον τουρισμό. Όλες όμως οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης δεκάρα δεν δίνουν για τις εξανεμισμένες αποδοχές, για τις συνθήκες γαλέρας στην εργασία μέχρι φυσικής εξόντωσης λόγω της εντατικοποίησης της δουλειάς [ πρόσφατο παράδειγμα θανάτου καμαριέρας σε ξενοδοχείο στην Ζάκυνθο ], για την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία των εργαζομένων ξενοδοχοϋπαλλήλων, ενώ κανένας δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στις διακοπές και την αναψυχή για τους εργαζόμενους. Επισημάναμε ότι η σχεδιαζόμενη τουριστική προβολή του Δήμου εξυπηρετεί τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών στον τομέα του τουρισμού που καρπώνονται την αύξηση της τουριστικής κίνησης, ενώ ταυτόχρονα δίδεται καίριο πλήγμα τους μικροκαταλυματίες.


Ως Λαϊκή Συσπείρωση αναδείξαμε ακόμη με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, ότι η Δημοτική Αρχή έχει καίριες πολιτικές ευθύνες καθόσον ως εργοδότης σε χώρους ευθύνης της εφαρμόζει ελαστικές σχέσεις εργασίας που επιδεινώνουν την ζωή των εργαζομένων, όπως λ.χ. στην Μελισσάνη – Δρογκαράτη όπου απασχολούνται «εθελοντές» για να λειτουργούν τα σπήλαια και να είναι επισκέψιμα. Η παραχώρηση επίσης σε ιδιώτη - εργολάβο της λειτουργίας των παραλιών Μύρτου και Πλατύ Γιαλού και του Τουριστικού Αγκυροβολίου, η διενέργεια μέρους της καθαριότητας του Δήμου Κεφαλονιάς από ιδιωτική εταιρεία με καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών των εργαζομένων σε αυτήν μέχρι και δύο μήνες, όπως παραδέχτηκε και η ίδια, δείχνει «με ποιον είναι και ποιον έχει αφήσει».


Ως Λαϊκή Συσπείρωση, καλούμε τον λαό της Κεφαλονιάς να βγάλει τα συμπεράσματα του για την πολιτική που προωθούν η κυβέρνηση κα οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου στο Δήμο Κεφαλονιάς ανεξάρτητα από το μείγμα διαχείρισης που προτείνουν. Αποδεικνύεται και από τα παραπάνω ποια ταξικά συμφέροντα στηρίζει ο καθένας. Στις επικείμενες εκλογές είναι επείγουσα ανάγκη οι εργαζόμενοι να υπερασπίσουν τα δίκια τους κόντρα σε ΕΕ – μονοπώλια – μνημόνια και όσους τα υπηρετούν. Να δώσει δύναμη στη δύναμή του. Να στηρίξει αποφασιστικά το ΚΚΕ, που είναι το μόνο αποκούμπι του. Να δώσει φτερά στην ελπίδα για άλλο δρόμο ανάπτυξης με κοινωνικοποιημένο τον πλούτο και τον ίδιο το λαό στην εξουσία.

 

Λαϊκή Συσπείρωση Κεφαλονιάς




00 inkefalonia general ad 300X250