Ερώτηση Λαϊκής Συσπείρωσης στην ΠΙΝ για τη μεταφορά μαθητών

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012 14:24

Ερώτηση Λαϊκής Συσπείρωσης στην ΠΙΝ για τη μεταφορά μαθητών

Κύριε Περιφερειάρχη Σε εφιάλτη για εκατοντάδες μαθητές και τους γονείς τους εξελίσσονται οι μεταφορές των μαθητών με την νέα σχολική χρονιά και από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, αφού στα πλαίσια της αντιλαϊκής πολιτικής που εφάρμοσαν μέχρι σήμερα οι συγκυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ σχεδιασμένα και σε συνεργασία με την τρόικα, περιέκοψαν δραματικά τις δαπάνες για το σκοπό αυτό.


Με πρόσχημα τάχα τον εξορθολογισμό των δαπανών, συνεχίζονται σήμερα τόσες και τέτοιες περικοπές, που αποκλείουν χιλιάδες μαθητές από την απρόσκοπτη ασφαλή και επαρκή μεταφορά τους στο σχολείο, φορτώνοντας ουσιαστικά και αυτό το κόστος στις πλάτες των γονιών τους. Εργαλείο αλλά και μέσο για το σκοπό αυτό, αποδείχθηκε η πολυδιαφημισμένη «αποκέντρωση αρμοδιοτήτων», που οι δυνάμεις του Ευρωπαϊκού τόξου (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) προωθούν χρόνια τώρα, προκειμένου το κράτος να εξοικονομεί κονδύλια για να τροφοδοτεί την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Γίνεται ακόμη πιο σαφές σήμερα ότι αυτές οι εξελίξεις στις μεταφορές μαθητών, αποτελούν μέρος της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης της εκπαίδευσης και της διαμόρφωσης βήμα-βήμα του σχολείου της αγοράς και των ταξικών φραγμών.
Οι παραπάνω σχεδιασμοί βρήκαν εφαρμογή με τον «Καλλικράτη», που το κράτος με τη συναίνεση των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου που κυριαρχούν στην ΚΕΔΕ μεταβίβασε και αυτήν την αρμοδιότητα στους Δήμους. Έκτοτε και μέχρι σήμερα, επειδή έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις η υποχρηματοδότηση των δήμων, αλλά και γιατί οι τοπικές δημοτικές διοικήσεις έχουν αδυναμία να διαχειριστούν αυτό το μεγάλο πρόβλημα, οι πρόσφατες συγκυβερνήσεις έδωσαν δύο συνεχείς παρατάσεις (ενός χρόνου συνολικά), στην εφαρμογή της μεταφοράς μαθητών από τους δήμους και τελικά μέχρι τέλους Ιουνίου 2012 έχει την ευθύνη ακόμη η περιφερειακή διοίκηση.
Το καινούργιο στοιχείο σήμερα είναι ότι υλοποιώντας την παραπάνω κατεύθυνση οι δήμοι της περιφέρειας, αλλά και της χώρας, καλούνται να εφαρμόσουν σχετική ΚΥΑ 35415/28.7.2011 άρθρο 4 που καλεί τους διευθυντές των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, να δώσουν καταλόγους μαθητών που δικαιούνται δωρεάν μεταφορά. Σύμφωνα με το άρθρο 1 της ίδιας ΚΥΑ αυτοί που πληρούν τις προϋποθέσεις, είναι όσοι κατοικούν από την έδρα του σχολείου τους σε απόσταση μεγαλύτερη από την οριζόμενη ως εξής:
α. 1200 μέτρα για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
β. 2500 μέτρα για μαθητές Γυμνασίων
γ. 4000 μέτρα για μαθητές Λυκείων, ΕΠΑΛ,ΕΠΑΣ με την προϋπόθεση ότι οι μαθητές φοιτούν στο πλησιέστερα σχολείο της αντίστοιχης κατηγορίας.
Κύριε Περιφερειάρχη
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι πολλοί μαθητές που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω προϋποθέσεις θα μείνουν χωρίς δωρεάν μεταφορά, από και προς το σχολείο. Και αυτοί οι μαθητές είναι εκατοντάδες στο κάθε νομό, χιλιάδες στην περιφέρεια. Στην παραπάνω κατάσταση πρέπει να προστεθεί ότι, και για τους μαθητές που εμπίπτουν στις προϋποθέσεις της παραπάνω ΚΥΑ, οι μεταφορές θα είναι μια δύσκολη υπόθεση αφού οι περικοπές στην χιλιομετρική αποζημίωση είναι τόσο μεγάλες που γίνονται για τους επαγγελματίες οδηγούς (λεωφορεία- ταξί) σχεδόν απαγορευτικές, αν βέβαια υποθέσει κάποιος ότι αυτοί πληρώνονται στην ώρα τους, αφού μέχρι σήμερα σε πολλές περιπτώσεις έχουν μείνει απλήρωτοι για αρκετούς μήνες τώρα. Άμεσο αποτέλεσμα από αυτήν την κατάσταση, είναι ότι αναγκάζονται ιδιαίτερα οι πιο φτωχές λαϊκές οικογένειες να επιφορτιστούν ένα ακόμη χαράτσι, είτε ακόμη και κάποιοι μαθητές να διακόψουν το σχολείο σε κάποιες περιπτώσεις. Ανοίγει επίσης ο δρόμος για αύξηση της χιλιομετρικής απόστασης ανάλογα με την επιδιωκόμενη κάθε φορά περικοπή κονδυλίων από την κυβέρνηση.
Με την ευκαιρία κ. Περιφερειάρχη σας υπενθυμίζουμε ότι αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, (σαν αποτέλεσμα της παραπάνω πολιτικής) το ότι μετά τις νέες περικοπές των λειτουργικών εξόδων των σχολείων από το νέο προϋπολογισμό προκύπτουν μειώσεις κατά 57% από την Δευτεροβάθμια και κατά 85% από την Πρωτοβάθμια. Αυτό οδηγεί τα σχολεία να μην μπορούν να λειτουργήσουν με αποτέλεσμα να καλούν τους γονείς να συνεισφέρουν και γι' αυτά.

Η λαϊκή συσπείρωση θεωρεί ότι τόσο οι μεταφορές μαθητών όσο και η λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, είναι δικαιώματα αδιαπραγμάτευτα και πρέπει να είναι δωρεάν και επαρκείς. Επιπλέον οι μεταφορές πρέπει να είναι και ασφαλείς.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε :
1.Να παρθεί πίσω και να μην υλοποιηθεί από την τοπική διοίκηση η ΚΥΑ.
2,Να μην υπάρξει ούτε ένα παιδί που θα χάσει έστω και μια μέρα φοίτησης στο σχολείο από τα εμπόδια στη μετακίνησή του τη νέα χρονιά.
3.Να υπάρξει επίλυση του προβλήματος της μεταφοράς των μαθητών με αξιοποίηση όλων των μέσων και του προσωπικού της κρατικής και της τοπικής διοίκησης..
5. Να μην δοθεί ούτε ένα ευρώ να μην δοθεί από την τσέπη των γονιών του, ούτε ένα δρομολόγιο να μην πραγματοποιηθεί από τους ίδιους τους γονείς. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη της λαϊκής οικογένειας για τις λειτουργίες της εκπαίδευσης. Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για όλες τις ανάγκες των σχολείων δωρεάν πετρέλαιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο στα σχολεία με κρατική ευθύνη. Κανένα σχολείο να μη μείνει χωρίς θέρμανση
6. Να υπάρξει αποκλειστικά δημόσιο - δωρεάν - ασφαλές δίκτυο μεταφοράς των μαθητών, με εξειδικευμένους οδηγούς – συνοδούς και πλήρη εφαρμογή των κανόνων ασφαλείας.
7. Να υπάρξει απαλλαγή ΦΠΑ για τις σχολικές επιτροπές, που αφορούν τις δαπάνες για προμήθεια αναλωσίμων. Ρύθμιση εδώ και τώρα για αφορολόγητο πετρέλαιο (προνόμιο που έχουν οι εφοπλιστές, αλλά όχι τα σχολεία!) Κατάργηση του ΦΠΑ και αντίστοιχη μείωση των τιμών για τα προϊόντα που πωλούνται στα κυλικεία
8. Επινοικίαση ξενοδοχείων και καταλυμάτων την χειμερινή περίοδο, για την στέγαση των νεοδιοριζόμενων και συμβασιούχων εκπαιδευτικών των 600 ευρώ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ 22/06/2012 ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΟΥΛΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΤΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΦΙΑΤΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
Με την ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ