Θόδωρος Γαλιατσάτος: "Λύνεται ο γόρδιος δεσμός στον ΣΥΡΙΖΑ;"

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 19 Ιουλίου 2015 19:09

Θόδωρος Γαλιατσάτος: "Λύνεται ο γόρδιος δεσμός στον ΣΥΡΙΖΑ;"

Η απόφαση των 32+6+1 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσουν το πρώτο νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση στην Βουλή στο πλαίσιο αποδοχής των «προαπαιτουμένων» που έθεσαν οι δανειστές ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την τελική συμφωνία, προκάλεσε και για την ακρίβεια αποκάλυψε μείζον εσωκομματικό πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ , πρόβλημα που είναι ταυτόχρονα κυβερνητικό και κυρίως πολιτικό.

Ο πρωθυπουργός φρόντισε να διαμηνύσει στους διαφωνούντες βουλευτές του ότι ...δεν τους χρειάζεται! Θα προχωρήσει ,είπε δια του εκπροσώπου του, με την στήριξη της αντιπολίτευσης ΝΔ-ΠΟΤΑΜΙ-ΠΑΣΟΚ για να ολοκληρώσει την νομοθετική δέσμευση της χώρας στην νέα συμφωνία με τους δανειστές, και χρέωσε με σαφές υπονοούμενο τους διαφωνούντες σε όσους εργάζονται για την ανατροπή της κυβέρνησης και την υλοποίηση της «αριστερής παρένθεσης»!

Πολλοί είναι αυτοί που κατανοούν τους βουλευτές που καταψήφισαν με τον ένα η τον άλλο τρόπο το νομοσχέδιο των «προαπαιτουμένων» υπερασπιζόμενοι το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, πολλοί είναι επίσης και σίγουρα οι περισσότεροι που κατανοούν τους βουλευτές που υπερψήφισαν στηρίζοντας την κυβερνητική επιλογή περίπου ως το αναγκαίο κακό.

Σχεδόν όλοι όμως θα συμφωνήσουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε το καλύτερο δυνατό στην κατάσταση που βρέθηκε απέναντι στα εκβιαστικά διλήμματα των δανειστών και σίγουρα όλοι καταλαβαίνουν ότι όταν λέει πως «δεν αναγνωρίζει σε κανέναν το δικαίωμα να είναι πιο ευαίσθητος από αυτόν μετά από όσα πέρασε έξη μήνες διαπραγματευόμενος» είναι απόλυτα ειλικρινής.

Υπάρχουν όμως ερωτηματικά που μένουν χωρίς απάντηση, η καλύτερα χωρίς επίσημη απάντηση:

1. τι δεν πήγε καλά αυτούς τους μήνες της διαπραγμάτευσης;

2. αναλύθηκε σωστά η όχι η φύση και τα όπλα του αντίπαλου;

3. υπήρχαν εναλλακτικά σχέδια κι αν όχι γιατί δεν αναζητήθηκαν;

4. γιατί και πώς φτάσαμε στο τέλος του Ιούνη σε αδιέξοδα βαδίζοντας «ξυπόλυτοι στ αγκάθια»;

5. η στροφή στρατηγικής σε σχέση και υπέρ του ευρώ κρίνεται ακόμη ως η ενδεδειγμένη;

6. ποια ήταν ,ποια είναι, η θέση του κόμματος, της ΚΕ των οργανώσεων μελών, για τα πρώτα πέντε ερωτήματα;

Σε λίγες ημέρες το σκηνικό θα ξαναστηθεί στην Βουλή μπροστά στο δεύτερο νομοσχέδιο των «προαπαιτουμένων».

Με τα κανάλια της διαπλοκής να ξορκίζουν τον Λαφαζάνη και την Ζωή ,να ζητούν ομοθυμαδόν το κεφάλι όσων αντιδρούν επί πίνακι, και να ψάλλουν το «ωσαννά» στον εθνικό ,πλέον, ηγέτη Αλέξη Τσίπρα, θα γίνει και η δεύτερη πράξη του δράματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς , της «πρώτη φορά αριστερά» διακυβέρνησης.

Έχοντας υπ όψη όλα τα παραπάνω θα προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε με εκτιμήσεις και προτάσεις.

Ο εσφαλμένος στρατηγικός εναγκαλισμός του ευρώ είναι η λυδία λίθος της σημερινής κρίσης, γεγονός που όμως δεν φαίνεται ούτε κατ ελάχιστο να συνειδητοποιείται από την κυβερνητική και κομματική ηγεσία.

Ο πρωθυπουργός απολαμβάνει της στήριξης ευρύτατων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας, πολύ πέρα από την δεξαμενή των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, που την ίδια στιγμή σπεύδουν να επιτιμήσουν τους βουλευτές που καταψήφισαν τα πρώτο νομοσχέδιο.

Ο κίνδυνος της απομόνωσης των απόψεων που διακινούν οι βουλευτές αυτοί, ο κίνδυνος της προσωπικής πολιτικής τους περιχαράκωσης είναι ορατός και μεγάλος.

Την ίδια στιγμή φαίνεται να ερωτοτροπεί η κυβερνητική ηγεσία με τακτικές εξανδραποδισμού των βουλευτών αυτών από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ,αν καταψηφίσουν και το δεύτερο νομοσχέδιο των «προαπαιτουμένων».

Παράλληλα φαίνεται πως επιλέγεται η τακτική της μη σύγκλισης της ΚΕ μέχρι την ολοκλήρωση των κοινοβουλευτικών δεσμεύσεων ,για ευνόητους για την ηγεσία λόγους.

Τελικά,

Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκε για να εκφράσει τα οράματα της ριζοσπαστικής αριστεράς με στόχο την σοσιαλιστική κοινωνία της δικαιοσύνης της ευημερίας των ίσων ευκαιριών και της δημοκρατίας και τέτοιος πρέπει να παραμείνει για να υπηρετήσει τον λαό και τους μη προνομιούχους Έλληνες και Ελληνίδες,

Επειδή οι συνθήκες δεν επιτρέπουν βεβιασμένες και επηρεασμένες από το κομματικό και λαϊκό συναίσθημα κινήσεις,

Πρέπει να επιλεγεί η χρήση της λενινιστικής ρήσης: υποχωρούμε προσωρινά προχωρούμε και πάλι μπροστά πιο γρήγορα και πιο σταθερά.

Οι βουλευτές που συνεχίζουν να αντιτίθενται στην συμφωνία και στα μνημονιακά «προαπαιτούμενα» της,

ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΝ και το δεύτερο νομοσχέδιο και την ίδια στιγμή (την ίδια στιγμή όμως) ΠΑΡΑΙΤΟΥΝΤΑΙ και παραδίδουν την βουλευτική τους έδρα!

Αφήνεται η κυβέρνηση να υλοποιήσει το σχέδιο της και να αποδείξει την αλήθεια των λόγων της απέναντι στον λαό.

Η συζήτηση και η αναζήτηση των απαντήσεων στα σοβαρά και αναπάντητα ερωτηματικά μεταφέρεται στο κόμμα , στις οργανώσεις μελών, στις νομαρχιακές επιτροπές, στην ΚΕ, στο συνέδριο!

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι των μελών του, είναι για την σοσιαλιστική προοπτική της ελληνικής κοινωνίας, και σαν τέτοιος θα παραμείνει!

Αργοστόλι, Θεόδωρος Γαλιατσάτος


Ετικέτες: