Χαιρετισμός Δημάρχου για την Επέτειο της Ενώσεως των Επτανήσων με την Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 20 Μαΐου 2015 10:14

Χαιρετισμός Δημάρχου για την Επέτειο της Ενώσεως των Επτανήσων με την Ελλάδα

Η 21η Μαΐου 1864 αποτελεί την ημερομηνία που σφράγισε την ένωση των Επτανήσων με τη Μητέρα Ελλάδα.

Έξι και πλέον αιώνες κατοχής από ξένες δυνάμεις στα Νησιά του Ιονίου έκλεισαν οριστικά με την ένταξή τους στην Ελλάδα.

Το όνειρο της «ένωσης» έγινε πραγματικότητα και οι Επτανήσιοι προσέφεραν τον πολιτισμό τους στο δυναμικό μιας χώρας, που προσπαθούσε να βρει το βηματισμό της μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς.

Το κίνημα των Ριζοσπαστών, που γεννήθηκε το 1848 και στην Κεφαλονιά βρήκε το κατεξοχήν φιλελεύθερο έδαφος να αναπτυχθεί και να γίνει η επί της ουσίας έκφραση του δικαιώματος των Επτανήσιων στην Ελευθερία, θα λέγαμε ότι ιστορικά αποτέλεσε και το κλειδί προς την ανεξαρτησία από ξένες δυνάμεις, που στο όνομα της προστασίας δεν αποτελούσαν παρά δυνάμεις κατοχής και υποταγής.

Σκληροί αγώνες και θυσίες ξεχωριστών φωτισμένων προσωπικοτήτων της εποχής συνόδευσαν τη διαδρομή προς την ένωση, που πήρε σάρκα και οστά με διπλωματικούς χειρισμούς πριν 151 χρόνια.

Το νησί μας είχε την τιμή να πρωταγωνιστεί στο Ριζοσπαστικό κίνημα με πρωτεργάτες τον Γεράσιμο Λειβαδά, τον Ηλία Ζερβό-Ιακωβάτο, τον Ιωσήφ Μομφεράτο και άλλες πεφωτισμένες προσωπικότητες ,οι οποίοι μέσα από λαϊκές εξεγέρσεις και αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη ρίζωσαν για τα καλά την ιδέα της ελευθερίας από τη Βρετανική κυριαρχία στις καρδιές των κατοίκων και την αναγκαιότητα της ένωσης με την Ελλάδα.

Με σεβασμό στην ιστορία που γράφεται μέσα από επίπονους αγώνες, ευγνωμονούμε δια βίου τους αείμνηστους αγωνιστές των Νησιών μας, που ανέδειξαν για άλλη μια φορά στην ιστορία του τόπου μας τις πολύτιμες Αρχές της Ελευθερίας και Δημοκρατίας, ως μοναδικές Αξίες υπερηφάνειας και πατριωτισμού.

Αλέξανδρος Παρίσης

Δήμαρχος Κεφαλονιάς