Οι προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης : "Όχι στην άυξηση τελών σε κοινόχρηστους χώρους"

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 01 Απριλίου 2015 10:42

Οι προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης : "Όχι στην άυξηση τελών σε κοινόχρηστους χώρους"

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κεφαλονιάς συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και τα παρακάτω θέματα όπου πήραμε τις παρακάτω θέσεις :

1. «Έγκριση δαπανών και διάθεση πιστώσεων»

 

Και στην συγκεκριμένη έγκριση δαπανών και διάθεση πιστώσεων ακολουθήθηκε ή ίδια πολιτική γραμμή από πλευράς Δημοτικής Αρχής, δηλαδή του «σπασίματος» δαπανών και υπηρεσιών για να δοθούν με απευθείας αναθέσεις. Ως Λαϊκή Συσπείρωση προτείναμε να καλυφθούν αφού προγραμματιστούν, με διαγωνισμό, ώστε να υπάρχει δημοσιότητα, πολλαπλές προσφορές, μείωση του κόστους, επάρκεια και ποιότητα. Συγκεκριμένα αναφερόμαστε σε 21 εγκρίσεις δαπανών συνολικής αξίας 91.731,38 ευρώ (5 εγκρίσεις δαπανών για ασφάλιση οχημάτων και κτηρίων συνολικής αξίας 6.129,77 ευρώ), που «προετοιμάζονται» για απευθείας αναθέσεις!!!

2. «Καθορισμός τελών κοινοχρήστων χώρων 2015»

Η Δημοτική Αρχή (ΝΔ) δίνει για άλλη μια φορά ισχυρό κτύπημα στις τσέπες των αυτοαπασχολουμένων και μικρών επαγγελματιών με την ψήφιση δυσβάστακτων τελών για τους κοινόχρηστους χώρους για το 2015. Με λογιστικά τεχνάσματα και «κροκοδείλια δάκρυα», προσπαθεί να συγκαλύψει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της και την προσπάθειά της, να φορτώνει συνεχώς με φόρους και τέλη τα λαϊκά στρώματα και ταυτόχρονα να κλείνει τα μάτια και να «ξαλαφρώνει» το μεγάλο κεφάλαιο από τα δικά του χρέη προς το Δήμο.

Πιο συγκεκριμένα η εισήγηση που είχε διαμορφωθεί από την Δημοτικής Αρχή από τις 05. 03. 2015 και στάλθηκε στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, προέβλεπε κατάργηση της μείωσης κατά 50% στην Δημοτική Ενότητα Παλλικής και της μείωσης κατά 30% στην υπόλοιπη Κεφαλονιά. Όμως κάτω από την λαϊκή κατακραυγή που εισέπραξε στην πρόσφατη συγκέντρωση στο Ληξούρι, αναγκάστηκε να πάρει πίσω την πρόταση της για την Παλλική, αφήνοντας τα ίδια ψίχουλα που είχε δώσει-σε σχέση με τις ανάγκες- και το 2014, αυξάνοντας όμως σε όλη την υπόλοιπη Κεφαλονιά κατά 42,85% τα τέλη!!! (Πχ στην Ασσο θα πληρώσουν οι μικροεπαγγελματίες 15 ευρώ /τμ από 10,5 ευρώ/τμ.!!!).

Υπενθυμίζουμε επίσης την πρόσφατη επιβολή τέλους άντλησης λυμάτων από 01.01.2015 στην Παλλική (30 ευρώ στα νοικοκυριά και 40 ευρώ στους επαγγελματίες), καθώς και της επιβολής τροφείων για τον Παιδικό Σταθμό στα νέα ζευγάρια της Παλλικής (60 ευρώ/μήνα από 01.10.2014)!!!

Η παραπάνω τακτική της Δημοτικής Αρχής δεν είναι μεμονωμένη αλλά απόλυτα συμβατή με όσα επιβάλλουν η ΕΕ, οι «θεσμοί» και τα μνημόνια, οι αντιλαϊκές συγκυβερνήσεις και μεταξύ αυτών και η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που επιδιώκει «αξιοπρέπεια» και λιτό βίο για τον λαό και από την άλλη αμύθητο πλούτο για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση προτείνουμε:

1.Καταρχήν η πρόσβαση του λαού σε πλατείες, πεζοδρόμια και δρόμους να είναι απρόσκοπτη.

2.Την πλήρη απαλλαγή από τα παραπάνω τέλη των αυτοαπασχολουμένων και μικρών επιχειρήσεων των Δημοτικών Ενοτήτων Παλικής και Ερίσσου και την μείωση κατά 50% στην υπόλοιπη Κεφαλονιά.

3.Αυξηση της φορολογίας στις μεγάλες επιχειρήσεις, τράπεζες και εκκλησιαστική περιουσία.

4.Επιβολή τέλους εδάφους και υπεδάφους :

α. για κάθε κατάληψη κοινοχρήστου χώρου για τηλεφωνικό θάλαμο ετησίως.

β. για κάθε κατάληψη κοινοχρήστου χώρου για ΚΑΦΑΟ, ΟΤΕ και Μετασχηματιστές ΔΕΗ ετησίως.

γ. για κάθε κατάληψη κοινόχρηστου χώρου για ΑΤΜ Τραπεζών ετησίως.

δ. για κάθε κατάληψη κοινοχρήστου χώρου για κάθε στύλο της ΔΕΗ-πλην αμιγώς ηλεκτροφωτισμού- και του ΟΤΕ.

ε. ανά κυβικό ετησίως για χρήση υπεδάφους για την υπογειοποίηση καλωδίων των κοινωφελών επιχειρήσεων και εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Καταθέσαμε αυτό το πλαίσιο και την παραπάνω πρόταση που υπερψηφίστηκε μόνο από την Λαϊκή Συσπείρωση.

Καλούμε του εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να κάνουν δική τους υπόθεση την πάλη για μέτρα ανακούφισης, να οργανώσουν τον αγώνα τους με πλατιά λαϊκή συμμαχία που θα ανοίξει τον δρόμο για συνολικότερες αλλαγές σε επίπεδο κοινωνίας και οικονομίας.

Αργοστόλι 31 Μάρτη 2015

    




00 inkefalonia general ad 300X250