Ο Αντιπεριφερειάρχης για την σύσκεψη για την πορεία αποκατάστασης σχολείων στην Παλική

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2015 19:35

Ο Αντιπεριφερειάρχης για την σύσκεψη για την πορεία αποκατάστασης σχολείων στην Παλική

Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακών Ενοτήτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης, παραβρέθηκε στην σύσκεψη ύστερα από πρόσκληση της ΕΛΜΕ-ΚΙ, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015 στην αίθουσα του ΤΕΙ στο Ληξούρι, με θέμα την πορεία της αποκατάστασης των σχολείων στην περιοχή της Παλικής.


Εκεί ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους, σχετικά με την συζήτηση που είχε με τους υπεύθυνους των Κτιριακών Υποδομών Α.Ε., αναφορικά με την πορεία των μελετών στα σχολικά κτίρια της Παλικής καθώς, για την θέση της Περιφερειακής Αρχής σε σχέση με το νέο σχολικό συγκρότημα που πρέπει να ανεγερθεί στην Παλική.

Ακολούθως, συναντήθηκε με τους τέσσαρους (4) Δημοτικούς Συμβούλους της μειοψηφίας που έχουν εκλεγεί στην Δημοτική Ενότητα Παλικής. Υπήρξε μία διεξοδική συζήτηση για όλα τα ζητήματα που αφορούν την σεισμόπληκτη Παλική και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι μεταξύ άλλων, έθεσαν μετ' επιτάσεως, το αίτημα τους, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Υπουργού κ. Χρήστου Σπίρτζη στο νησί μας την 25η Μαρτίου 2015, να υπάρξει σύσκεψη με τους φορείς της Παλικής στο Ληξούρι, καθώς και περιοδεία στις πληγείσες περιοχές.
Συμφωνήθηκε από όλους, ότι η τοπική κοινωνία πρέπει να διεκδικήσει κατ' ελάχιστο την χρηματοδότηση όλων των έργων (Οδικό Δίκτυο Παλικής, λιμάνι Ληξουρίου, κοινόχρηστοι χώροι Ληξουρίου, εργατικές κατοικίες, σχολικά κτίρια), που είχε υποσχεθεί η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας, Μεταφορών και Δικτύων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε, εκτός των άλλων, ότι με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 300.000,00 € από το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού προχωράει άμεσα η δημοπράτηση μελέτης για τα λιμάνια Αργοστολίου και Ληξουρίου. Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη για την αποκατάσταση Οδικού Δικτύου (πέραν του έργου που ήδη εκτελείται) στα σημεία διασταύρωσης των Επαρχιακών Οδών προς Κουβαλάτα, Κουρουκλάτα, Μιχαλιτσάτα, Παραλία Μέγα Λάκκο, Παραλία ΞΙ, Κουνόπετρα και Ζόλα. Το συνολικό μήκος των επιμέρους τμημάτων εκτιμάται σε 2.000m περίπου.

Το υπόλοιπο ποσό των εκπτώσεων (9.000.000,00 €), πρέπει να δοθεί για την αποκατάσταση του Οδικού Δικτύου Παλικής και ότι στη σύσκεψη που έλαβε χώρα της 15 Οκτωβρίου 2014 στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεύθυνσης Οδικών έργων με ενημερωτικό σημείωμα που κατέθεσε, στους συμμετέχοντες εκτίμησε ότι, για τις λοιπές πέραν των ανωτέρων αναγκαίες παρεμβάσεις στο Δημοτικό και Επαρχιακό Δίκτυο, είναι απαραίτητο να διατεθεί ποσό της τάξης των 25.000.000,00 €.

Θέση της Περιφερειακής Αρχής, είναι ότι απαιτούνται τουλάχιστον 40.000.000,00 € για το Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο της Παλικής και τον άξονα Αργοστολίου - Ληξουρίου, πέραν των ανωτέρων. Όμως, έστω το ποσό των 25.000.000,00 € που αναγνωρίστηκε από κορυφαίο υπηρεσιακό παράγοντα του Υπουργείου Οικονομικών, Μεταφορών και Δικτύων, ως αναγκαίο είναι άμεσα διεκδικήσιμο, όπως και για όλα τα προαναφερόμενα έργα.

Η Περιφερειακή Αρχή τα διεκδικεί και ζητά την άμεση εκταμίευση τους, όπως και όλα τα αναφερόμενα ποσά για τα υπόλοιπα έργα.
Ομοίως ενημέρωσε για τα έργα βραχοπροστασίας που εκτελούνται στη Παλική και για το ότι η Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας, εκπονεί μελέτες για την αποκατάσταση των ζημιών στο Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο σε σημεία, που δεν παρεμβαίνουν οι μελέτες του Υπουργείου Οικονομικών, Μεταφορών και Δικτύων.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ

ΠΑΝΑΓΗΣ ΔΡΑΚΟΥΛΟΓΚΩΝΑΣ




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250