Ανδρέας Παπαδάτος: Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας με όραμα και μεράκι ετών... 22!

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2015 12:09

Ανδρέας Παπαδάτος: Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας με όραμα και μεράκι ετών... 22!

Είναι μόλις 22 χρόνων και είναι σίγουρα ο μικρότερος πρόεδρος τοπικής Κοινότητας στην Κεφαλονιά, αλλά και ένας από τους μικρότερους σε όλη την Ελλάδα. Εντούτοις, αντί να κάθεται αραχτός στην καφετέρια και να πίνει το καφεδάκι του με τους συνομηλίκους του μιλώντας για μπάλα και κορίτσια, ασχολείται με τα προβλήματα του χωριού του, έχοντας ως όραμα να βάλει και αυτός ένα λιθαράκι στην πρόοδό του. Συνέντευξη στον Γιώργο Χαλαβαζή

Ο Ανδρέας Παπαδάτος είναι εδώ και λίγους μήνες ο νέος πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Περατάτων. Εκλεγμένος με τον συνδυασμό Ανεξάρτητη Ενωμένη Κεφαλονιά του Θεόφιλου Μιχαλάτου, ο Ανδρέας έχει και την όρεξη, αλλά και τις ιδέες για να κάνει... πράματα στην περιοχή του.

Τον συναντήσαμε και μας επεσήμανε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το χωριό του, αλλά και τις εντυπώσεις του από τους πρώτους μήνες της θητείας του στην τοπική Αυτοδιοίκηση στην Κεφαλονιά.

Ο Ανδρέας λοιπόν έχει και όραμα και ιδέες και το σημαντικότερο διάθεση για να κάνει κάτι καλό : « Από μικρός παρακολουθούσα τι συμβαίνει στην τοπική αυτοδιοίκηση και τώρα έτυχε να βάλω υποψηφιότητα και βγήκα. Είναι καλή φάση! Μου αρέσει που ασχολούμαι με τα προβλήματα του χωριού και που προσπαθώ να βρω λύσεις» μας δηλώνει ο νεαρός πρόεδρος και συνεχίζει «Όραμά μου είναι να ξαναφέρω στο χωριού αυτά που πλέον έχουν... χαθεί. Να γίνει το χωριό όπως το ζούσα στην πιο μικρή ηλικία. Με το Καρναβάλι του, με το Κάστρο του ανοιχτό, με τους τουρίστες του. Θέλω να αναπτυχθεί πολιτιστικά και τουριστικά η περιοχή».

Για το αν έχουν οι κάτοικοι απαιτήσεις από αυτόν είναι κατηγορηματικός: «Οι κάτοικοι πάντα έχουν απαιτήσεις, ωστόσο εγώ προσπαθώ να είμαι εντάξει απέναντί τους κάνοντας το καλύτερο για το χωριό».
Πάμε τώρα στα προβλήματα...

Κάστρο

«Το Κάστρο έχει να ανοιχτεί αρκετό καιρό. Ρώτησα για να το ανοίξω, όμως μου είπαν ότι θα έπρεπε να υπάρχει Αρχαιολόγος, ο οποίος όμως έχει πάει στη Ζάκυνθο» μας λέει ο Ανδρέας Παπαδάτος και συνεχίζει: «Το Κάστρο παλιά έφερνε τουρίστες χειμώνα καλοκαίρι, όμως τώρα δεν πατάει κανένας. Κοίταξα και για τα φώτα που έχει να το φωτίζουν και τη νύχτα. Από τις 10 λάμπες που είναι για τους προβολείς, είναι αναμμένες μόνο οι τέσσερις. Οι μισοί και πλέον προβολείς έχουν καεί, αλλά δεν μπορούν να κάνουν κάτι γιατί και αυτό είναι θέμα Αρχαιολογίας. Θα έπρεπε να το έχουν αξιοποιήσει το Κάστρο που θα ήταν για την αναβάθμιση όλης της περιοχής».

Συνεργάσιμη η Δημοτική Αρχή, αλλά υπάρχει έλλειψη προσωπικού

Πώς είναι όμως η συνεργασία του με την Δημοτική Αρχή; «Δυστυχώς πλέον δεν υπάρχουν πολλοί εργάτες στο Δήμο για τις βλάβες που προκύπτουν. Υπάρχουν μόνο δύο εργάτες για όλη τη Λειβαθώ. Οπότε όποια δουλειά θέλεις να κάνεις, καθυστερεί. Είναι συνεργάσιμοι από την Δημοτική Αρχή, ωστόσο υπάρχει πρόβλημα με τις επισκευές, γιατί υπάρχει έλλειψη προσωπικού».
Ιατρείο

«Δεν υπάρχει χώρος για το ιατρείο στα Περατάτα. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιος χώρος μέσα στο χωριό. Παλιά στεγαζόταν στο Ειδικό Σχολείο, αλλά όχι πια. Υπάρχει γιατρός εδώ στο Κάστρο, ωστόσο δεν βολεύει τις μεγάλες ηλικίες να ανεβαίνουν στο Κάστρο».

Αρχαιολογικοί χώροι

«Οι Αρχαιολογικοί χώροι της περιοχής είναι κλειστοί. Και σε αυτό το πρόβλημα όπως και στο Κάστρο, δεν υπάρχει αρχαιολόγος και από τη στιγμή που δεν υπάρχει Αρχαιολόγος, δεν μπορεί να ανοίξει τίποτα σε όλη την Κεφαλονιά».

Το Νεκροταφείο, η χωματερή και οι κολώνες της ΔΕΗ!

Πάμε τώρα στα προβλήματα της καθημερινότητας...

Ο ίδιος μας λέει: «Οι κολώνες της ΔΕΗ στα Μαζαρακάτα δεν έχουν γείωση, με αποτέλεσμα όταν πέσει ένας κεραυνός να καίει όλες τις λάμπες με τη σειρά. Μέχρι τώρα στους πρώτους μήνες της θητείας μου έχω αλλάξει περισσότερες από 50 λάμπες και υπάρχουν και γύρω στις 10 λάμπες αυτή τη στιγμή είναι καμένες που θέλουν αλλαγή. Αυτές οι 10 προέκυψαν από την τελευταία κακοκαιρία.

Παράλληλα, όπως θα δείτε μία στάση έχει πέσει. Επίσης υπάρχει και μία ανεπίσημη χωματερή στην περιοχή. Βρομίζει ο τόπος εδώ και μία φωτιά που θα μπει για να καθαρίσει είναι επικίνδυνη. Και ταμπέλες έχουν μπει που λέει "όχι σκουπίδια" αλλά βλέπετε τι γίνεται...

Δυστυχώς, υπάρχει πρόβλημα και με το νεκροταφείο των Περατάτων. Πρέπει κάτι να γίνει άμεσα γιατί πλέον δεν υπάρχει καθόλου χώρος. Πρέπει να γίνουν άμεσα ενέργειες από το Δήμο, προκειμένου να εξασφαλιστεί ένας κατάλληλος χώρος, που να είναι και μέσα στον κανονισμό των νεκροταφείων των οικισμών».

Τι «όπλα» όμως έχει ένας πρόεδρος για το χωριό του; Ο ίδιος είναι κατηγορηματικός: «Δυστυχώς τα 1000 ευρώ που παίρνει ένας πρόεδρος για το χωριό του μία φορά το χρόνο, δεν φτάνει για τίποτα. Εγώ από την πλευρά μου προσπαθώ για το καλύτερο, τα προβλήματα τα ξέρουμε και προσπαθούμε να τα λύσουμε. Το σίγουρο όμως είναι ότι η Κεφαλονιά θα έπρεπε να έχει αξιοποιηθεί περισσότερο, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα και πουθενά».

Κάπως έτσι κλείσαμε την συνέντευξή μας. Χαρήκαμε που ένα νέο παιδί έχει τόσο συγκροτημένη σκέψη και τόσο μεγάλη διάθεση για να προσφέρει στο χωριό του. Εμείς από την πλευρά μας του ευχόμαστε o,τι καλύτερο.

Παρακάτω εικόνες

DSC 0247

To Κάστρο Αγίου Γεωργίου παραμένει εδώ και καιρό κλειστό

DSC 0248DSC 0254DSC 0255

Όπως και οι Αρχαιολογικοί τάφοι στα Μαζαρακάτα

DSC 0257

Προβλήματα με τις λάμπες και τις κολώνες της ΔΕΗ

DSC 0258DSC 0259DSC 0261

Μια ανεπίσημη χωματερή έχει δημιουργηθεί στα Περατάτα

DSC 0263DSC 0264DSC 0265DSC 0267

Εχουν πεταχτεί μέχρι και κολώνες!

DSC 0268DSC 0273

Πρόβλημα και με το Νεκροταφείο των Περατάτων, καθώς δεν υπάρχει χώρος!


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250