HELPE ENERGEIES GIF BANNER 728x90

 

ΦΙΚΟ: Ληξούρι και επαρχία Πάλλης ένα χρόνο μετά

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2015 19:02

ΦΙΚΟ: Ληξούρι και επαρχία Πάλλης ένα χρόνο μετά

Η έκθεση πεπραγμένων οικονομικού έτους 2013, που παρουσίασε η Δημοτική Αρχή στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο της 4-2-2013, αποτελεί το ντοκουμέντο απόλυτης τεκμηρίωσης της βασικής θέσεως των ΦΙ.Κ.Ο., ότι ο  ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ απετέλεσε το ολέθριο τερατούργημα που επέφερε το μαράζωμα όλης σχεδόν της Κεφαλονιάς, μέσα από την πλήρη εγκατάλειψη περιοχών όπως η Επαρχία Πάλλης.

Το μόνο έργο που αφορούσε το 2013 ήταν το περιβόητο παλαιό Δημοτικό Ληξουρίου, που κι αυτό από τότε καρκινοβατεί επί 20 σχεδόν μήνες με συνεχή αιτήματα παρατάσεων, αν και η αρχική σύμβαση προέβλεπε σαφώς 210 μέρες για την περαίωση του έργου.

Η έκθεση πεπραγμένων 2013 ήταν επίσης και η  δικαίωση όλων εκείνων των 3000 απλών ανθρώπων της Επαρχίας Πάλλης που έσπευδαν με ελπίδα να υπογράψουν το ψήφισμα για την επανασύσταση του Δήμου Ληξουρίου - Πάλλης, ως το απόλυτο ηθικό τους δικαίωμα να αναλάβουν αυτοί την ανοικοδόμηση της περιοχής τους, που περισσότερο από όλες είχε πληγεί από τους δίδυμους σεισμούς.

Είναι συγχρόνως πρόκληση και παλλαϊκό αίτημα προς τον τότε και σήμερα Δήμαρχο Κεφαλονιάς,  αλλά  και κάποιων συμβούλων του, που   υπονόμευσαν ενσυνείδητα το περυσινό ψήφισμα των 3000 υπογραφών, να απαντήσουν σήμερα ένα χρόνο μετά:

Τι θα περιλαμβάνει η αντίστοιχη έκθεση πεπραγμένων για την Δημοτική Αρχή που θα αφορά  το 2014;

Αβίαστα έρχεται η απάντηση για όλους τους δημότες της Επαρχίας Πάλλης: Και πάλι σχεδόν το απόλυτο σχεδόν. Και αυτό δεν χρειάζεται κανείς να το ακούσει ή να το διαβάσει ή να του το πουν οι φωνακλάδες του Ληξουριού, όπως αποκαλούν τους ΦΙ.Κ.Ο.

Ας δουν τα χωριά μας, που στήριξαν την «Ισχυρή Κεφαλλονιά», πώς είναι σήμερα, ένα χρόνο μετά, το οδικό δίκτυο για να πάνε από το Ληξούρι στα σπίτια τους.

Ας δουν οι οικογένειες σήμερα, ένα χρόνο μετά, σε τι σχολεία πηγαίνουν καθημερινά για μάθημα τα παιδιά τους.

Ας δουν οι Ληξουριώτες σήμερα, ένα χρόνο μετά, πώς είναι ο παραλιακός τους δρόμος, μέχρι τον Άγιο Σπυρίδωνα, ο μόλος και τα φώτα της παραλίας Λεγατάτων.

Ας εκτιμήσουν μόνοι τους, ένα χρόνο μετά, αν τα έργα στο λιμάνι προχωρούν ή καρκινοβατούν, αν και το ερχόμενο καλοκαίρι θα είναι ένα ακόμη χαμένο τουριστικά καλοκαίρι.

Ας αναλογιστούν όλοι οι αποδώθε δημότες, ένα χρόνο μετά, αν έχουν ένα κέντρο πολιτισμού στην διάθεσή τους, για να κόψουν μία βασιλόπιττα, να ακούσουν μία συναυλία της Φιλαρμονικής Σχολής Ληξουρίου, να δούν ένα κινηματογραφικό έργο, να απολαύσουν τα τόσα όμορφα θεατρικά που παραδοσιακά συνοδεύουν με επιτυχία τις Απόκριες.

Ας δουν και ας αναρωτηθούν, ένα χρόνο μετά, αν η κάποτε γεμάτη ζωή και πολιτισμό Ιακωβάτειος βιβλιοθήκη και τα  πολύτιμα εκθέματά της, είναι προσβάσιμα ή έχουν χορταριάσει ακόμη και οι τοίχοι της.

Ας δουν, ένα χρόνο μετά, τις εκκλησίες, τα μνημεία, τα ιστορικά αγάλματα, τα νεκροταφεία.

Ας δουν τις εργατικές κατοικίες και τα σπίτια τους, ένα χρόνο μετά και ας εκτιμήσουν πόσο γρήγορα ελπίζουν να δουν αυτήν την περιβόητη κρατική βοήθεια.

 Το τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει οι κάθε είδους δραστηριότητες αποκατάστασης των ζημιών από τους σεισμούς, μας οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα για το τι μπορούμε να περιμένουμε και στο μέλλον από την παρούσα δημοτική αρχή, που αναδείχθηκε υπό την σκέπη του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.

Ο απολογισμός των έργων και για το 2014 θα καθιστά ακόμη πιο  αηδιαστική και αστεία για τους Κεφαλλήνες, την γνωστή και επαναλαμβανόμενη σε κάθε δημοτικό συμβούλιο από την πλειοψηφία, κασέτα της θριαμβευτικής νίκης της Δημοτικής Αρχής στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Αλλά πλέον και οι ΦΙ.Κ.Ο θα απαντούν ότι πάψαμε να τρώμε κουτόχορτο και να ακούμε υποσχέσεις για έργα και αλλαγή όψης στο σεισμόπληκτο Ληξούρι και την Επαρχία Πάλλης και οι πρόσφατες εκλογές το απέδειξαν.

Η συγκυβέρνηση, που στήριξε την Δημοτική Αρχή και μας γέμισε τόσες υποσχέσεις εν μέσω σεισμών και μετά από αυτούς, καταψηφίστηκε πανηγυρικά. Αλλά θα περιμένουμε να δούμε και μάλιστα χωρίς πολλά - πολλά περιθώρια και τις ενέργειες της νέας κυβέρνησης ως προς το ευαίσθητο για μας θέμα της πλήρους αποκατάστασης των δομών και των κτιρίων στην περιοχή μας.

 Και επί του πρακτέου, δεν θα αρκούμαστε πλέον σε υποσχέσεις οποθενδήποτε προερχόμενες.

 Και σε αυτόν τον τομέα, έχουμε ήδη επισημάνει στον κ. Δήμαρχο, ότι καμία κίνηση δεν έχουμε δει  για να ξεκινήσουν τα έργα, πλην βεβαίως του λιμανιού που ευτυχώς ήταν αρμοδιότητα άλλου φορέα.

Το οδικό δίκτυο έχει δημοπρατηθεί, αλλά δεν έχουμε δει καμία κίνηση του εργολάβου για να ξεκινήσουν οι εργασίες και απορούμε αν υπάρχουν  στις συμβάσεις οι  ποινικές ρήτρες για καθυστερήσεις, που προβλέπει ο Νόμος για τα Δημόσια Έργα και γιατί δεν έχουν εφαρμοστεί ή αν τέλος πάντων έχουν ασκηθεί ποτέ οι δέουσες πιέσεις για να ξεκινήσουν επιτέλους τα έργα.

Γι αυτόν τον λόγο θα  ζητήσουμε και επισήμως  αντίγραφα των συμβάσεων, ώστε να ενημερώσουμε και τους δημότες της Επαρχίας Πάλλης, που εμπιστεύθηκαν και ανέδειξαν και πάλι την ίδια Δημοτική Αρχή, αν επιτέλους ο καλλικρατικός δήμαρχος ενδιαφέρεται πραγματικά για το τόπο μας ή απλώς με «έπεα πτερόεντα» υπέκλεψε τις ψήφους που χρειαζόταν». 

Σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο όμως, που γίνεται διαγωνισμός καλύτερης και εξυπνότερης ατάκας, μάλλον θα ματαιοπονούμε περιμένοντας να ακούσουμε σοβαρή συζήτηση και αναζήτηση λύσεων στα μεγάλα προβλήματα του τόπου και φυσικά σε αυτά που οι σεισμοί μας κληροδότησαν.

Οι ΦΙ.Κ.Ο.  δεν περιμένουμε πλέον να δοθούν απαντήσεις από ένα τόσο υποβαθμισμένο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αποτελεί αδήρητο ανάγκη πλέον, οι ίδιοι οι δημότες να ξεσηκωθούν και να απαιτήσουν απαντήσεις από την Δημοτική Αρχή και μάλιστα πολύ σύντομα, ως την μόνη ίσως εναπομένουσα λύση για να δρομολογηθούν τα έργα και να επιταχυνθεί η αποκατάσταση της σεισμόπληκτης Επαρχίας Πάλλης.

Σύντομα, με την έγκριση του Καταστατικού μας, θα συγκαλέσουμε Γενική Συνέλευση-Συνέδριο, για να εκλέξει Συντονιστική Επιτροπή και  μαζί με  όλους τους ΦΙ.Κ.Ο., από τους οποίους αντλήσαμε την δύναμή μας, να συναποφασίσουμε  πώς θα κλιμακώσουμε τις δράσεις μας, ώστε να γράψουμε εμείς στην λευκή βίβλο του Δημάρχου μας, τι θα περιλαμβάνει η έκθεση πεπραγμένων του για το 2015.

 

Οι ΦΙ.Κ.Ο.  θα κρατήσουμε ζωντανό ό,τι αγαπάμε!

Από το Γραφείο Τύπου των ΦΙ.Κ.Ο.