Με μεγάλη προσέλευση η συζήτηση της στρατηγικής για την ενίσχυση του τουρισμού απο την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ηχητικά )

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 05 Ιανουαρίου 2015 16:13

Με μεγάλη προσέλευση η συζήτηση της στρατηγικής για την ενίσχυση του τουρισμού απο την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων  (ηχητικά )

Μεγάλη ήταν η προσέλευση φορέων, επαγγελματιών του τουρισμού αλλά και εν δυνάμει υποψηφίων βουλευτών κατά τη σημερινή συζήτηση στο Θέατρο  «Κέφαλος» σχετικά με τη στρατηγική για την ενίσχυση του Τουριστικού Προϊόντος, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και την προώθησή του.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος  Γαλιατσάτος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Παναγής Δρακουλόγκωνας και ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού  Σπύρος Γαλιατσάτος, βρέθηκαν στο πάνελ και έκαναν εισαγωγή στο θέμα, αλλά και ανέπτυξαν τους στόχους της περιφέρειας πάνω σε αυτό ευαίσθητο και σημαντικό τουριστικό κομμάτι των νησιών.

Θύμισε... προεκλογική συγκέντρωση!

     Η αίθουσα «Αντίοχος Ευαγγελάτος» βέβαια του Δημοτικού Θεάτρου γέμισε ασφυκτικά,  ενώ είδαμε και πολλούς εν δυνάμει υποψήφιους βουλευτές από διάφορα κόμματα, σε σημείο που η συνάντηση να έχει έντονο … προεκλογικό άρωμα και να θυμίσει κάτι από… προεκλογική συγκέντρωση.

Στο ουσιαστικό κομμάτι της συνάντησης αυτής, αφού ο Περιφερειάρχης και ο αντιπεριφερειάρχης χαιρέτησαν την εκδήλωση, το λόγο πήρε ο Θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού  Σπύρος Γαλιατσάτος, ο οποίος και ανέπτυξε την στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η Περιφέρεια.

Ο κ. Γαλιατσάτος, τόνισε πως «Ο Τουρισμός πρέπει να αποτελέσει τον καταλύτη στο πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση» ενώ έκανε μία αναδρομή της τουριστικής κίνησης στην ΠΙΝ τα τελευταία 10χρόνια διαπιστώνοντας πως ο τουρισμός συρρικνώνεται.

Οι στόχοι της ΠΙΝ  για τον Τουρισμό

Μάλιστα, επεσήμανε πως «η ανταγωνιστικότητα της ΠΙΝ μεταξύ των δεκατριών ελληνικών περιφερειών, βρίσκεται στην  7η θέση».  Ως στόχους,  προέταξε το καλύτερο βιοτικό επίπεδο της ΠΙΝ,  την ευχάριστη διαβίωση των επισκεπτών της, αλλά και την προσπάθεια για ακόμα περισσότεροι πολίτες να θέλουν να ζήσουν μόνιμα στα νησιά μας. Μίλησε επίσης για τα “εργαλεία” που θα πρέπει να κινηθούν για να επιτευχθεί ο στόχος και έθεσε πάνω από όλα τον ανθρώπινο παράγοντα.

Εν συνεχεία, ακολούθησαν τοποθετήσεις των παρευρισκομένων. Πρώτος μίλησε ο Ιωσήφ Λουκέρης εκπροσωπώντας την Φιλαρμονική Σχολή Ληξουρίου τονίζοντας πως «Στις Φιλαρμονικές πρέπει να βασιζόμαστε για την επίδειξη του πολιτισμού μας στους τουρίστες».

Η Βουλευτής Αφροδίτη Θεπεφτάτου έδωσε έμφαση στην αξιοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων, την  αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων του κάθε νησιού της περιφέρειας, αλλά και των εσωτερικών μετακινήσεων (περιπάτων).

Ο αντιδήμαρχος τουρισμού Ευάγγελος Κεκάτος έκανε ένα φλας μπακ στο παρελθόν λέγοντας πως «Η Κεφαλονιά στο παρελθόν σνόμπαρε τον τουρισμό, ωστόσο τώρα αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα για την Δημοτική Αρχή».

Ο τέως αντιπεριφερειάρχης και νυν Δημοτικό Σύμβουλος Σωτήρης Κουρής μίλησε για κοινή προσπάθεια της Περιφέρειας, τονίζοντας παράλληλα πως «θα πρέπει να πρώτα να μάθουμε να σεβόμαστε τους θεσμούς, τον πολιτισμό, την θρησκεία για να μπορούμε να υποδεχόμαστε τους τουρίστες», ενώ κατέληξε πως «θα πρέπει σε αυτό τον σχεδιασμό τα Ομογενειακά Σωματεία να έχουν κυρίαρχο ρόλο» .

Με κριτική διάθεση ο Γ. Τσιλιμιδός – Μικροένταση με Σπύρο Γαλιατσάτο

Με αρκετή κριτική διάθεση, ήταν η τοποθέτηση του περιφερειακού συμβούλου Γιώργου Τσιλιμιδού ο οποίος τόνισε πως «δεν ακολουθήθηκε η σωστή διαδικασία για την εκδήλωση για τον τουρισμό». Παράλληλα, δήλωσε πως προσεγγίζεται διαφορετικά το θέμα του τουρισμού από τον περιφερειάρχη Θόδωρο Γαλιατσάτο και διαφορετικά από τον ανιπεριφερειάρχη τουρισμού Σπύρο Γαλιατσάτο, καθώς τόνισε πως θα έπρεπε σε αυτό το θέμα να υπάρχει ομογενοποίηση.

Τα όσα είπε ο κ. Τσιλιμιδός δεν έμειναν ασχολίαστα από τον Σπύρο Γαλιατσάτο και κάπως έτσι δημιουργήθηκε μικροένταση.

Εν συνεχεία μίλησε ο κ. Γουλίδης που δραστηριοποιείται στον τουρισμό λέγοντας χαρακτηριστικά πως «τίποτε από όσα ελέχθησαν στο παρελθόν δεν έχει γίνει πάνω στο τουρισμό».

Ο προϊστάμενος του τμήματος Ψηφιακών Μέσων του ΤΕΙ Αγησίλαος Κονιδάρης έδωσε το στίγμα αναλύοντας δέκα δικούς του στρατηγικούς στόχους που θα πρέπει να επιτευχθούν στον  τουρισμό, όπως την αναβάθμιση των Ψηφιακών Μέσων προβολής των νησιών της Περιφέρειας.

Μίλησαν επίσης, ο Μάκης Βασιλάτος,  ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Γεράσιμος Τιμοθεάτος, ο οικονομολόγος Τάκης Βασιλάτος, ο οποίος ανέλυσε την ανάγκη δημιουργίας αξιόπιστου στρατηγικού σχεδίου, ενώ έθεσε και το σωστό ερώτημα κατά πόσο συμβαδίσει ο τουρισμός με τις γεωτρήσεις που γίνονται για πετρέλαιο στα Ιόνια.

Τα παράπονα των επαγγελματιών του τουρισμού

Ο επιχειρηματίας της εστίασης Ανδρέας Παντελειός, μίλησε για την ανάγκη προσθήκης στον σχεδιασμό της ΠΙΝ και του γαμήλιου τουρισμού.

Ο Νίκος Κουρκουμέλης από τον σύλλογο Επαγγελματιών Σκάλας έκανε λόγο για αναγκαία επέκταση της τουριστικής σεζόν, γιατί αλλιώς δεν θα μπορέσουν να σταθούν οι επιχειρήσεις.

Η Κατερίνα Δήμα, που επίσης δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον τομέα του τουρισμού έθεσε θέματα βελτίωσης των τουριστικών συγκοινωνιών και τον Χειμώνα τόσο σε αεροπλάνα όσο και σε πλοία, ενώ πρότεινε να υπάρχουν πουλμανάκια σε κάθε χωριό για την εξυπηρέτηση των τουριστών.

Ακούστε παρακάτω την βασική τοποθέτηση για τον Τουρισμό του Σπύρου Γαλιατσάτου


Audio recording >>

Ακούστε τις τοποθετήσεις φορέων και επαγγελματιών του Τουρισμού.


Audio recording >>

DSC 0250DSC 0251DSC 0252DSC 0254DSC 0255DSC 0256DSC 0258DSC 0260DSC 0261DSC 0262DSC 0267DSC 0268DSC 0270DSC 0271DSC 0276DSC 0277DSC 0278DSC 0282DSC 0284DSC 0285DSC 0286DSC 0287DSC 0288DSC 0289DSC 0290DSC 0292DSC 0296DSC 0297DSC 0299




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250